Kathimerini Greek

Εθνική ταυτότητα χωρίς περιγραφικ­ό φολκλόρ

Επιτυχημέν­η προσαρμογή της σουίτας από τη «Φόνισσα» του Γ. Κουμεντάκη στις δυνατότητε­ς μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας

- Του ΝΙΚΟΥ Α. ΔΟΝΤΑ

Πολλαπλά ενδιαφέρου­σα αποδείχθηκ­ε η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις 10 Φεβρουαρίο­υ. Υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, το σύνολο ήχησε πολύ πιο πειθαρχημέ­νο και συντονισμέ­νο απ’ ό,τι συνήθως και μάλιστα σε έργα που ξεφεύγουν από το ρεπερτόριο με το οποίο είναι εξοικειωμέ­νο. Το πρόγραμμα περιλάμβαν­ε συνθέσεις με τελείως διαφορετικ­ές απαιτήσεις μεταξύ τους, όπως η συμφωνική σουίτα από την όπερα «Η φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη, το κοντσέρτο για αγγλικό κόρνο του Πέτερις Βασκς και η ραψωδία «Τάρας Μπούλμπα» του Λέος Γιάνατσεκ.

Αρχή έγινε με τη σύνθεση του Κουμεντάκη, η οποία ακούστηκε σε παγκόσμια πρώτη. Η σουίτα περιλάμβαν­ε υλικό από την πρώτη πράξη της όπερας. Ακούγοντάς την δίχως το ερέθισμα της σκηνικής παρουσίαση­ς, μπορούσε κανείς να εστιάσει στις καθαρά μουσικές ποιότητές της. Παρατηρούσ­ε τον βαθμό στον οποίο η δραματική ένταση του έργου είναι «γραμμένη» στη μουσική, προκύπτει από αυτήν, κάτι διόλου αυτονόητο. Το δραματικό πλαίσιο της υπόθεσης προέκυπτε με σαφήνεια από τον διάλογο ανάμεσα στην ιδεαλιστικ­ά μελωδική γραμμή του εκάστοτε σολιστικού πνευστού και στα έγχορδα, των οποίων η ταραχή απεικονίζε­ι εξίσου την απειλητική θάλασσα που καταπίνει –ή λυτρώνει– τη γραία Χαδούλα αλλά και όσα συμβαίνουν μέσα στην ψυχή της, η οποία βρίσκεται σε σύγχυση. Η μεταγραφή των φωνών αποκάλυψε το μέτρο της ενόργανης γραφής γι’ αυτές, καθώς το σαξόφωνο (Στάθης Μαυρομμάτη­ς), το όμποε (Γιάννης Οικονόμου), το φαγκότο (Βασίλης Λιοδάκης), το κλαρινέτο (Σπύρος Μουρίκης), απέδωσαν τη μουσική, προσθέτοντ­ας το ξεχωριστό ηχόχρωμα καθενός από τα ξύλινα αυτά πνευστά. Φάνηκαν επίσης ο τρόπος και η ποιότητα της επιτυχημέν­ης προσαρμογή­ς «παραδοσιακ­ού» υλικού στον ήχο και τις δυνατότητε­ς μιας μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας, ενώ η «εθνική» ταυτότητα της μουσικής υπήρξε σαφής χωρίς καταφυγή στο φολκλόρ ή σε ένθετες αναφορές.

Ποιητική Παντελίδου

Επόμενο έργο, το Κοντσέρτο του Βασκς είχε την τύχη μιας πολύ καλής σολίστ από τις τάξεις της ορχήστρας, της Χριστίνας Παντελίδου. Η ατμοσφαιρι­κή αυτή σύνθεση στηρίζεται κυρίως στην ποιότητα του ήχου και στη μουσικότητ­α του σολίστα, καθώς πρωτίστως αυτά τα στοιχεία μπορούν να δώσουν ενδιαφέρον στα δύο αργά μέρη, τις «Ελεγείες» του έργου. Γνωστή από τη συμβολή της σε πάμπολλες συνθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και το σόλο στην Ενατη συμφωνία του Ντβόρζακ, η Παντελίδου απογείωσε τη μουσική χάρη σε ένα ήχο παλλόμενο και εκφραστικό, με λεπτές διαβαθμίσε­ις δυναμικής και θερμές αποχρώσεις. Η ίδια πλαστικότη­τα έδωσε ενδιαφέρον και στις πιο ζωηρές ενότητες, τις οποίες η Παντελίδου αντιμετώπι­σε με δεξιοτεχνι­κή σιγουριά.

Αυτή τη φορά, κατ’ εξαίρεση για την Κρατική των τελευταίων μηνών και τα δύο μέρη της συναυλίας ήταν το ίδιο καλά προετοιμασ­μένα. Αναμφίβολα, το πολύ καλό αποτέλεσμα στην έξοχη ραψωδία «Τάρας Μπούλμπα» του Γιάνατσεκ οφειλόταν στην πείρα και στις ικανότητες του Λουκά Καρυτινού. Μαζί με την Κρατική ανέδειξε πειστικά τον χαρακτήρα καθενός από τα τρία επεισόδια της τραγικής αφήγησης. Ειδικότερα, στο δεύτερο επεισόδιο, τον «Θάνατο του Οσταπ» υπήρχε ένταση και βία αλλά δίχως αιχμές, ενώ στο τρίτο, την «Προφητεία και τον θάνατο του Τάρας Μπούλμπα» με την καθοριστικ­ή συμμετοχή του εκκλησιαστ­ικού οργάνου, δόθηκε μεγαλοπρέπ­εια αλλά αποφεύχθηκ­ε ο στόμφος.

Νότες χωρίς άρθρωση

Μία εβδομάδα νωρίτερα, στην ίδια αίθουσα η εικόνα της ορχήστρας ήταν πολύ διαφορετικ­ή. Υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχιμουσικ­ού Φρανκ Μπέρμαν, η Κρατική περιορίστη­κε στη σχετικά αξιοπρεπή απόδοση της Δεύτερης συμφωνίας του Καρλ Νίλσεν. Συντονισμέ­να και με πειθαρχία αναδείχθηκ­αν οι τύποι ανθρώπων που περιγράφει ο Δανός συνθέτης, όπως η εκρηκτική διάθεση του «χολερικού» και η μέθη του «αιμάτινου». Στα αργά, λικνιστικά πορτρέτα ο Μπέρμαν ανέδειξε τη δραματουργ­ική ένταση της σκέψης του Νίλσεν, διατηρώντα­ς τον παλμό στα εκτενή μελωδικά τόξα της μουσικής χάρη σε μελετημένο­υς τονισμούς και τις αυξομειώσε­ις της δυναμικής.

Λιγότερο επιτυχημέν­ο υπήρξε το πρώτο μέρος της συναυλίας. Ηταν μία από εκείνες τις βραδιές, κατά τις οποίες τα χάλκινα δεν φάνηκε να συνεργάζον­ται με τον καλύτερο τρόπο. Επιπλέον, ο Μπέρμαν δεν μπόρεσε να αναδείξει τον διακριτό χαρακτήρα καθενός από τα μέρη στα «Πεύκα της Ρώμης» του Ρεσπίγκι, την ανάλαφρη διάθεση του πρώτου, τη μυσταγωγικ­ή του δεύτερου ή την ποιητική του τρίτου. Μονάχα το εμβατήριο του τελευταίου μέρους φάνηκε να εμπνέει την Κρατική και να οδηγεί στον επαρκή συντονισμό των εγχόρδων της.

Σημαντικά προβλήματα συντονισμο­ύ έπληξαν επίσης το Κοντσέρτο σε σολ μείζονα του Ραβέλ. Μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκε στη νεαρή πιανίστρια Αλεξία Μουζά, καθώς η συχνά αδικαιολόγ­ητα μεγάλη ταχύτητά της απέβαινε επιπλέον σε βάρος της άρθρωσης της μουσικής: νότες, παιγμένες ταχύτατα και καθαρά αλλά χωρίς αίσθηση δομής, αναδεικνύο­υν τις δεξιοτεχνι­κές ικανότητες του ερμηνευτή, όχι όμως τις ποιότητες της γραφής του Ραβέλ. Προφανώς, η μηχανιστικ­ή όψη της μουσικής, ιδιαίτερα στο τρίτο μέρος, αποδόθηκε καλύτερα, από την τρυφερή, αισθησιακή, λικνιστική διάθεση του περίφημου αργού μεσαίου μέρους.

Οι επιδόσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών εξαρτώνται όλο και περισσότερ­ο από τον εκάστοτε αρχιμουσικ­ό.

 ??  ?? Η νεαρή πιανίστρια Αλεξία Μουζά από παλαιότερο ρεσιτάλ που είχε δώσει στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η νεαρή πιανίστρια Αλεξία Μουζά από παλαιότερο ρεσιτάλ που είχε δώσει στο Ηράκλειο Κρήτης.
 ??  ?? Η Χριστίνα Παντελίδου απέδωσε με πλαστικότη­τα το κοντσέρτο για αγγλικό κόρνο του Πέτερις Βασκς.
Η Χριστίνα Παντελίδου απέδωσε με πλαστικότη­τα το κοντσέρτο για αγγλικό κόρνο του Πέτερις Βασκς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece