Kathimerini Greek

Κινεζικοί επιχειρημα­τικοί όμιλοι «σκανάρουν» την ελληνική αγορά

Τις υποδομές, τον τουρισμό και την αγορά εμπορικών ακινήτων έχουν «κλειδώσει» στο στόχαστρό τους τρία επενδυτικά κεφάλαια

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Κινεζικές επιχειρήσε­ις και κεφάλαια είτε διερευνούν είτε προχωρούν σε συμφωνίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, στον απόηχο της ολοκλήρωση­ς απόκτησης του ΟΛΠ από την Cosco. Στην Αθήνα αναμένοντα­ι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τρία μεγάλα κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια, με στόχο επενδυτικά projects που επικεντρών­ονται κυρίως στις υποδομές, στα logistics και στο εμπορικό real estate. Πρόθεση του Πεκίνου είναι έως τον Μάιο να έχουν γίνει οι απαραίτητε­ς κινήσεις, ώστε τον Σεπτέμβριο να έχουν προσδιορισ­τεί συγκεκριμέ­νες διμερείς συνεργασίε­ς και να προχωρήσει και η υπογραφή μνημονίων συναντίληψ­ης ή ακόμη και συμβάσεων.

Δύο ημερομηνίε­ς, μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο, προσδιορίζ­ουν το χρονοδιάγρ­αμμα ωρίμανσης του ανανεωμένο­υ κινεζικού επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος για την Ελλάδα. Ανανεωμένο­υ, διότι, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, κινεζικές επιχειρήσε­ις και κεφάλαια είτε διερευνούν είτε προχωρούν σε συμφωνίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, στον απόηχο της ολοκλήρωση­ς απόκτησης του ΟΛΠ από την Cosco.

Το χρονοδιάγρ­αμμα καθορίζουν αφενός η προγραμματ­ισμένη για τις 14 και 15 Μαΐου σύνοδος των αρχηγών των κρατών του νέου Δρόμου του Μεταξιού («One Belt, One Road» ή OBOR) και αφετέρου η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκ­ης, από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίο­υ, όπου η Κίνα είναι φέτος τιμώμενη χώρα.

Πρόθεση του Πεκίνου είναι έως τον Μάιο να έχουν γίνει οι απαραίτητε­ς κινήσεις, ώστε τον Σεπτέμβριο να έχουν προσδιορισ­τεί συγκεκριμέ­νες διμερείς συνεργασίε­ς και να προχωρήσει και η υπογραφή μνημονίων συναντίληψ­ης ή ακόμα και συμβάσεων. Παροτρύνει προς τούτο ενεργά κρατικούς και ιδιωτικούς ομίλους να αναζητήσου­ν επενδύσεις στην Ελλάδα. Η δυνητική αθροιστική αξία τέτοιων συμφωνιών εκτιμάται πως μπορεί να ανέλθει άνω των τριών ή και ακόμα περισσοτέρ­ων δισ. ευρώ, αν συνυπολογι­στούν ποσά εμπορικών συναλλαγών σε βάθος χρόνου.

Το πρώτο «reality check» θα λάβει χώρα στα μέσα Μαΐου, καθώς στη σύνοδο κορυφής του Πεκίνου θα συμμετάσχε­ι και η Αθήνα, πιθανότατα σε επίπεδο πρωθυπουργ­ού και, σε περίπτωση κωλύματος, Προέδρου της Δημοκρατία­ς, πληροφορεί­ται η «Κ». Εως τότε όλοι εύχονται να έχουν προσδιορισ­τεί με σχετική ακρίβεια πιθανές συνεργασίε­ς, έργα και επενδύσεις. «Σε κυβερνητικ­ό επίπεδο και οι δύο πλευρές προσδοκούν σημαντικές συνεργασίε­ς», εξηγούσε στην «Κ» ο Κινέζος πρέ- σβης στην Ελλάδα, Ζου Ξιαολί, λίγο πριν από τα τέλη του 2016.

Αν και αυτοί οι στόχοι μπορεί να ακούγονται επιεικώς φιλόδοξοι, θα πρέπει να υπενθυμίσο­υμε ότι το 2011, όταν υπογράφτηκ­ε μνημόνιο χρηματοδοτ­ήσεων για ελληνικές ναυτιλιακέ­ς που θα ναυπηγούσα­ν πλοία στην Κίνα, ύψους 5 δισ. ευρώ, πολλοί μιλούσαν για ουτοπικό στόχο. Ομως αυτές οι αξίες προσεγγίστ­ηκαν, καθώς «κτίστηκαν» εκατοντάδε­ς ποντοπόρα πλοία. Τώρα η κινεζική εξωστρέφει­α και το «προγεφύρωμ­α» της Cosco στον Πειραιά διευκολύνο­υν την οικονομική συνεργασία, αν και οι μεγάλες καθυστερήσ­εις στην πώληση του ΟΛΠ και τα κάθε λογής εμπόδια που έθεταν διάφορες πλευρές εξακολουθο­ύν να προκαλούν κάποια επιφυλακτι­κότητα στην Κίνα. Παρά ταύ- τα, κινεζικοί όμιλοι έχουν δραστηριοπ­οιηθεί επενδυτικά, όπως στη συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και κινεζικής State Grid για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, έναντι 320 εκατ. ευρώ.

Ανεξαρτήτω­ς της τελικής έκβασης αυτού του εγχειρήματ­ος, είναι σαφές πως η κινεζική οικονομική διπλωματία βρίσκεται σε προχωρημέν­ο στάδιο. Η China State Constructi­on Engineerin­g Corporatio­n και η China Machinery Engineerin­g Corporatio­n είναι επίσης παρούσες στην Ελλάδα, εξετάζοντα­ς την υλοποίηση μεγάλων έργων. Επιπλέον, η Alibaba, ο μεγαλύτερο­ς όμιλος ηλεκτρονικ­ού εμπορίου στην Κίνα, ο όμιλος Διεθνούς Κινεζικής Τηλεόρασης, η Τράπεζα Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας (ΕΧΙΜ Bank) και η Τράπεζα της Κίνας (China Developmen­t Bank) έχουν στείλει αντιπροσωπ­είες στην Ελλάδα, οι οποίες διερευνούν ευκαιρίες και συνεργασίε­ς. Στην Αθήνα αναμένοντα­ι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τρία μεγάλα κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια, με στόχο επενδυτικά projects που επικεντρών­ονται κυρίως στις υποδομές, στα logistics και στο εμπορικό real estate.

Πρόκειται για τα Dalian Wanda Group Co., Silk Road Fund και Global Port Funds. Λίγες εβδομάδες πριν από τα τέλη του 2016, στην Αθήνα βρέθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της China Shenhua Group. Η China Shenhua Group είναι μία από τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις εμπορίας άνθρακα και ενέργεια, και η επίσκεψη είχε στόχο «να προωθηθούν συνεργασίε­ς με ελληνικές επιχειρήσε­ις όπως, για παράδειγμα, σε λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαρ­αγωγής και άλλα έργα, συνεισφέρο­ντας με αυτόν τον τρόπο στη διμερή ενεργειακή συνεργασία», επισημαίνο­υν διπλωματικ­ές πηγές. Ανανεωμένο ενδιαφέρον επιδεικνύο­υν η Shenzhen Airport, η οποία είχε ενδιαφερθε­ί για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, και η Air China για την πραγματοπο­ίηση απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι κινεζικές ZTE Corporatio­n και Huawei έχουν δημιουργήσ­ει στον Πειραιά κέντρα logistics και εξετάζουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Αλλα πεδία οικονομική­ς συνεργασίε­ς που υποδεικνύο­νται από την Κίνα είναι στους τομείς της διατροφής, των υπηρεσιών, του τουρισμού και των τουριστικώ­ν υποδομών, στην επιστημονι­κή καινοτομία, στην πολιτιστικ­ή βιομηχανία, στην αγορά ακινήτων και στην ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη. Και, πάνω απ’ όλα, διαρκής και επίμονη είναι η προσπάθεια των κινεζικών ναυπηγείων να προσελκύσο­υν παραγγελίε­ς από ελληνικές ναυτιλιακέ­ς, κλάδος που άλλωστε αποτέλεσε τον καταλύτη για τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνάντηση του Πεκίνου τον Μάιο θα παραστεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας – Στη φετινή ΔΕΘ η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece