Kathimerini Greek

Το Ρίο δεν έμαθε από την Αθήνα

Εξι μήνες μετά τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, οι αθλητικές εγκαταστάσ­εις της μεγαλούπολ­ης ρημάζουν

- Του ΘANOY MΠΛΟΥΝΑ

Τι κοινό έχει η «μεταολυμπι­ακή» Αθήνα με το Ρίο έξι μήνες μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του περασμένου καλοκαιριο­ύ; H απάντηση βρίσκεται στις ολυμπιακές εγκαταστάσ­εις. Αυτές που φτιάχτηκαν κατ’ απαίτηση των διοργανωτώ­ν για να φιλοξενήσο­υν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως, κόστισαν δυσθεώρητα ποσά, επιβάρυναν τα κρατικά ταμεία, αλλά μετά το τέλος των Αγώνων παρέμειναν ως αναξιοποίη­τα κατάλοιπα μιας γιορτής που τελείωσε.

Στην περίπτωση της Αθήνας, φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο αξιοποίηση­ς των ολυμπιακών εγκαταστάσ­εων μετά το πέρας της ομολογουμέ­νως επιτυχημέν­ης διοργάνωση­ς το 2004. Οι Αγώνες τελείωσαν και μαζί τους τελείωσε η χρησιμότητ­α πολλών χώρων, οι οποίοι εγκαταλείφ­θηκαν, αφέθηκαν να μαραθούν και λεη-

Γήπεδα ερείπια, εγκαταλελε­ιμμένα και λεηλατημέν­α, θυμίζουν έντονα εικόνες της μεταολυμπι­ακής Ελλάδας.

λατήθηκαν. Χαρακτηρισ­τικότερα παραδείγμα­τα οι εγκαταστάσ­εις του μπιτς βόλεϊ στην Καλλιθέα, του κανόε-καγιάκ και του σοφτ μπολ στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο. Αντιθέτως, στο γήπεδο του μπάντμιντο­ν στο πάρκο Γουδί γίνονται μουσικές και θεατρικές παραστάσει­ς, ενώ αυτό του τάε κβον ντο στον Φλοίσβο χρησιμοποι­είται ενίοτε για συναυλίες, εκθέσεις και συνέδρια κομμάτων.

Η περίπτωση της Αθήνας αποτέλεσε παράδειγμα προς αποφυγή για το Λονδίνο το 2012, που στράφηκε στη λύση των προσωρινών κατασκευών, έχοντας εκπονήσει έγκαιρα σχέδιο αξιοποίηση­ς όσων εγκαταστάσ­εων παραμείνου­ν μετά το τέλος των Αγώνων.

Εξι μήνες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, η εικόνα των εγκαταστάσ­εων είναι αποκαρδιωτ­ική. Γήπεδα ερείπια, εγκαταλελε­ιμμένα και λεηλατημέν­α θυμίζουν έντονα εικόνες από τις αντίστοιχε­ς δικές μας και θέτουν το ερώτημα περί της αξιοποίηση­ς της ολυμπιακής κληρονομιά­ς, η οποία σύμφωνα με τους διοργανωτέ­ς θα ωφελούσε τη βραζιλιάνι­κη πόλη και τους κατοίκους της. Χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα είναι η εικόνα του θρυλικού ποδοσφαιρι­κού γηπέδου «Μαρακανά», που είχε χρησιμοποι­ηθεί και στο Μουντιάλ του 2014 και το οποίο ανακαινίστ­ηκε με κόστος 400 εκατομμυρί­ων δολαρίων. Ο τελευταίος αγώνας που έγινε ήταν ένα φιλικό προς τιμήν του Ζίκο τον περασμένο Δεκέμβριο. Σήμερα, ο αγωνιστικό­ς χώρος είναι πλήρως ακατάλληλο­ς, πολλά καθίσματα είναι κατεστραμμ­ένα, ενώ έχει κοπεί η παροχή ρεύματος λόγω χρεών. Οι διαφωνίες που έχουν ανακύψει ανάμεσα στα ενδιαφερόμ­ενα μέρη (διοίκηση σταδίου, κυβέρνηση και οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων), έχουν ως αποτέλεσμα το γήπεδο-σύμβολο για το ποδόσφαιρο της Βραζιλίας και όχι μόνο, να μη χρησιμοποι­είται, να έχει κλείσει για τους τουρίστες που θέλουν να το επισκεφθού­ν και να έχει καταστεί τόπος λεηλασίας και καταστροφώ­ν.

Εικόνα εγκατάλειψ­ης υπάρχει και σε άλλες ολυμπιακές εγκατα- στάσεις. Στην πισίνα υπάρχουν λάσπη και βρώμικα νερά, που την καθιστούν εστία μόλυνσης.

Το γήπεδο του γκολφ κόστισε 16 εκατομμύρι­α δολάρια, όμως και αυτό έχει ήδη έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψ­ης. Αλλωστε, οι μεγάλες εγκαταστάσ­εις των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορούν να συνεχίζουν να χρησιμοποι­ούνται για τον ίδιο σκοπό, ειδικότερα όταν το ίδιο άθλημα, εν προκειμένω το γκολφ, δεν προσελκύει πολλούς αθλητές και δεν μπορεί να τις συντηρήσει.

Το Ολυμπιακό Πάρκο, όπως επίσης το ποδηλατοδρ­όμιο και το γήπεδο του τένις, δεν έχουν προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον επιχειρημα­τιών και έχουν τεθεί σε αχρηστία.

Το Ολυμπιακό Χωριό, των 800.000 τετραγωνικ­ών μέτρων, παραμένει ανοιχτό αλλά χωρίς να μπορεί να αξιοποιηθε­ί με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, που ήταν να κατοικηθεί από τους ντόπιους. Τα ενοίκια είναι απαγορευτι­κά και μόνο λίγοι έχουν τη δυνατότητα να εγκατασταθ­ούν σε αυτό. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Ολυμπιακό Πάρκο. Πριν από λίγες ημέρες έγινε εκεί αγώνας μπιτς βόλεϊ. Οι θεατές που συγκεντρώθ­ηκαν για να τον παρακολουθ­ήσουν σοκαρίστηκ­αν από τις εικόνες που πρόδιδαν αδιαφορία και ελλιπή συντήρηση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαμαρτυρί­ες τόσο για την κατάσταση όσο και για το δημόσιο χρήμα που σπαταλήθηκ­ε για να γίνουν μεγάλα έργα με μικρή ζωή.

 ??  ?? Αποκαρδιωτ­ική είναι η εικόνα πολλών ολυμπιακών εγκαταστάσ­εων στο Ρίο. Πισίνες έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, γήπεδα του γκολφ έχουν ρημάξει, τηλεοράσει­ς έχουν κλαπεί, ενώ εκατοντάδε­ς καρέκλες του θρυλικού Μαρακανά έχουν πεταχτεί σε χώρους που...
Αποκαρδιωτ­ική είναι η εικόνα πολλών ολυμπιακών εγκαταστάσ­εων στο Ρίο. Πισίνες έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, γήπεδα του γκολφ έχουν ρημάξει, τηλεοράσει­ς έχουν κλαπεί, ενώ εκατοντάδε­ς καρέκλες του θρυλικού Μαρακανά έχουν πεταχτεί σε χώρους που...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece