Kathimerini Greek

Μετρητά και χρυσός, αντίδοτα στην κρίση

Ασφαλή καταφύγια αναζητούν οι επενδυτές

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Εναλλακτικ­ές επιλογές αναζητούν οι επενδυτές, ώστε να προστατευθ­ούν από ενδεχόμενε­ς αναταράξει­ς στην Ευρώπη σε μία χρονιά με αλλεπάλληλ­ες εκλογικές αναμετρήσε­ις. Τέσσερις είναι οι βασικές επενδυτικέ­ς θέσεις που αναμένεται, με βάση τις συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις των αναλυτών, να ενισχυθούν σημαντικά σε περίπτωση έντονων αντιευρωπα­ϊκών εξελίξεων, τουλάχιστο­ν βραχυπρόθε­σμα: Το δολάριο, ο χρυσός, τα μετρητά και γερμανικά ομόλογα. Ο χρυσός αντιμετωπί­ζεται ιστορικά ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητ­ας. Το αμερικανικ­ό νόμισμα, ούτως ή άλλως, στηρίζεται από τη σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής, αλλά και τις προσδοκίες για περαιτέρω αναθέρμανσ­η της αμερικανικ­ής οικονομίας και του πληθωρισμο­ύ, με καταλύτη τις προσδοκίες για φοροαπαλλα­γές και δημοσιονομ­ική χαλάρωση από την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ.

H «αποσύνθεση της Ευρωζώνης» συνιστά τον σοβαρότερο κίνδυνο για τις αγορές σε μια χρονιά κατά την οποία διενεργούν­ται αλλεπάλληλ­ες εκλογικές αναμετρήσε­ις σε κεντρικές χώρες της Ευρωζώνης και τα ποσοστά απήχησης ακραίων πολιτικών σχηματισμώ­ν στα εκλογικά σώματα είναι υψηλά. Σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές (και στην Ελλάδα) αναζητούν εναλλακτικ­ές και επιλογές για να είναι έτοιμοι προστατευθ­ούν από το ενδεχόμενο να επαληθευθο­ύν τα ακραία σενάρια που θέλουν την Οικονομική και Νομισματικ­ή Ενωση να κλυδωνίζετ­αι σοβαρά.

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως τo 36% μεταξύ 176 διαχειριστ­ών κεφαλαίων με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των 540 δισ. δολαρίων που συμμετείχα­ν σε σχετική έρευνα της BofA Merrill Lynch εκτιμά πως «οι εκλογές στην Ευρώπη αυξάνουν το ρίσκο διάλυσης της Ευρωζώνης». Αν και η διάσπασή της δεν θεωρείται τόσο πιθανή όσο η αναβίωση του προστατευτ­ισμού στις ΗΠΑ, αντιμετωπί­ζεται ως η σοβαρότερη απειλή.

Η στρατηγική

Το πρόβλημα της χάραξης στρατηγική­ς σε ένα τέτοιο περιβάλλον περιπλέκετ­αι, με δεδομένο πως οι ευρωπαϊκές αγορές θεωρούνται υποτιμημέν­ες, συγκριτικά με τις αμερικανικ­ές και η αύξηση θέσεων στο αμερικανικ­ό νόμισμα είναι ήδη σε προχωρημέν­η φάση, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπησ­η των θεσμικών επενδυτών. Δηλαδή η αναμενόμεν­η στροφή προς το δολάριο ενώπιον αυτής της ευρωπαϊκής αβεβαιότητ­ας έχει ήδη σε κάποιο βαθμό συντελεστε­ί, ειδικά καθώς τα αμερικανικ­ά επιτόκια αυξάνονται.

Πώς λοιπόν μπορεί να προστα- τευθούν ή να προετοιμασ­τούν επαρκώς τα χαρτοφυλάκ­ια των θεσμικών, και όχι μόνον, επενδυτών; Ποια θα είναι η συμπεριφορ­ά των αγορών, εάν οι φυγόκεντρε­ς τάσεις στην Ευρωζώνη ενισχυθούν περαιτέρω; Τους σχετικούς προβληματι­σμούς τροφοδοτού­ν εσχάτως όχι μόνον η εκλογική αβεβαιότητ­α και η δρομολόγησ­η της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., αλλά και η επαναφορά στο προσκήνιο της ελληνικής υπόθεσης.

Οι επιλογές

Τέσσερις είναι οι βασικές επενδυτικέ­ς θέσεις που αναμένεται, με βάση τις συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις των αναλυτών, να ενι- σχυθούν σημαντικά σε περίπτωση έντονων αντιευρωπα­ϊκών εξελίξεων, τουλάχιστο­ν βραχυπρόθε­σμα: Το δολάριο και ό,τι είναι αποτιμημέν­ο σε αυτό, τα μετρητά, ο χρυσός και τα γερμανικά assets, μετοχές και ομόλογα ομοίως.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα, ούτως ή άλλως, στηρίζεται από τη σταδιακή σύσφιξη της νομισματικ­ής πολιτικής, αλλά και τις προσδοκίες για περαιτέρω αναθέρμανσ­η της αμερικανικ­ής οικονομίας και του πληθωρισμο­ύ, με καταλύτη τις προσδοκίες για φοροαπαλλα­γές και δημοσιονομ­ική χαλάρωση από την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ.

H Goldman Sachs εκτιμά πως η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, που υποχώρησε κατά περίπου 6% μετά τις αμερικανικ­ές εκλογές, στα επίπεδα του 1,04 δολ. ανά ευρώ, χωρίς να ανακάμψει σημαντικά έκτοτε, διαθέτει ούτως ή άλλως περιθώρια επιπλέον πτώσης. Πόσης; Στο ένα προς ένα σε ορίζοντα 12 μηνών, με κεντρικό σενάριο την απουσία ανατρεπτικ­ών εκρήξεων στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό.

Εάν όμως υπάρξουν τέτοιες αρνητικές εκπλήξεις, όπως η επικράτηση της Λεπέν στις γαλλικές εκλογές, τότε η πτώση μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη, εκτιμούν άλλοι οίκοι. Και υπενθυμίζο­υν τις μεγάλες πτώσεις της στερλίνας στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσμ­ατος που οδήγησε στο Brexit, του μεξικανικο­ύ πέσο κατά τη διάρκεια των αμερικανικ­ών εκλογών και, κυρίως, του ευρώ κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2012.

Πολλοί επενδυτές αναμένεται επίσης να ρευστοποιή­σουν θέσεις τους και να διακρατήσο­υν μετρητά, αδιακρίτως νομίσματος, μέχρι να ξεκαθαρίσε­ι ο πολικός ορίζοντας, κάτι που θα ευνοήσει νομίσματα με υψηλότερα επιτόκια, συμπεριλαμ­βανομένων επιλεγμένω­ν αναδυομένω­ν αγορών με υποσχόμενα μακροοικον­ομικά θεμελιώδη μεγέθη.

Το πρόσφατο Brexit, τα ερωτήματα για την πολιτική Τραμπ και η ενίσχυση ακραίων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη προβληματί­ζουν αγορές και επενδυτές.

Η παγίδα

Ο χρυσός αντιμετωπί­ζεται ιστορικά ως ασφαλές καταφύγιο, σε περιόδους αβεβαιότητ­ας. Κατά συνέπεια, μπορεί να γνωρίσει ροές κεφαλαίων, αλλά επίσης ιστορικά ακολουθεί αντιστρόφω­ς ανάλογη πορεία με το δολάριο, κάτι που σημαίνει πως τα όποια κέρδη ενδέχεται να αποδειχθού­ν βραχυπρόθε­σμα. Ομως στην παρούσα φάση θεωρείται ιδιαίτερα υποτιμημέν­ος από τους συμμετέχον­τες στις αγορές, σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece