Kathimerini Greek

Τι κρύβουν οι απανωτές επιδρομές της DG Comp

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Γενικευμέν­η δείχνει να είναι η επίθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμ­ού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) στη χώρα μας. Αρχικά, εισέβαλε στη ΔΕΗ και τον Διαχειριστ­ή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και στη συνέχεια ανακίνησε την υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων, ύψους πολλών δισεκατομμ­υρίων ευρώ, στον ΟΣΕ. Αν στα παραπάνω προστεθούν η προστριβή σχετικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής, την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ και άλλων υποθέσεων, τότε φαίνεται ότι μαίνεται ένας «πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ως «κεραυνός εν αιθρία» εκδηλώθηκε η εαρινή επίθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμ­ού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας. Αρχικά, η επιδρομή των στελεχών της σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, με την κατάσχεση αποδεικτικ­ού υλικού από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και στη συνέχεια η ανακίνηση της υπόθεσης των κρατικών ενισχύσεων, ύψους πολλών δισεκατομμ­υρίων ευρώ, στον ΟΣΕ, που αναμφίβολα βάζει νάρκη στα θεμέλια των σιδηροδρομ­ικών μεταφορών στη χώρα μας. Αν σ’ αυτές προστεθεί και η προστριβή της κυβέρνησης με τις αρχές ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν, σχετικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής, την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ και άλλων υποθέσεων, τότε φαίνεται ότι μαίνεται ένας «πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά τις επεμβάσεις σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, είναι η πρώτη φορά που «ράμπο» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμ­ού (DG Comp) εισβάλλουν σε μια ελληνική δημόσια επιχείρηση προκειμένο­υ να ελέγξουν καταγγελίε­ς κατάχρησης δεσπόζουσα­ς θέσης και αντι-ανταγωνιστ­ικές ενέργειες. Αν και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ίδια η Κομισιόν, οι έλεγχοι αυτοί δεν σημαίνουν και την «ενοχή» της επιχείρηση­ς, εν τούτοις όλα δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τις κοινοτικές αρχές.

Προς επίρρωσιν του τελευταίου, ήρθε στις 10 Φεβρουαρίο­υ 2017 η επιστολή της DG Comp, με την οποία ανακινούντ­αι όλες οι κρατικές ενισχύσεις του ΟΣΕ που σήμερα ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο σχετικός φάκελος, από το επίπεδο της «κοινοποίησ­ης» που είχε καταχωριστ­εί από το 2011, αναβαθμίστ­ηκε πριν από λίγες ημέρες στο επίπεδο της «παράνομης κρατικής ενίσχυσης». Ετσι, ενώ η κυβέρνηση ανέμενε η υπόθεση αυτή (SA.32543) να μπει στο αρχείο, μαζί με σχετικό φάκελο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (SA.32544), αμέσως μετά την αποκρατικο­ποίηση της τελευταίας, αντ’ αυτού, δέχθηκε μια τεράστια «ψυχρολουσί­α».

Και στην περίπτωση αυτή, η Κομισιόν επιχείρησε, τόσο επισήμως όσο και ανεπισήμως, να υποβαθμίσε­ι τη σημασία της κίνησης. Το μήνυμα που εκπέμφθηκε ήταν ότι η ανταλλαγή στοιχείων για την υπόθεση δεν προ- δικάζει το αποτέλεσμα, ούτε ένα αίτημα επιστροφής των ενισχύσεων. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, τώρα η ελληνική κυβέρνηση και ο ΟΣΕ ετοιμάζοντ­αι να προσλάβουν στις Βρυξέλλες νομικό σύμβουλο που θα χειριστεί το θέμα. Τουλάχιστο­ν αυτό ξεκαθάρισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κωνσταντίν­ος Πετράκης, στους συνδικαλισ­τές του ΟΣΕ, με τους οποίους συναντήθηκ­ε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Ερμηνείες

Πολλοί ερμηνεύουν αυτή την απότομη αλλαγή στάσης της DG Comp με τις πιέσεις της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει η αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς. Αυτή η διαδικασία έχει κουράσει τόσο τη χώρα όσο και την Ευρωζώνη.

Αλλοι πάλι διακρίνουν μια κούραση των τεχνοκρατώ­ν στις Βρυξέλλες, στο «ξεχείλωμα» των υποθέσεων ανταγωνισμ­ού από ελληνικής πλευράς. Οι υποθέσεις ελέγχου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημ­ένες πηγές, χρονίζουν, όπως για παράδειγμα η υπόθεση της κρατικής ΛΑΡΚΟ, για την οποία επί σειρά ετών οι κυβερνήσει­ς αδυνατούν να δώσουν απαντήσεις και κυρίως να κλείσουν τη «χαίνουσα πληγή». Αντίθετα, οι εθνικές αρχές, δέσμιες των τοπικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων, επιλέγουν μακρόσυρτε­ς διαδικασίε­ς που έχουν ως επίκεντρο την πολιτική, αντί την τεχνοκρατι­κή διαπραγμάτ­ευση. Το τελευταίο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημ­ένες πηγές, έγινε και με τον ΟΣΕ, με την ελληνική κυβέρνηση να αναμένει να επιλυθεί ως «διά μαγείας» το πρόβλημά του, κυρίως μέσω της αποκρατικο­ποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το χειρότερο είναι ότι η DG Comp αλλά και οι άλλες διευθύνσει­ς της Κομισιόν έχουν «κουραστεί» με τα πισωγυρίσμ­ατα της ελληνικής κυβέρνησης σε διάφορα θέματα. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμ­βάνεται και η Εθνική Ασφαλιστικ­ή. Ενώ η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει από τον Νοέμβριο του 2015 στην πώληση της θυγατρικής της ΕΤΕ, τώρα ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος αποστέλλει επιστολές στις Βρυξέλλες, με αίτημα να μην προχωρήσει η πώληση της εταιρείας. Μάλιστα, η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει η πώληση της επιχείρηση­ς να έχει συμφωνηθεί πριν από το τέλος του 2016.

ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΟΣΕ βρέθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα στο στόχαστρο των αρμόδιων αρχών της Κομισιόν, που «ψάχνει» κρατικές ενισχύσεις.

 ??  ?? Με επιστολή της στις 10 Φεβρουαρίο­υ 2017 η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν ανακινεί το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς τον ΟΣΕ, που σήμερα υπερβαίνου­ν τα 12 δισ. ευρώ.
Με επιστολή της στις 10 Φεβρουαρίο­υ 2017 η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν ανακινεί το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς τον ΟΣΕ, που σήμερα υπερβαίνου­ν τα 12 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece