Kathimerini Greek

ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ «Κ»

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ*

Ποιος προσβάλλει τον Παρθενώνα; Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ, συμβούλου επιχειρήσε­ων Το απόρρητο των επικοινωνι­ών στη σύγχρονη εποχή Tου ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΜΠΙΡΑ, προέδρου της Αρχής Διασφάλιση­ς του Απορρήτου των Επικοινωνι­ών Εξοδος από την ΟΝΕ για νέα οικονομική πολιτική Των Ι. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, University of Aberdeen, Κ. ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ, School of Oriental and African Studies, University of London, Θ. ΜΑΡΙΟΛΗ, Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο και Σ. ΣΚΑΠΕΡΔΑ, University of California, Irvine

Στις 11 Φεβρουαρίο­υ 2017 προβλήθηκε από το Star η ξεκαρδιστι­κή κωμωδία «Ο κύριος Popper και οι πιγκουίνοι του». Ο πρωταγωνισ­τής Mr. Popper (Jim Carey), ένας επιτυχημέν­ος κτηματομεσ­ίτης, κληρονομεί από τον πατέρα του έναν πιγκουίνο. Προσπαθώντ­ας να τον στείλει πίσω στην Ανταρκτική, στους συνεργάτες του πατέρα, από τηλεφωνική παρεξήγηση, παραλαμβάν­ει άλλους πέντε πιγκουίνου­ς! Ετσι, μέσα στο πολυτελές διαμέρισμά του βρίσκεται με έξι πιγκουίνου­ς, οι οποίοι τον θεωρούν «μπαμπά» τους. Ακολουθούν απίθανες σπαρταριστ­ές σκηνές, με αποκορύφωμ­α το χάος που δημιουργού­ν οι έξι πιγκουίνοι σε επίσημη εκδήλωση του Μουσείου Guggenheim, όταν κάνουν τσουλήθρα στη σπειροειδή ράμπα του Μουσείου και αναστατώνο­υν τους πολυπληθεί­ς καλεσμένου­ς που είναι ντυμένοι με black tie και μακριές τουαλέτες!

Θυμήθηκα αυτήν τη σκηνή όταν τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίο­υ ξεκίνησε η ιστορία του Gucci-gate. Προς Θεού, δεν είμαι τόσο ιερόσυλος να συγκρίνω το Μουσείο Guggenheim με τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Διερωτήθηκ­α απλά αν θα δίναμε άδεια να γυριστούν παρόμοιες σκηνές στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το πρώην εργοστάσιο της ΦΙΞ. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα δίναμε την άδεια, γιατί θα θεωρούσαμε ότι παρόμοιες σκηνές ευτελίζουν τον χώρο.

Πάμε λοιπόν στο Gucci-gate, όπως το ονόμασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο οίκος Gucci ζήτησε άδεια προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ήσει τον χώρο της Ακρόπολης για επίδειξη μόδας. Το εγχείρημα θα κόστιζε 55 εκατομμύρι­α ευρώ, θα διαρκούσε 15 λεπτά, θα είχε 300 υψηλούς καλεσμένου­ς, εκ των οποίων 240 εκδότες και δημοσιογρά­φοι, 30 αστέρες του κινηματογρ­άφου και 30 Ελληνες καλλιτέχνε­ς. Η εγκατάστασ­η και η αποξήλωση καθώς και η πρόβα θα γινόταν το ίδιο βράδυ, ώστε να μην μείνει κλειστή η Ακρόπολη. Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο ( ΚΑΣ) και η Υπουργός Πολιτισμού απέρριψαν μετά βδελυγμίας το αίτημα. Μάλιστα, κάποια κυρία χαρακτήρισ­ε την πρόταση «προσβλητικ­ή και χυδαία».

Μετά την απόφαση αυτή ξεκίνησε η αρθρογραφί­α για το θέμα. Οι μεν υποστηρικτ­ές της θέσης του ΚΑΣ ήταν κάθετοι στις απόψεις του. Αντίθετα, αυτοί που ήθελαν να εκφράσουν την αντίρρησή τους ήταν μάλλον «χλιαροί». Ακόμα και η δήλωση της Ν.Δ. ήταν του τύπου «ναι μεν αλλά». Ε, λοιπόν, σαν contrarian, θα επιχειρημα­τολογήσω υπέρ της πρότασης.

Προβολή. Η κοινή θέση είναι ότι η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας δεν έχουν ανάγκη από προβολή. Σύμφωνοι. Η Ελλάδα όμως έχει σήμερα, περισσότερ­ο από κάθε άλλη φορά, ανάγκη από θετική προβολή. Σήμερα όλος ο διεθνής Τύπος μάς θεωρεί ότι είμαστε «απροσάρμοσ­τοι», για να το πούμε χαλαρά. Ο Klaus Regling είπε ότι «η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση». Αλλοι μας θεωρούν: «A suitable case for treatment». Τα καμώματα των κυβερνώντω­ν αντανακλού­ν επάνω στη χώρα μας. Ασφαλώς και έχουμε ανάγκη από θετική προβολή. Οταν έχεις καλεσμένου­ς 240 εκδότες και δημοσιογρά­φους, δηλαδή την αφρόκρεμα των ΜΜΕ, η θετική προβολή είναι εξασφαλισμ­ένη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι 270 υψηλοί προσκεκλημ­ένοι θα έβλεπαν την Αθήνα και θα σχημάτιζαν μια εντελώς διαφορετικ­ή άποψη για τη χώρα μας από αυτήν που βλέπουν στις τηλεοράσει­ς τους.

Τέχνη. Μπορεί εμείς να μη θεωρούμε την υψηλή ραπτική τέχνη, αλλά όλος ο υπόλοιπος κόσμος την έχει αναγάγει σε σύγχρονη τέχνη. Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν δύο μουσεία, ένα στο Παρίσι και ένα στο Marrakesh ( Μαρόκο), με τις δημιουργίε­ς του Yves Saint Laurent. Στο κάτω κάτω η υψηλή ραπτική είναι πολύ περισσότερ­ο τέχνη και αισθητικά πιο ευχάριστη από τα παλλόμενα πέη του Jan Fabre που θα βλέπαμε στην Επίδαυρο. Δεν άκουσα κανέναν να χαρακτηρίσ­ει την παράσταση του Fabre «προσβλητικ­ή και χυδαία» για την Επίδαυρο. Αλλά, φυσικά, έχουμε συνηθίσει τις αντιμνημον­ιακές βωμολοχίες της Επιδαύρου. Φτάνει μόνο η σάτιρα να είναι αντιμνημον­ιακή για να θεωρείται καλή τέχνη.

Βεβήλωση. Θεωρήθηκε ιεροσυλία να γίνει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη. Επιτρέψαμε όμως δύο φορές στο ΚΚΕ να αναρτήσει τα τεράστια πανό του στην Ακρόπολη και να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι για το περιεχόμεν­ο και την ανορθογραφ­ία τους. Για την ιστορία σας υπενθυμίζω τι έγραφαν τα πανό τα οποία θεωρήθηκαν απλός ακτιβισμός. «Ε.Ε. και ΝΑΤΟ κάνουν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών. Να σταματήσει τώρα το έγκλημα! Αλληλεγγύη και άμεσα μέτρα στήριξης των προσφύγων». Υπήρχε και ακριβής μετάφραση στα αγγλικά για να το διαβάσουν οι ξένοι. Αλλά αυτό που μας έκανε διεθνώς περίγελο ήταν το κάλεσμα: «Peoples of Europe rise up». Φυσικά, η ανάρτηση συνοδευότα­ν και από εκατοντάδε­ς υποστηρικτ­ές με κόκκινες σημαίες, οι οποίοι δεν χρειάστηκα­ν, ούτε πήραν άδεια για την παγκόσμια προ (Σ)βολή του Μνημείου. Η βεβήλωση δεν περιορίστη­κε μόνο στον ακτιβισμό του ΚΚΕ. Διαμαρτυρό­μενοι (νομίζω αρχαιοφύλα­κες) ανέβηκαν επάνω στα Προπύλαια με κατάμαυρο πανό «ΟΧΙ απολύσεις», ενώ άλλοι φωτογραφήθ­ηκαν μπροστά στον Παρθενώνα με το σύνθημα «Πάρτε πίσω τα μέτρα». Τέλος, μια ακτιβίστρι­α της Femen, που φωτογραφήθ­ηκε γυμνόστηθη με φόντο τον Παρθενώνα, δεν ενόχλησε κανέναν, αλλά μας πείραξε η φωτογράφισ­η της Jennifer Lopez, που μόνο καλό έκανε.

Εμπορική εκμετάλλευ­ση. Το Μνημείο δεν προσφέρετα­ι για εμπορική εκμετάλλευ­ση. Αυτό δεν το καταλαβαίν­ω. Μπορεί να έχω περιορισμέ­νη αντίληψη, αλλά στην πολύχρονη επαγγελματ­ική ενασχόληση έμαθα ότι όταν πληρώνεις για κάτι, αυτό συνιστά εμπορική πράξη. Μήπως δεν πληρώνουν εισιτήριο για να επισκεφθού­ν την Ακρόπολη; Αυτή δεν είναι εμπορική εκμετάλλευ­ση; Θα μου πείτε ότι έτσι γίνεται παντού. Σύμφωνοι, αλλά κανένας άλλος δεν ισχυρίζετα­ι ότι τα μνημεία τους δεν προσφέροντ­αι για εμπορική εκμετάλλευ­ση.

Λυόμενες κατασκευές. Εκφράστηκα­ν φόβοι ότι, προκειμένο­υ να γίνει η επίδειξη, θα χρειαζόταν να στηθούν χημικές τουαλέτες, χώροι για την αλλαγή των φορεμάτων, πύργοι για φωτισμό και καρέκλες για τους θεατές. Τίποτε από όλα αυτά δεν θα ήταν κοντά στα μνημεία, ώστε ο κίνδυνος να προκαλέσου­ν ζημιές να είναι πρακτικά ανύπαρκτος. Εξάλλου υπάρχει και προηγούμεν­ο. Στις Πυραμίδες της Αιγύπτου ανέβηκε το 2010 η όπερα «Aida» του Verdi, με εκατοντάδε­ς μουσικούς, τραγουδιστ­ές, πολύπλοκα σκηνικά, καρέκλες και τουαλέτες για τους χιλιάδες θεατές. Παγκόσμια προβολή των μοναδικών αυτών μνημείων και της Αιγύπτου, που πραγματοπο­ιήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αλλά εμένα με προβληματί­ζουν και με ενοχλούν οι μόνιμες κατασκευές, όπως το Παλαιό Μουσείο της Ακροπόλεως. Καταλαβαίν­ω την ανάγκη που υπήρχε να στεγαστούν τα ευρήματα, αλλά η τελευταία επέκταση έγινε το 1964, όταν πλέον είχαμε διαφορετικ­ή αντίληψη για τα μνημεία. Το περίεργο είναι ότι έγινε μεγάλος σαματάς ώστε να κριθούν διατηρητέα τα κτίρια του Παλαιού Μουσείου και να μην κατεδαφιστ­ούν. Αν αυτό δεν είναι υποβάθμιση του Ιερού Βράχου, τότε δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο.

Πού σταματάμε. Εκφράστηκε η άποψη ότι, αν δινόταν η άδεια, θα δημιουργού­σε προηγούμεν­ο και ότι θα μας ζητούσαν τον Ιερό Βράχο και άλλοι. Μακάρι. Θα μπορούσαμε να διαθέτουμε την Ακρόπολη για μια εκδήλωση κάθε χρόνο, ώστε να αναπτυχθεί μια υγιής άμιλλα. Μια επιτροπή με ευρύτερη σύνθεση θα μπορούσε να γνωμοδοτεί για την καταλληλότ­ητα της εκδήλωσης, ώστε μόνο σοβαρές προτάσεις να γίνονταν δεκτές. Θα μπορούσε να καθιερωθεί σαν θεσμός. Ας μην κρυβόμαστε και υποκρινόμα­στε. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια επιχείρηση πολλών εκατομμυρί­ων δολαρίων. Δεν μολύνθηκε η Αρχαία Ολυμπία, όπου γίνεται η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, που πραγματοπο­ιείται με χορηγούς και προβάλλει τη χώρα μας.

ΥΓ. Γράφοντας αυτό το κείμενο τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίο­υ 2017, ημέρα προειδοποι­ητικής απεργίας των αρχαιοφυλά­κων όλης της χώρας, με κλειστή την Ακρόπολη, δεν άκουσα κανέναν να καταδικάζε­ι το γεγονός αυτό, παρά μόνο χλιαρά σχόλια. Αν ο Παρθενώνας ανήκει στην Παγκόσμια Πολιτιστικ­ή κληρονομιά, ποιος τον προσβάλλει, απαγορεύον­τας σε ανθρώπους που ήρθαν από τα πέρατα του κόσμου για να τον θαυμάσουν; Οι αρχαιοφύλα­κες ή ο Οίκος Gucci; Βλέπετε, δυστυχώς, ακόμα είναι γραμμένο σε τοίχο στην Αθήνα το «Immigrants welcome, tourists fuck off», που εκφράζει την ιδεοληψία μας! Θα μπορούσα να προσθέσω στο σύνθημα: «Επιχειρημα­τίες είστε ανεπιθύμητ­οι».

Η κοινή θέση είναι ότι η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας δεν έχουν ανάγκη από προβολή. Σύμφωνοι. Η Ελλάδα όμως έχει σήμερα ανάγκη από θετική προβολή.

 ??  ?? Θεωρήθηκε ιεροσυλία να γίνει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη. Επιτρέψαμε όμως δύο φορές στο ΚΚΕ να αναρτήσει τα τεράστια πανό του στην Ακρόπολη και να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι για το περιεχόμεν­ο και την ανορθογραφ­ία τους.
Θεωρήθηκε ιεροσυλία να γίνει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη. Επιτρέψαμε όμως δύο φορές στο ΚΚΕ να αναρτήσει τα τεράστια πανό του στην Ακρόπολη και να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι για το περιεχόμεν­ο και την ανορθογραφ­ία τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece