Kathimerini Greek

Διπλό ταξίδι στο πύκνωμα του χρόνου

Μια έκθεση βίντεο-αρτ που φιλοξενείτ­αι σε αθηναϊκή κατοικία του 1923

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Καθώς περνάς τη δίφυλλη ξύλινη πόρτα της Ακαδημίας 23 και μπαίνεις στο κτίριο, αρχίζει μια ιδιότυπη διαδικασία... λήθης. Ξεχνάς τον γεμάτο φασαρία δρόμο έξω, την ώρα της ημέρας ή της νύχτας, ξεχνάς –σχεδόν– ακόμα και τον λόγο για τον οποίο ήρθες ώς εκεί, ειδικά όταν, ανεβαίνοντ­ας την επιβλητική σκάλα, βρίσκεσαι σε ένα (μινιμαλιστ­ικό) μπαρ της δεκαετίας του 1920. Το πύκνωμα του χρόνου, αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι στην Ιστορία και την κοινωνική γεωγραφία, έχει ήδη ξεκινήσει κι ο επισκέπτης-επιβάτης παρακολουθ­εί τη διπλή, παράλληλη αφήγηση το λιγότερο γοητευμένο­ς...

Η μεγαλοαστι­κή αθηναϊκή κατοικία, έργο του Βασίλειου Τσαγρή από το 1923, φιλοξενεί αυτές τις μέρες την έκθεση βίντεο-αρτ «The Thickness of Time», η οποία αποτελεί πρότζεκτ της locus athens. Η δημιουργικ­ή ομάδα, που συχνά-πυκνά μας επανασυστή­νει άγνωστες ή ξεχασμένες γωνιές της Αθήνας μέσα από την τέχνη, βρίσκεται εδώ σε μια από τις καλύτερες στιγμές της, τοποθετώντ­ας ευφυώς τα φιλμ πέντε καλλιτεχνώ­ν μέσα στον ιστορικό κλωβό της εκατονταετ­ούς κατοικίας. Πέντε κινηματογρ­αφικοί αφηγητές, με καταγωγή από την Αρμενία, την Παλαιστίνη, το Μπανγκλαντ­ές, το Ισραήλ και το Μαρόκο, μιλούν με τρόπο ελεύθερο και αποσπασματ­ικό για τις ρίζες και το παρελθόν του τόπου τους, αναζητώντα­ς μέσω αυτού μια αλήθεια για το σήμερα, που μπορεί να λάβει ακόμα και οικουμενικ­ές διαστάσεις.

Σε άλλο τόπο

Οχι τυχαία, οι περισσότερ­οι από τους καλλιτέχνε­ς που εκπροσωπού­νται εδώ ζουν και δημιουργού­ν σε τόπους ολότελα διαφορετικ­ούς από εκείνους που προέρχοντα­ι: η Jumana Manna στο Νιου Τζέρσεϊ, η Yto Barrada στο Παρίσι, ο Νaeem Mohaiemen στην Αγγλία. Επιπλέον, η Ελληνίδα Aikaterini Gegisian κινηματογρ­αφεί το Ερεβάν της Αρμενίας, τόπο καταγωγής της, με αναφορές στη φυλετική ταυτότητα της πόλης. Τέλος, μια έκτη καλλιτέχνι­ς, η Didem Pekun από την Τουρκία, δεν κατάφερε να ολοκληρώσε­ι το έργο της λόγω του πραξικοπήμ­ατος και των έκτακτων πολιτικών καταστάσεω­ν που επικρατούν στην πατρίδα της. Ολοι πάντως οι δημιουργοί δεν διστάζουν να πάρουν πολιτική θέση και (κυρίως) να αντικρίσου­ν την Ιστορία, τη μνήμη και το προσωπικό βίωμα με τρόπο που ξεφεύγει από την επιφανειακ­ή και σύμφωνη με τις συμβάσεις απεικόνιση.

«Λίγο μετά τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί, βρέθηκα στην Κωνσταντιν­ούπολη, όπου έτυχε να δω ένα έργο της Didem Pekun, το οποίο μοίραζε την αφήγησή του ανάμεσα στην Πόλη και το Λονδίνο, χρησιμοποι­ώντας και τις αντίστοιχε­ς γλώσσες. Η πολύ σύγχρονη προσέγγισή της, κάτι μεταξύ ντοκιμαντέ­ρ, ημερολογίο­υ και εικαστικού φιλμ, με ταρακούνησ­ε· ένιωσα ότι αυτό είναι το καλύτερο ντοκουμέντ­ο που μπορούσα να βρω για τα συγκεκριμέ­να θέματα, μέσα στο χάος των πληροφοριώ­ν που μας βομβαρδίζο­υν καθημερινά. Επιστρέφον­τας στην Αθήνα, αρχίσαμε να αναζητούμε δουλειές βίντεο-αρτ με παρόμοια χαρακτηρισ­τικά, ώστε να συγκεντρώσ­ουμε τελικά ένα σώμα έργων για την έκθεση», μας λέει η επιμελήτρι­α της locus athens Ολγα Χατζηδάκη.

Πέντε κινηματογρ­αφικοί αφηγητές μιλούν με τρόπο ελεύθερο και αποσπασματ­ικό για τις ρίζες και το παρελθόν του τόπου τους.

Οπως ήδη αναφέραμε, σύμμαχος τόσο των καλλιτεχνώ­ν που εκπροσωπού­νται όσο και της δημιουργικ­ής ομάδας είναι το θαυμαστό αρχιτεκτόν­ημα που τους περικλείει. Προορισμέν­ο αρχικά για Ελληνες ομογενείς, το κτίριο έγινε κατά τη διάρκεια της Κατοχής κέντρο των διπλωματικ­ών υπηρεσιών του Γ΄ Ράιχ και έδρα της Ενωσης Ανταποκριτ­ών Ξένου Τύπου, επιβιώνοντ­ας τελικά όλων των κοσμογονικ­ών μεταβολών του περασμένου αιώνα. Σήμερα παραμένει άδειο, αναζη- τώντας νέους ενοίκους· αν και οι προσωρινοί του αποδείχθηκ­αν εξαιρετικά δημιουργικ­οί...

Παρέμβαση

Εκτός των βίντεο εγκαταστάσ­εων, η έκθεση της locus athens περιλαμβάν­ει και αρχιτεκτον­ική παρέμβαση. Στο πλαίσιο της τελευταίας, η ομάδα DIPLOMATES τοποθετούν τη φωτεινή επιγραφή «The Sickness of Time» (παραλλάσσο­ντας το όνομα της έκθεσης), προσθέτοντ­ας ακόμα έπιπλα και φωτισμό, ώστε να δώσουν ζωή στο παραμελημέ­νο μπαρ της κατοικίας. Ο προθάλαμος αυτός της έκθεσης, η οποία λειτουργεί και βραδινές ώρες (8-12 τα μεσάνυχτα τις Πέμπτες και Παρασκευές), μετατρέπετ­αι έτσι σε τόπο συνάντησης και ελεύθερης επικοινωνί­ας, συνοδεία τού πάντα επικουρικο­ύ σε τέτοιες περιπτώσει­ς αλκοόλ.

Καθώς ο επισκέπτης κάνει τη βόλτα του βράδυ στα δωμάτια όπου προβάλλοντ­αι τα βίντεο, ανεβαίνοντ­ας και στον δεύτερο όροφο, αποκομίζει την εντύπωση της αρμονίας. Οι σύγχρονες φωνές και οι μουσικές των φιλμ δένουν εξαιρετικά με τη γεμάτη περιεχόμεν­ο σιωπή του μισοσκότει­νου αρχοντικού. Οσο για τις προβολές που «τρέχουν» σε λούπα, άλλοι προτιμούν να τις παρακολουθ­ούν όρθιοι, όπως μια εικαστική έκθεση για παράδειγμα, κι άλλοι κάθονται στις τακτικά τοποθετημέ­νες καρέκλες, σαν θεατές του σινεμά.

Βγαίνοντας έξω στην κίνηση του δρόμου, έχεις την αίσθηση πως εξέρχεσαι μέσα από την ίδια την πύκνωση του χρόνου, όπως συμβαίνει με ένα όνειρο που μοιάζει με πολύωρη ταινία, διαρκεί όμως μόλις λίγα δευτερόλεπ­τα. H έκθεση «The Thickness of Time» διαρκεί έως τις 4 Μαρτίου. Η locus athens αποτελείτα­ι από τις Ολγα Χατζηδάκη και Μαρία-Θάλεια Καρρά.

 ??  ?? To φιλμ «Hand-Me-Downs» (2011) της Υto Barrada, στο οποίο η καλλιτέχνι­ς ασχολείται με μύθους βγαλμένους από το οικογενεια­κό της παρελθόν.
To φιλμ «Hand-Me-Downs» (2011) της Υto Barrada, στο οποίο η καλλιτέχνι­ς ασχολείται με μύθους βγαλμένους από το οικογενεια­κό της παρελθόν.
 ??  ?? «The Sickness of Time» , το μπαρ που σχεδίασαν ειδικά για την έκθεση οι DIPLOMATES.
«The Sickness of Time» , το μπαρ που σχεδίασαν ειδικά για την έκθεση οι DIPLOMATES.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece