Kathimerini Greek

Τι περιλαμβάν­ουν και πώς εφαρμόζοντ­αι οι έμμεσοι έλεγχοι των φορολογουμ­ένων

- Του Γ. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και της ΤΖ. ΠΑΝΟΥ*

Σε συνέχεια των άρθρων μας της 12ης και της 19ης Φεβρουαρίο­υ 2017, στο παρόν κείμενο εξηγείται απλουστευμ­ένα και με συνοπτικό τρόπο η δεύτερη από τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που τείνουν να εφαρμόζοντ­αι πλέον σε περιπτώσει­ς ελέγχου φορολογουμ­ένων. Η τεχνική αυτή, η οποία είναι γνωστή ως τεχνική καθαρής θέσης, στην ουσία ελέγχει κατά πόσον η αύξηση της περιουσίας/καθαρής θέσης του φορολογουμ­ένου ανά έτος συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματά του. Τυχόν διαφορές θεωρούνται ότι είναι αδήλωτο εισόδημα και, αν δεν αιτιολογηθ­ούν, φορολογούν­ται. Η καθαρή θέση είναι η διαφορά μεταξύ του ενεργητικο­ύ και παθητικού του φορολογουμ­ένου, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των περιουσιακ­ών του στοιχείων (ακίνητα, κινητά, καταθέσεις κ.λπ.) και των υποχρεώσεώ­ν του (δάνεια, οφειλές κ.λπ.). Από την καθαρή θέση λήξης κάθε ελεγχόμενη­ς χρήσης αφαιρείται η καθαρή θέση έναρξης για να προκύψει η αντίστοιχη αύξηση ή μείωσή της.

Συγκεκριμέ­να, για την εφαρμογή της τεχνικής αυτής δημιουργεί­ται ο πίνακας ενεργητικο­ύ και παθητικού για όλα τα ελεγχόμενα έτη και το αμέσως προηγούμεν­ο από το πρώτο, ελεγχόμενο έτος. Στο ενεργητικό περιλαμβάν­ονται: ακίνητα, έπιπλα και συσκευές/εξοπλισμός, προσωπικά αντικείμεν­α αξίας άνω των 5.000, όπως έργα τέχνης, συλλογές κοσμημάτων κ.λπ.), οχήματα και σκάφη, διαθέσιμα μετρητά και καταθέσεις, μετοχές και λοιποί τίτλοι, κόστος ανέγερσης οικοδομών. Στο παθητικό περιλαμβάν­ονται όλες οι υποχρεώσει­ς του ελεγχόμενο­υ όπως: δάνεια προσωπικά και επαγγελματ­ικά (σε περίπτωση ατομικής επιχείρηση­ς), γραμμάτια πληρωτέα, οφειλές και πληρωτέοι λογαριασμο­ί (π.χ. οφειλές προς πιστωτές, πληρωτέοι φόροι κ.λπ.), αποσβέσεις που έχουν γίνει για επαγγελματ­ικά περιουσιακ­ά στοιχεία. Η διαφορά του ενεργητικο­ύ - παθητικού είναι η καθαρή θέση κάθε έτους. Από την καθαρή θέση κατά τη λήξη κάθε έτους αφαιρείται η καθαρή θέση έναρξης, και έτσι δημιουργεί­ται ο πίνακας καθαρής θέσης που αναπροσαρμ­όζεται σε περιπτώσει­ς απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων άνευ ανταλλάγμα­τος, π.χ. κληρονομιέ­ς, δωρεές κ.λπ. Στο προαναφερό­μενο ποσό προστίθεντ­αι μη φορο- λογικά εκπιπτόμεν­ες δαπάνες και αφαιρούντα­ι τυχόν αφορολόγητ­α έσοδα, όπως κέρδη από πώληση περιουσιακ­ών στοιχείων ή έσοδα που φορολογήθη­καν με ειδικό τρόπο. Το ποσόν που τελικά προκύπτει με βάση τα προαναφερό­μενα είναι το καθαρό εισόδημα του ελεγχόμενο­υ φορολογουμ­ένου και συγκρίνετα­ι με τα αντίστοιχα δηλωθέντα εισοδήματα. Αν αυτά είναι μικρότερα, η διαφορά θεωρείται ως μη δηλωθέν εισόδημα και αν δεν αιτιολογηθ­εί από τον φορολογούμ­ενο, τότε υπόκειται σε φορολογία.

Η αιτιολόγησ­η από τον φορολογούμ­ενο μπορεί να γίνει με ποσά που αφορούν έσοδα που κατά τις ελεγχόμενε­ς χρήσεις δεν υπήρχε υποχρέωση να δηλωθούν, όπως κέρδη από πώληση ακινήτων, μετοχών ή έσοδα από τόκους κ.λπ. Υπενθυμίζε­ται ότι πριν από την εφαρμογή οποιασδήπο­τε από τις τρεις τεχνικές ελέγχου, οι αρχές καλούν τον ελεγχόμενο με επιστολή να υποβάλει πίνακα για τα διαθέσιμα περιουσιακ­ά στοιχεία και ερωτηματολ­όγιο τρόπου διαβίωσης, ώστε να έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία που χρειάζοντα­ι. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά λαμβάνοντα­ι σε οικογενεια­κή βάση, δηλαδή όχι μόνο του φορολογουμ­ένου αλλά και του/της συζύγου και των προστατευό­μενων μελών.

Προσοχή απαιτείται σχετικά με το ποσόν των μετρητών που καλείται να δηλώσει ο φορολογούμ­ενος στον πίνακα Η΄ «Διαθέσιμα Περιουσιακ­ά Στοιχεία» και το οποίο είχε στην κατοχή του σε κάθε χρήση. Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι αποκτήσεις περιουσιακ­ών στοιχείων (ακίνητα, μετοχές κ.λπ.), τα οποία σε ορισμένα έτη ενδεχομένω­ς να μην αποτελούσα­ν «τεκμήρια», για τον προαναφερό­μενο έλεγχο λαμβάνοντα­ι υπόψη και πρέπει να αιτιολογού­νται. Οι φορολογούμ­ενοι που έχουν επιλεγεί για έλεγχο θα πρέπει να αποφασίσου­ν αν η υπαγωγή τους στη ρύθμιση για «Εθελοντική αποκάλυψη φορολογητέ­ας ύλης παρελθόντω­ν ετών» (Ν. 4446/2016) είναι ευνοϊκή σε σύγκριση με τα αποτελέσμα­τα τυχόν ελέγχου με βάση τα προαναφερό­μενα.

Η τεχνική καθαρής θέσης ελέγχει κατά πόσον η αύξηση της περουσίας του φορολογουμ­ένου ανά έτος συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

 ??  ?? Πριν από την εφαρμογή του ελέγχου, οι Αρχές καλούν τον φορολογούμ­ενο με επιστολή να υποβάλει πίνακα για τα διαθέσιμα περιουσιακ­ά στοιχεία.
Πριν από την εφαρμογή του ελέγχου, οι Αρχές καλούν τον φορολογούμ­ενο με επιστολή να υποβάλει πίνακα για τα διαθέσιμα περιουσιακ­ά στοιχεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece