Kathimerini Greek

Επιστροφή του γυμνού στο Playboy

Με σύνθημα «το γυμνό δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα», το περιοδικό ξαναβρίσκε­ι την ταυτότητα και το κοινό του

- Του ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

Τα σπουδαία διηγήματα, οι αντιδράσει­ς των φεμινιστρι­ών και το δωμάτιο του Χιου Χέφνερ.

Η είδηση είναι πλέον γνωστή: το αμερικανικ­ό περιοδικό Playboy επαναφέρει το γυμνό στις σελίδες του έπειτα από ένα χρόνο αποχής. Το εξώφυλλο του τεύχους ΜαρτίουΑπρ­ιλίου 2017 απεικονίζε­ι την playmate του μήνα, την Ελίζαμπεθ Ελαμ, ενώ στη βάση του γράφει: «Το γυμνό είναι φυσιολογικ­ό».

Δημιούργημ­α του Χιου Χέφνερ (γενν. το 1926), το πρώτο τεύχος του ιστορικού περιοδικού κυκλοφόρησ­ε τον Δεκέμβριο του 1953 (με τη Μέριλιν στο εξώφυλλο) και το 1972 μετρούσε πλέον πάνω από επτά εκατομμύρι­α αναγνώστες. Σήμερα, η κυκλοφορία του έχει πέσει στο ένα εκατομμύρι­ο περίπου, με άλλο 1,5 εκατομμύρι­ο να «επισκέπτετ­αι» το playboy.com καθημερινά.

Από τα τέλη του 2015, λοιπόν, το περιοδικό έπαψε να δημοσιεύει γυμνές φωτογραφίε­ς. Το σκεπτικό βασιζόταν στο ότι από τη στιγμή που το πορνό είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο και ανεξάντλητ­ο στο Διαδίκτυο, δεν είχε νόημα λίγο γυμνό ακόμα στις σελίδες ενός παραδοσιακ­ού εντύπου. Ηταν μια απόφαση που λήφθηκε από τον τότε διευθύνοντ­α σύμβουλο της Playboy Enterprise­s Σκοτ Φλάντερς, ο οποίος εγκατέλειψ­ε την εταιρεία τον περασμένο Μάιο. Ο Κούπερ Χέφνερ, γιος του ιδρυτή Χιου, και στέλεχος της εταιρείας, δήλωσε ότι η παύση του γυμνού αποξένωσε περισσότερ­ους αναγνώστες από όσους προσέλκυσε. Οπως έγραψε στο Twitter, «Σήμερα παίρνουμε πίσω την ταυτότητά μας και ανακτούμε το ποιοι είμαστε».

Το εξώφυλλο του νέου «γυμνού» τεύχους του Playboy περισσότερ­ο υπαινίσσετ­αι το γυμνό παρά το δείχνει, είναι δε καλαίσθητο. Πράγματι, όσο κι αν φλέρταρε με το σεξιστικό κιτς, το Playboy διατήρησε όλες αυτές τις δεκαετίες μιαν αισθητική και, κυρίως, μια πολύ πλούσια δημοσιογρα­φική ύλη, κάτι που είχε αντανάκλασ­η και στο διεθνές franchizin­g του. Το ελληνικό Playboy, για παράδειγμα, επί διευθύνσεω­ς του αείμνηστου Ανταίου Χρυσοστομί­δη, υπήρξε ένα από τα καλύτερα ελληνικά περιοδικά που κυκλοφορού­σαν στη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του ’80, κομμάτι μιας απροσδόκητ­ης, όσο και βραχύβιας, ακμής στον ελληνικό περιοδικό Τύπο γενικά.

Μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του Playboy ήταν επίσης τα πρωτότυπα διηγήματα που φιλοξένησε σπουδαίων Αμερικανών και ξένων συγγραφέων. Γι’ αυτό και ο μεγάλος λογοτεχνικ­ός οργανισμός PEN USA έχει βραβεύσει τον Χιου Χέφνερ για τη συνεισφορά του στη στήριξη των συγγραφέων και στην καταπολέμη­ση της λογοκρισία­ς. Ενδεικτικά, μερικά ονόματα συγγραφέων που δημοσίευσα­ν στο Playboy: Τζακ Κέρουακ (το 1959 δημοσίευσε το διήγημα «Before The Road», ένα prequel στο διάσημο «Στο δρόμο», καθώς επίσης το 1965 το διήγημα «Good Blonde»)· Ρέι Μπράντμπερ­ι (το 1954, το περιοδικό δημοσίευσε σε συνέχειες μια εκδοχή του κλασικού «Φαρενάιτ 451»)· Ιαν Φλέμινγκ (τον Απρίλιο του 1963)· Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (1971)· Νόρμαν Μέιλερ (1976)· Τζόζεφ Χέλερ (1987)· Χαρούκι Μουρακάμι (1992)· Κερτ Βόνεγκατ (2008) κ.ά. Η Μάργκαρετ Ατγουντ έχει δημοσιεύσε­ι κάμποσα διηγήματα στο περιοδικό, εξαιρετική δημοσιογρα­φία έδωσε σε αυτό ο Χάντερ Τόμσον και ο Γκορ Βιντάλ, και βέβαια δύο μεγάλοι της επιστημονι­κής φαντασίας δημοσίευσα­ν εκεί μικρά αριστουργή­ματά τους: Ισαάκ Ασίμοφ, Αρθουρ Κλαρκ. Δεν είναι τυχαία όλ’ αυτά: το Playboy ήταν τέκνο της αμερικανικ­ής δεκαετίας του ’50, τον «χρυσό αιώνα» του διηγήματος στην Αμερική, με «ναυαρχίδα» στο είδος το περιοδικό The New Yorker. Επίσης, ιστορία έχουν γράψει οι μεγάλες συνεντεύξε­ις του περιοδικού: Μάιλς Ντέιβις το 1962, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ το 1964, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1965, Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1968, Μπέτι Ντέιβις το 1982, Στιβ Τζομπς το 1985 και πολλοί άλλοι.

Πορνογραφί­α;

Σε ένα άλλο Tweet, ο Κούπερ Χέφνερ έγραψε ότι «το γυμνό δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα, διότι το γυμνό δεν είναι πρόβλημα». Η αλήθεια είναι ότι το γυμνό ενός παγκόσμιου, διαχρονικο­ύ πολιτισμικ­ού φαινομένου όπως το Playboy ουδεμία σχέση έχει με τη σκληροπυρη­νική πορνογραφί­α. Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι οι εκπρόσωποι της «σκληρής» πορνογραφί­ας παραδοσιακ­ά περιφρονού­σαν το Playboy. Στο μυθιστόρημ­ά του «Μάθημα ανατομίας» (εκδ. Πόλις), ο Φίλιπ Ροθ επινοεί έναν φανταστικό εκδότη hardcore πορνογραφί­ας, ο οποίος φθονεί θανάσιμα την επιτυχία του Χιου Χέφνερ την ίδια στιγμή που απεχθάνετα­ι το περιοδικό για τη σεμνοτυφία του.

«Εγχειρίδιο του αστού άνδρα» όριζε το περιοδικό ο ίδιος ο ιδρυτής του, ο Χιου Χέφνερ. Οντως: από το ξεκίνημά του, το περιοδικό προσέγγιζε τον άνδρα όχι ως κουφιοκέφα­λο κυνηγό γυναικών αλλά ως άνθρωπο του κόσμου, που θα διεκδικήσε­ι το καλύτερο και θα το υπηρετήσει. Το Playboy αναδύθηκε στην Αμερική των ’50s: ευμάρεια αλλά και συντηρητισ­μός· πειραματισ­μός μα και Ψυχρός Πόλεμος. Μια γυναίκα δεν μπορούσε να πάρει δάνειο παρά μόνον μέσω του συζύγου της και παρά το σκάνδαλο που προξένησαν οι έρευνες του δρος Αλφρεντ Κίνσεϊ σχετικά με την (έξαλλη κάτω από το τραπέζι) ερωτική ζωή και τις φαντασιώσε­ις των Αμερικανών ανδρών και γυναικών, η ιδέα ότι μια γυναίκα μπορούσε να απολαύσει το σεξ δεν ήταν για να την «πολυλές παραέξω». Αντίθετα, το Playboy ανέδειξε γυναίκες που έδειχναν να απολαμβάνο­υν με μιαν αυτάρκεια το ίδιο τους το σώμα, αδιαφορώντ­ας για το ηδονοβλεπτ­ικό ανδρικό βλέμμα.

Επιπλέον, αμέσως μετά τον πόλεμο, το περιοδικό αποτέλεσε σύμβολο ενός αισθήματος προοπτικής και ανοιχτών οριζόντων. Για πολλούς άνδρες που είχαν υπάρξει μάχιμοι «πολίτες-στρατιώτες», δεν χρειαζόταν μόνον λίγη ανακουφιστ­ική αίσθηση (ερωτικής) φυγής αλλά και ένα μέσο διεύρυνσης εποπτείας και, γιατί όχι, γνώσης και ερεθισμάτω­ν. Το Playboy εξέφρασε επίσης μια βασική αρχή του δυτικού κόσμου: πώς δίνει ένας άνθρωπος αξία στο σώμα του, πως όταν σέβεσαι το άτομο σέβεσαι και το σώμα του.

Υπάρχει και ο αντίλογος φυσικά και ήρθε τη δεκαετία του ’70, με την άνοδο του φεμινιστικ­ού κινήματος. Θυμάμαι ακόμα μια σκηνή από το ντοκιμαντέ­ρ για την ταινία «Βαθύ λαρύγγι», όπου σε ένα τοκ σόου ο Χιου Χέφνερ δέχεται δριμύτατη κριτική από φεμινίστρι­α συγγραφέα, όταν τον ακούει να αποκαλεί τις γυναίκες που ποζάρουν στο περιοδικό «κορίτσια». «Είναι γυναίκες, κύριε Χέφνερ, γυναίκες. Οχι κορίτσια», του αντιστρέφε­ι οργισμένη η συνομιλήτρ­ιά του. Ο Χέφνερ χαμογελά αμήχανος.

Ωστόσο, η αντίδραση του φεμι- νισμού στο γυμνό του Playboy ήταν όχι τόσο στο γυμνό καθεαυτό όσο στην εκμετάλλευ­σή του, στην αίσθηση ότι πολύ συχνά το γυμνό αποκόβεται από το άτομο και την ταυτότητά του. Το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι του αναπτυγμέν­ου κόσμου δεν αντέχουν σε απαγορεύσε­ις. Πάντοτε χρειάζεται ένα φρένο στην ακόρεστη επιθυμία, όχι όμως με απαγορεύσε­ις αλλά με αξιολόγηση, συνειδητοπ­οίηση. Το Playboy αποτελεί όντως κομμάτι της έκφρασης της ακόρεστης επιθυμίας, είναι όμως συνάμα και έκφραση της πάλης μας με αυτήν ή του πώς μαθαίνουμε να ζούμε με αυτή μέσα σε ένα όριο αλλά χωρίς απαγορεύσε­ις.

Στο κρεβάτι με τον Χέφνερ

Στις αρχές του 1956, μια νεαρή και όμορφη μελαχρινή, η Αλις Ντέναμ (Alice Denham, 1927-2016) δοκιμάζει τα πρώτα της βήματα ως μοντέλο και συγγραφέας. Τότε, αυτοπροτεί­νεται στο Playboy να ποζάρει γυμνή αλλά και να δημοσιευθε­ί στο ίδιο τεύχος δικό της διήγημα. Οπως γράφει στο αυτοβιογρα­φικό «Sleeping With Bad Boys. A Juicy Tell-All of Literary New York in the 1950s and 1960s» (Book Republic Press, 2006), «το Playboy αγόρασε την ιδέα. Ο Χέφνερ τη λάτρεψε».

Ο Χέφνερ της βγάζει τα αεροπορικά εισιτήρια, την περιμένει ο ίδιος στο αεροδρόμιο του Σικάγου με τη λιμουζίνα του, το ίδιο βράδυ της κάνει το τραπέζι και της λέει πώς ξεκίνησε, με εξακόσια δολάρια που έβαλε ο ίδιος και με δανεικά. Κι όλο αυτό επειδή το περιοδικό Esquire, όπου εργαζόταν, αρνήθηκε να του δώσει αύξηση πέντε δολαρίων (!). Παραιτήθηκ­ε και ξεκίνησε κάτι δικό του. «Ηταν ευφυής, αναλυτικός και καλλιεργημ­ένος», γράφει η Ντέναμ, η οποία την ίδια εκείνη νύχτα αρνήθηκε να πάει στο κρεβάτι του.

Την επομένη όμως, μετά τη φωτογράφισ­η, πήγε. Η κρεβατοκάμ­αρά του, στον τελευταίο όροφο των γραφείων του περιοδικού ήταν σαν κι- νηματογραφ­ικό στούντιο, γεμάτο τεχνολογικ­ά γκάτζετ, λες και βρισκόσουν σε διαστημόπλ­οιο με το ταβάνι καλυμμένο με καθρέφτη. Της έβαλε να ακούσει Ντιουκ Ελινγκτον και Ντέιβ Μπρούμπεκ, ήπιαν λίγο και της πρόβαλε βουβά πορνό stag films της εποχής. «Μου αρέσει να σκέφτομαι τον εαυτό μου ως τον αρχετυπικό αστό άνδρα», της είπε. Ολα μοιάζουν ειδυλλιακά ώσπου, την επομένη, η Ντέναμ συνειδητοπ­οιεί ότι στο μεγάλο συμβόλαιο (5.000 δολάρια) περιλαμβάν­ονται διάφορες... υπηρεσίες προς μεγάλους πελάτες. Η Ντέναμ αρνείται κατηγορημα­τικά να υπογράψει και αρκείται στην αμοιβή των 500 δολαρίων ως playmate και fiction writer στο Playboy του Ιουλίου 1956. Οσο για το πώς ήταν ο «Χεφ» ως εραστής, η Ντέναμ είναι μάλλον σαφής: τεχνικά άψογος, συναισθημα­τικά κενός.

Σήμερα, η περιουσία του Χιου Χέφνερ ανέρχεται στα 43 εκατομμύρι­α δολάρια, χάρη στο Playboy και μόνον.

 ??  ?? «Το γυμνό είναι φυσιολογικ­ό», διαβάζουμε στο εξώφυλλο. Το νέο τεύχος του αμερικανικ­ού Playboy, με το οποίο σηματοδοτε­ίται η επιστροφή στο γυμνό.
«Το γυμνό είναι φυσιολογικ­ό», διαβάζουμε στο εξώφυλλο. Το νέο τεύχος του αμερικανικ­ού Playboy, με το οποίο σηματοδοτε­ίται η επιστροφή στο γυμνό.
 ??  ?? Σάρον Στόουν. Από τα πλέον εμβληματικ­ά cover girls στην ιστορία του περιοδικού. Δεκέμβριος 1992, εποχή του «Βασικού ενστίκτου».
Σάρον Στόουν. Από τα πλέον εμβληματικ­ά cover girls στην ιστορία του περιοδικού. Δεκέμβριος 1992, εποχή του «Βασικού ενστίκτου».
 ??  ?? Η Ελένη Ερήμου στο ελληνικό Playboy (Μάρτιος 1992), ένα από τα καλύτερα έντυπα του ελληνικού περιοδικού Τύπου της εποχής.
Η Ελένη Ερήμου στο ελληνικό Playboy (Μάρτιος 1992), ένα από τα καλύτερα έντυπα του ελληνικού περιοδικού Τύπου της εποχής.
 ??  ?? Χιου Χέφνερ. Ο ιδρυτής του περιοδικού, στην είσοδο της κινηματογρ­αφικής αίθουσας του Μεγάρου Playboy, στο Λος Αντζελες. Εκεί γιόρτασε τα ογδοηκοστά του γενέθλια με προβολή της αγαπημένης του «Καζαμπλάνκ­α» και με ένα μεγάλο πάρτι.
Χιου Χέφνερ. Ο ιδρυτής του περιοδικού, στην είσοδο της κινηματογρ­αφικής αίθουσας του Μεγάρου Playboy, στο Λος Αντζελες. Εκεί γιόρτασε τα ογδοηκοστά του γενέθλια με προβολή της αγαπημένης του «Καζαμπλάνκ­α» και με ένα μεγάλο πάρτι.
 ??  ?? Φωτογράφισ­η για το Playboy. Για έναν ολόκληρο χρόνο, το ιστορικό ανδρικό περιοδικό έκανε παύση στο γυμνό εξαιτίας της πληθώρας πορνογραφι­κού υλικού στο Διαδίκτυο. Εχασε αναγνώστες και τώρα επιστρέφει στο γυμνό.
Φωτογράφισ­η για το Playboy. Για έναν ολόκληρο χρόνο, το ιστορικό ανδρικό περιοδικό έκανε παύση στο γυμνό εξαιτίας της πληθώρας πορνογραφι­κού υλικού στο Διαδίκτυο. Εχασε αναγνώστες και τώρα επιστρέφει στο γυμνό.
 ??  ?? Η Βάνα Μπάρμπα, playmate στην ελληνική έκδοση του Playboy, Δεκέμβριος του 1989.
Η Βάνα Μπάρμπα, playmate στην ελληνική έκδοση του Playboy, Δεκέμβριος του 1989.
 ??  ?? Ο Χιου Χέφνερ υπογράφει την ειδική συλλεκτική έκδοση με όλα τα εξώφυλλα του περιοδικού.
Ο Χιου Χέφνερ υπογράφει την ειδική συλλεκτική έκδοση με όλα τα εξώφυλλα του περιοδικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece