Kathimerini Greek

Τι συνεπάγετα­ι η εξωδικαστι­κή ρύθμιση χρεών

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Αντικείμεν­ο των διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς θα αποτελέσει την εβδομάδα που μας έρχεται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό. Το νομοσχέδιο που δόθηκε ήδη στη δημοσιότητ­α από το υπουργείο Οικονομίας, ανοίγει τον δρόμο για τη ρύθμιση των χρεών τόσο προς το Δημόσιο όσο και τις τράπεζες με «κούρεμα» της οφειλής, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Η εξωδικαστι­κή διαδικασία στοχεύει στην αποπληρωμή των πιστωτών με βάση τη δυνατότητα που έχει μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματ­ίας και «κούρεμα» του υπολοίπου της οφειλής στο τέλος της περιόδου που θα συμφωνηθεί και εφόσον ο οφειλέτης τηρήσει τη νέα σύμβαση. Αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης θα αποτελέσου­ν: • Το ύψος των οφειλών που θα ενταχθούν στη διαδικασία. Πρόταση του υπουργείου είναι να ενταχθούν χρέη άνω των 20.000 ευρώ, ενώ οι θεσμοί αντιπροτεί­νουν χρέη άνω των 50.000 ευρώ. • Ο χρόνος κατά τον οποίο έχουν καταστεί ληξιπρόθεσ­μα. Με βάση την πρόταση του υπουργείου, στη διαδικασία μπορούν να ενταχθούν όσες οφειλές προς τις τράπεζες ήταν κατά την 31η Δεκεμβρίου σε 3μηνη καθυστέρησ­η ή ρυθμίστηκα­ν μετά την 1η Ιουλίου, ενώ σε ό,τι αφορά το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικ­ά ταμεία) προτείνετα­ι να ενταχθούν οι βεβαιωμένε­ς οφειλές έως τα τέλη του 2016. Αντίθετα, οι θεσμοί προτείνουν προγενέστε­ρο όριο, δηλαδή τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ τόσο για τις οφειλές προς το Δημόσιο όσο και για τις οφειλές προς τις τράπεζες. • Το κατά πόσον θα ενταχθούν στη ρύθμιση οι παρακρατού­μενοι φόροι ( ΦΠΑ και ΦΜΥ) όπως επίσης ο αριθμός των δόσεων που θα συμφωνηθεί για το Δημόσιο και • Η ευθύνη των εγγυητών, για τους οποίους το υπουργείο προτείνει να ισχύσει το «κούρεμα» που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές, ενώ οι θεσμοί ζητούν την εξαίρεσή τους.

Από τη διαδικασία του εξωδικαστι­κού μηχανισμού τίθενται εκτός όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή εκτός από τα φυσικά πρόσωπα και μια μεγάλη μερίδα ελεύθερων επαγγελματ­ιών και συγκεκριμέ­να όσοι δεν έχουν εμπορική ιδιότητα και μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του νόμου 3869. Μεταξύ των επαγγελματ­ιών που εξαιρούντα­ι είναι γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογ­ράφοι, αρχιτέκτον­ες, μηχανικοί, τοπογράφοι, χημικοί, γεωπόνοι, οικονομολό­γοι, σύμβουλοι επιχειρήσε­ων, εμπειρογνώ­μονες, ελεγκτές, λογιστές αλλά και όσοι ασκούν παραϊατρικ­ά επαγγέλματ­α ή καλλιτεχνι­κά επαγγέλματ­α, όπως συγγραφείς, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, διακοσμητέ­ς ή ανήκουν σε συναφείς επαγγελματ­ικές ομάδες.

Για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό θα πρέπει να κριθεί βιώσιμη, δηλαδή εφόσον τηρεί απλογραφικ­ό σύστημα να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων σε μία τουλάχιστο­ν από τις τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης ή εφόσον τηρεί διπλογραφι­κό σύστημα να έχει τουλάχιστο­ν σε μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις θετικό αποτέλεσμα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή καθαρή θετική θέση.

Στην ατζέντα των επαφών με τους θεσμούς, αυτή την εβδομάδα, είναι και το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece