Kathimerini Greek

«Βουτιά» του τουρισμού στην Τουρκία πέρυσι

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Ισχυρό πλήγμα υπέστη πέρυσι ο τουρκικός τουρισμός. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, τα τουριστικά έσοδα από τους ξένους επισκέπτες στη γειτονική χώρα μειώθηκαν κατά 37,1% ή κατά 8,9 δισ. ευρώ και διαμορφώθη­καν σε 15 δισ. ευρώ από 23,9 δισ. ευρώ το 2015. Επίσης, οι αφίξεις ξένων τουριστών, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, μειώθηκαν κατά 30,9% ή κατά 10,9 εκατ., φθάνοντας τα 25,3 εκατ.

Ισχυρό πλήγμα υπέστη πέρυσι ο τουρκικός τουρισμός. Το γεγονός αποτυπώθηκ­ε τόσο σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών όσο και σε επίπεδο τουριστικώ­ν εσόδων. Η εξέλιξη αποδόθηκε στις διαδοχικές τρομοκρατι­κές επιθέσεις, στην αποσταθερο­ποίηση που προκάλεσε το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α και στο οικονομικό-τουριστικό εμπάργκο που είχε επιβάλει έως τα μέσα του 2016 η Ρωσία στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, τα τουριστικά έσοδα από τους ξένους επισκέπτες στη γειτονική χώρα μειώθηκαν κατά 37,1% ή κατά 8,9 δισ. ευρώ (μετατροπή από δολάρια με σημερινή ισοτιμία) και διαμορφώθη­καν σε 15 δισ. ευρώ από 23,9 δισ. ευρώ το 2015. Επίσης, οι αφίξεις ξένων τουριστών βάσει των στοιχείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 30,9% ή κατά 10,9 εκατ., φθάνοντας σε 25,3 εκατ. από 36,2 εκατ. το 2015.

Από τις δύο βασικές ευρωπαϊκές αγορές της, τη Γερμανία και τη Βρετανία, υπέστη απώλειες σε ποσοστό 30,3% και 31,9% αντίστοιχα. Συνολικά 3,9 εκατ. Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκ­αν πέρυσι τη Τουρκία και 1,7 εκατ. Βρετανοί. Σε επίπεδο ευρωπαϊκών αγορών, τις μικρότερες ποσοστιαίε­ς απώλειες είχε από τη Δανία (19,4%) και την Ελλάδα (-21,5%). Επίσης, από τη Ρωσία οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 76,3%, φθάνοντας σε 866.256 από 3,6 εκατ. το 2015.

Οι απώλειες του τουρκικού τουρισμού αποτυπώθηκ­αν και στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ταξιδιών, που είχε ως αντικείμεν­ο τον τουριστικό απολογισμό για το 2016 ευρωπαϊκών χωρών. Η έκθεση που δημοσιοποι­ήθηκε στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας εκπονήθηκε από την Tourism Economics, η οποία ανήκει στον οίκο μελετών Oxford Economics. Στη λίστα με τις αφίξεις των 27 χωρών (με ενημερωμέν­α στοιχεία από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2016 ανά προορισμό) που περιλαμβάν­εται στη σχετική έκθεση η Τουρκία κατατάσσετ­αι στην τελευταία θέση.

Οι χώρες που παρουσίασα­ν μείωση πέρυσι στις αφίξεις, εκτός από τη Τουρκία, ήταν το Βέλγιο και η Ελβετία. Η Ελλάδα κατατάχθηκ­ε στην 23η θέση. «Πρωταθλητέ­ς» προορισμοί αναδείχ- θηκαν η Ισλανδία με αύξηση των αφίξεων κατά 40%, η Κύπρος με αύξηση κατά 20%, η Σλοβακία με αύξηση κατά 19% και η Βουλγαρία με αύξηση κατά 16%. Συνολικά, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 2%, φθάνοντας σε 620 εκατ. Για το 2017 εκτιμάται ότι θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση της τάξης του 3%.

Επιπτώσεις στην Ελλάδα

Οι εξελίξεις στον τουρκικό τουρισμό επηρέασαν και την Ελλάδα. Μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α στη Τουρκία και την αναστάτωση που προκάλεσε στη γειτονική χώρα ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών που είθισται να κλείνουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή κατευθύνθη­κε προς την Ελλάδα. Σε αυτό βοήθησαν οι χαμηλές τιμές που διατήρησαν στα πακέτα τους οι Ελληνες ξενοδόχοι, με στόχο την ενίσχυση της τουριστική­ς ζήτησης. Επίσης, ακυρώθηκαν δρομολόγια κρουαζιέρα­ς από τη γειτονική χώρα, τα οποία κατευθύνθη­καν σε ελληνικά λιμάνια. Από την άλλη, χάθηκε ένα μικρό μερίδιο επισκεπτών από τρίτες αγορές που ταξίδευαν στη χώρα μας μέσω Κωνσταντιν­ούπολης.

Για το 2017 τα προβλήματα ασφαλείας της Τουρκίας συνεχίζουν να ενισχύουν τις κρατήσεις προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον μαζικό τουρισμό. Αντιθέτως, στον κλάδο της κρουαζιέρα­ς επηρεάζετα­ι αρνητικά και η χώρα μας. Οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρα­ς απέσυραν τα πλοία τους από τη γειτονική χώρα «κόβοντας» και ενδιάμεσου­ς σταθμούς από ελληνικά λιμάνια.

Οι εκπρόσωποι των τουριστικώ­ν φορέων της χώρας εκτιμούν ότι η φετινή σεζόν για την Ελλάδα θα είναι θετική. Ομως, θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβεβαίωσ­η των εκτιμήσεων τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με το προσφυγικό και μεταναστευ­τικό ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζουν πόσο αρνητικά επηρέασαν το 2016 τη φήμη του ελληνικού τουρισμού και τις κρατήσεις στην αρχή της σεζόν οι υψηλές προσφυγικέ­ς και μεταναστευ­τικές ροές. Πάντως, ανησυχία δημιουργεί και η προκλητικό­τητα της Τουρκίας. Ενα πιθανό θερμό επεισόδιο στην αιχμή της σεζόν, όπως σημειώνουν, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στον ελληνικό τουρισμό.

Τα προβλήματα της Τουρκίας ευνόησαν την Ελλάδα, καθώς μεγάλο μέρος των κρατήσεων που ακυρώθηκαν διοχετεύθη­κε στη χώρα μας.

 ??  ?? Τα τουριστικά έσοδα της Τουρκίας το 2016 μειώθηκαν στα 15 δισ. ευρώ από 23,9 δισ. πέρυσι, ενώ αρνητικά επέδρασαν και η ένταση μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας και η μεγάλη αναταραχή μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016.
Τα τουριστικά έσοδα της Τουρκίας το 2016 μειώθηκαν στα 15 δισ. ευρώ από 23,9 δισ. πέρυσι, ενώ αρνητικά επέδρασαν και η ένταση μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας και η μεγάλη αναταραχή μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece