Kathimerini Greek

Η κάμερα και το ικρίωμα

-

« Ποια είναι η χειρότερη ταινία που έχεις δει ποτέ;» με ρώτησε ο κύριος Γκρι. Του απάντησα περιφραστι­κά: «Το 1976 στις ΗΠΑ κυκλοφόρησ­ε η φήμη πως είχε εισαχθεί ένα φιλμ που υποτίθεται ότι “μόνο στη Νότια Αμερική θα μπορούσε να έχει γυριστεί... όπου η ανθρώπινη ζωή είναι φθηνή”. Αυτό έγραφε η αφίσα της ταινίας. Ενα b-movie ήταν, αλλά με μια ανατροπή πριν από το φινάλε, όταν αποκαλύπτε­ται στον θεατή το κινηματογρ­αφικό συνεργείο. Τότε είναι που μία από τις ηθοποιούς δολοφονείτ­αι σαδιστικά. Μπροστά στην κάμερα. Το σοκ ήταν τέτοιο που ο σκηνοθέτης υποχρεώθηκ­ε να παρουσιάσε­ι ενώπιον δικαστηρίο­υ την ηθοποιό για να αποδείξει ότι είναι “μια χαρά”. Ο τίτλος της ταινίας ήταν “Snuff”, που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει κάτι σαν ξεπάστρεμα. Δεν ξέρω αν έχω δει κάτι χειρότερο».

Snuff· ο όρος που χρησιμοποι­είται για ταινίες με απεικονίσε­ις πραγματικώ­ν φόνων, τις οποίες υποτίθεται ότι γυρίζουν και διακινούν παράνομα κυκλώματα. Παρά τις έρευνες του FBI, δεν έχουν εντοπιστεί τέτοιες ταινίες, στον βαθμό που να μοιάζουν με αστικό θρύλο. «Πράγμα ανακουφιστ­ικό», λέει ο κύριος Γκρι, προσθέτοντ­ας όμως: «Θα θυμάσαι ότι στη δεκαετία του ’70 γνώρισαν ιδιαίτερη έξαρση κάτι ψευδοντοκι­μαντέρ, τα “Mondo”, που στα ιταλικά σημαίνει κόσμος: “Αυτή είναι η Αφρική”, “Αυτή είναι η Ασία”, “Αυτή είναι η Αμερική” και πάει λέγοντας. Νομίζω ότι αυτές οι ταινίες είναι χειρότερες».

Θα προτιμούσα να τις έχω ξεχάσει. Γυρισμένες από Ιταλούς (εξ ου και η ιταλική ονομασία), υποτίθεται ότι απεικόνιζα­ν θηριωδίες ανά τον πλανήτη, από εκτελέσεις έως έθιμα κανιβάλων. Και πάλι, ορισμένοι συντελεστέ­ς κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις οπότε και παραδέχθηκ­αν ότι κάποιες σκηνές ήταν στημένες. «Με μία διαφορά», τονίζει ο κύριος Γκρι: «Αποκαλύφθη­κε ότι κάποιες εκτελέσεις μελλοθανάτ­ων στην Αφρική ήταν μεν πραγματικέ­ς, πλην όμως είχαν στηθεί από τις τοπικές αρχές μόνο και μόνο χάριν της κάμερας και έναντι αμοιβής από τους παραγωγούς».

Snuff, τότε και σήμερα, με όλα αυτά τα ερασιτεχνι­κά βίντεο στο Διαδίκτυο με κακοποιήσε­ις αστέγων και ζώων· με τα βίντεο των Αμερικανών στρατιωτών από το Αμπού Γκράιμπ· με τους χορογραφημ­ένους αποκεφαλισ­μούς του Ισλαμικού Κράτους. Λες και μια ολόκληρη εποχή έγινε Snuff.

Θυμάμαι με νοσταλγία πόσο με τραβούσε, όταν ήμουν μι- κρός, το διάσημο έργο του Καραβάτζο όπου αποτυπώνετ­αι η στιγμή που η Ιουδήθ αποκεφαλίζ­ει τον Ολοφέρνη (φωτ.). Αλλά τι διαφορετικ­ός τρόμος ήταν αυτός: δεν ήθελα να τον ξεχάσω. Είναι ένας τρόμος με αφήγηση, όχι ένα κατακερματ­ισμένο θέαμα του αίματος, κάτι νεκρό δηλαδή. Η ειρωνεία είναι ότι ο δραματικός ρεαλισμός στον Καραβάτζο οφείλεται, εν μέρει, στο ότι ο ζωγράφος ήταν μάρτυρας στον δημόσιο αποκεφαλισ­μό της Ιταλίδας αριστοκράτ­ισσας Βεατρίκης Σέντσι το 1599. Φαντάζομαι ότι όπου και να κοίταζες το 1599 υπήρχε ένα ικρίωμα, μπροστά σου, γύρω σου. Σημείο εκείνων των καιρών, τα ικριώματα σε κοινή θέα. Σημείο των σημερινών καιρών η βία μέσα από τη νοητή κλειδαρότρ­υπα της ηλεκτρονικ­ής οθόνης. Οταν η κάμερα γίνεται η ίδια πλέον ικρίωμα.

Σημείο των καιρών, η βία μέσα από τη νοητή κλειδαρότρ­υπα της ηλεκτρονικ­ής οθόνης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece