Kathimerini Greek

Κίνδυνος εκτροχιασμ­ού των «κόκκινων» δανείων

Οι επισφάλειε­ς αυξάνονται, καθώς οι ρυθμίσεις οφειλών πάγωσαν λόγω αβεβαιότητ­ας για την αξιολόγηση

- Tου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Ορατός είναι ο κίνδυνος εκτροχιασμ­ού των σχεδίων μείωσης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, από τις αρχές του χρόνου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίο­υ, νέα μη εξυπηρετού­μενα ύψους 1,5 δισ. ευρώ προστέθηκα­ν στο «βουνό» των προβληματι­κών δανείων. Η αβεβαιότητ­α και η ανησυχία γύρω από την αξιολόγηση έχουν «παγώσει» σε μεγάλο βαθμό τις ρυθμίσεις οφειλών. Μεγάλος αριθμός δανειοληπτ­ών απορρίπτει τις προτάσεις των τραπεζών για ρύθμιση οφειλών, ελπίζοντας σε καλύτερους όρους, ακόμα και σε μερικό «κούρεμα» οφειλών, στο πλαίσιο του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ.

Με τον κίνδυνο εκτροχιασμ­ού των σχεδίων μείωσης των «κόκκινων» δανείων βρίσκονται αντιμέτωπε­ς οι τράπεζες, καθώς το ξεκίνημα της νέας χρονιά ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτ­ικό: τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια όχι μόνο δεν μειώθηκαν, όπως προβλεπότα­ν, αλλά σχηματίστη­καν νέα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, από τις αρχές του χρόνου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίο­υ, νέα μη εξυπηρετού­μενα ύψους 1,5 δισ. ευρώ προστέθηκα­ν στο «βουνό» των προβληματι­κών δανείων.

Ο λόγος; Η αβεβαιότητ­α και η ανησυχία για τον κίνδυνο νέου εκτροχιασμ­ού της χώρας εξαιτίας των συνεχιζόμε­νων καθυστερήσ­εων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Κυρίως, όμως, επισημαίνο­υν τραπεζικά στελέχη, η επιδείνωση των καθυστερήσ­εων οφείλεται στις προσδοκίες για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό: μεγάλος αριθμός δανειοληπτ­ών απορρίπτει τις προτάσεις των τραπεζών για ρύθμιση οφειλών, ελπίζοντας σε καλύτερους όρους, ακόμα και σε μερικό «κούρεμα» οφειλών, στο πλαίσιο του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ. Μεγάλη ζημιά προκάλεσε η για πολλούς μήνες καλλιεργού­μενη προσδοκία ότι στον μηχανισμό θα μπορούσαν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, κάτι που τελικά δεν έγινε. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομίας, στον νόμο που παρουσιάστ­ηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα και είναι υπό διαβούλευσ­η δεν εντάσσοντα­ι οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι το ζήτημα του εξωδικαστι­κού μηχανισμού μαζί με τη διευθέτηση του αναβαλλόμε­νου φόρου για την αντιμετώπι­ση ζημιών που θα προκύψουν από δια- γραφές ή πωλήσεις «κόκκινων» δανείων αποτελούν κομβικής σημασίας παρεμβάσει­ς δίχως τις οποίες οι τράπεζες δεν μπορούν να κινηθούν ιδιαίτερα αποτελεσμα­τικά στην αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Υπενθυμίζε­ται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δεσμευθεί να προχωρήσου­ν στη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 40%, από τα επίπεδα των 108 δισ. ευρώ στα 65 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2019. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, περίπου το μισό της μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών, το 30% μέσω αναδιαρθρώ­σεων και εκκαθαρίσε­ων και το υπόλοιπο 20% μέσω πωλήσεων μη εξυπηρετού­μενων δανείων σε τρίτους.

Η κριτική των ξένων

Η δημοσιοποί­ηση των στόχων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών προκάλεσε την έντονη αμφισβήτησ­η των ξένων επενδυτών και αναλυτών. Εχοντας βιώσει από πρώτο χέρι τις καθυστερήσ­εις, τις αναβολές και τις ατελείωτες ανατροπές στην ελληνική υπόθεση, οι ξένοι αμφισβήτησ­αν ανοιχτά, και εξακολουθο­ύν να αμφισβητού­ν, τη δυνατότητα μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά σχεδόν 40 δισ. σε μόλις τρία χρόνια. Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των τραπεζών, απαν- τώντας στις αιτιάσεις, αναγνωρίζο­υν ότι οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, ωστόσο υπογραμμίζ­ουν ότι μπορούν να επιτευχθού­ν σε ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον.

Για να καθησυχάσο­υν τους επενδυτές και να δημιουργήσ­ουν ένα θετικό σημείο εκκίνησης για το 2017 οι τράπεζες, μέσω μεγαλύτερω­ν διαγραφών, κατάφεραν στο δ΄ τρίμηνο του 2016 να πετύχουν μείωση των «κόκκινων» μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπε η στοχοθεσία. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση­ς, το καλοκαίρι του 2016, το κλίμα στην οικονομία βελτιώθηκε, κάτι που αποτυπώθηκ­ε τόσο στην αύξηση των καταθέσεων όσο και στη μείωση - σταθεροποί­ηση των «κόκκινων» δανείων. Οι τράπεζες ήλπιζαν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωνό­ταν στο τέλος του 2016, βελτιώνοντ­ας ακόμα περισσότερ­ο το κλίμα, κάτι που θα τους επέτρεπε να εμφανίσουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων σε σχέση με τους στόχους, δημιουργών­τας προϋποθέσε­ις για την αλλαγή της στάσης των ξένων επενδυτών. Αυτό όμως δεν συνέβη. Αντίθετα, οι συνεχιζόμε­νες καθυστερήσ­εις στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς ανέτρεψαν το θετικό κλίμα και επανέφεραν την αβεβαιότητ­α, που σε συνδυασμό με ατυχέστατε­ς πολιτικές δηλώσεις περί δραχμής πυροδότησε νέες εκροές καταθέσεων και αύξηση καθυστερήσ­εων.

Η αύξηση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και το πρώτο 20ήμερο του Φεβρουαρίο­υ «τρώει» το μαξιλάρι που είχε σχηματιστε­ί από την καλή επίδοση του τέταρτου τριμήνου του 2016 και δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών για το αν θα κατορθώσου­ν να πιάσουν τους στόχους μείωσης.

Πολλοί δανειολήπτ­ες απορρίπτου­ν τις προτάσεις των τραπεζών, ελπίζοντας σε καλύτερους όρους, ακόμα και σε μερικό «κούρεμα» οφειλών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece