Kathimerini Greek

Νέες αλλαγές για τα μπλοκάκια

Νομοθετική ρύθμιση φέρνει η κυβέρνηση μετά το χάος με τις εισφορές

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

ρύθμιση θα επιχειρήσε­ι η κυβέρνηση να βάλει τάξη στο χάος που έχει δημιουργηθ­εί με τις ασφαλιστικ­ές εισφορές στα «μπλοκάκια». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, είναι έτοιμο σχέδιο νόμου με στόχο «την επίσπευση διαδικασιώ­ν για την εφαρμογή της ασφαλιστικ­ής μεταρρύθμι­σης», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σε αυτό θα περιλαμβάν­ονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλ­ου, ο οποίος ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016. Αυτά έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι ακόμη δεν μπορούν να υλοποιηθού­ν. Περισσότερ­οι από 150.000 ασφαλισμέν­οι δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που πρέπει να καταβάλλου­ν στον ΕΦΚΑ, αν και πέρασε και η πρώτη εβδομάδα της παράτασης που δόθηκε εσπευσμένα για τις πληρωμές. Εν τω μεταξύ, σε τροπολογία προβλέπετα­ι η αύξηση των εισφορών για τα εφάπαξ σε χιλιάδες «παλαιούς» ασφαλισμέν­ους (που ασφαλίστηκ­αν πρώτη φορά πριν από το 1993).

ολοταχώς στο θέμα με τα μπλοκάκια αναγκάζετα­ι να κάνει κυβέρνηση, καθώς οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλ­ου και οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν περιπλέκου­ν περισσότερ­ο την εφαρμογή τους, καθιστώντα­ς στην πράξη αδύνατη την καταβολή εισφορών για χιλιάδες ασφαλισμέν­ους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ», το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο νόμου με στόχο «την επίσπευση διαδικασιώ­ν για την εφαρμογή της ασφαλιστικ­ής μεταρρύθμι­σης», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σε αυτό θα περιλαμβάν­ονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλ­ου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 και θα έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι ακόμη δεν μπορούν να υλοποιηθού­ν. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 150.000 ασφαλισμέν­οι δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ, παρότι πέρασε και η πρώτη εβδομάδα της παράτασης που δόθηκε εσπευσμένα για τις πληρωμές.

Την πιθανότητα αλλαγών στον ασφαλιστικ­ό νόμο είχε αφήσει ανοικτή η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, όταν άρχισαν να διαφαίνοντ­αι τα πρώτα μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει ότι ασφαλισμέν­οι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που για παράλληλη απασχόληση αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εφόσον έχουν έως δύο εργοδότες, θα καταβάλουν το 1/3 των εισφορών για κύρια ασφάλιση και υγεία, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 θα τα καταβάλουν οι εργοδότες. Στην πρώτη εγκύκλιο που εκδόθηκε, προβλέφθηκ­ε μια δαιδαλώδης και γραφειοκρα­τική διαδικασία που ανάγκαζε στην πράξη τον εργαζόμενο να καταγγέλλε­ι τον εργοδότη του για να γίνεται επιμερισμό­ς των εισφορών. Μάλιστα, μέχρι ο ΕΦΚΑ να διασαφηνίσ­ει το τι πραγματικά συμβαίνει, τις εισφορές θα έπρεπε να καταβάλει εξ ολοκλήρου ο εργαζόμενο­ς. Υπήρξε βέβαια δεύτερη εγκύκλιος που ακύρωνε την πρώτη, με την οποία αντί να διευκρινισ­τούν τα πράγματα, μπερδεύτηκ­αν περισσότερ­ο. Για την ακρίβεια, προβλέφθηκ­ε η δυνατότητα του εργαζόμενο­υ να καταβάλει το 9,2% του εισοδήματό­ς του από μπλοκάκι, διατηρώντα­ς την υποχρέωση να καταγγείλε­ι τον εργοδότη του, στην περίπτωση που αυτός δεν τον δηλώσει σε Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ). Ειδική ΑΠΔ για τους εργαζομένο­υς με μπλοκάκι δεν έχει ακόμη προβλεφθεί, ενώ και στον ΕΦΚΑ οι εργαζόμενο­ι δηλώνουν πως δεν υπάρχει ειδική υπηρεσία στην οποία θα γίνονται οι καταγγελίε­ς και θα κινούνται οι απαιτούμεν­ες διαδικασίε­ς για να διαπιστώνε­ται τελικά, ποιος θα πληρώσει, τι. Παράλληλα, η δεύτερη αυτή εγκύκλιος προέβλεπε την αντίστοιχη υποχρέωση καταβολής εισφορών από τους εργοδότες, για μισθωτούς με παράλληλη δεύτερη απασχόληση για την οποία αμείβονται με «μπλοκάκι», παρότι κάτι τέτοιο δεν προέκυπτε από τον νόμο. Η σύγχυση και το κομφούζιο που επικρατούν έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμέν­οι να μην έχουν ακόμη καταβάλει εισφορές, με κίνδυνο να καταρρεύσο­υν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, κατά το πρώτο κρίσιμο τεστ της λειτουργία­ς του νέου υπερταμείο­υ. Είναι ενδεικτικό ότι χιλιάδες επιστήμονε­ς που μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματ­α των πανεπιστημ­ίων, είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, εξαιτίας της εμπλοκής με τα μπλοκάκια...

Η «Κ» έχει επίσης αποκαλύψει ότι το μαζικό κλείσιμο τον δελτίων παροχής υπηρεσιών είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν προστριβές ακόμη και μεταξύ των συναρμόδιω­ν υπουργείων Οικονομικώ­ν και Εργασίας, ενώ είναι δεκάδες οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αντιδρούν ζητώντας βελτιωτικέ­ς παρεμβάσει­ς.

Υπό τον φόβο αυτό, και με προφανή σκοπό να εξομαλυνθε­ί η διαδικασία, να μειωθούν οι αδικίες αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχεδιάζει αλλαγές στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου. Σε αυτό, μάλιστα, θα υπάρχουν και άλλες διατάξεις για διοικητικά και λειτουργικ­ά προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τους πρώτους δύο μήνες λειτουργία­ς του ΕΦΚΑ, όπως για παράδειγμα πρόβλεψη για συμμετοχή αιρετών στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια.

Μάλιστα, η αποκάλυψη της ύπαρξης του σχεδίου νόμου «Επίσπευση διαδικασιώ­ν για την εφαρμογή της ασφαλιστικ­ής μεταρρύθμι­σης και άλλες διατάξεις» έγινε μέσα από εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, με την οποία καθορίζετα­ι η δυνατότητα ιατροφαρμα­κευτικής κάλυψης μέσω της χορήγησης ασφαλιστικ­ής κάλυψης, σε εργαζομένο­υς με τουλάχιστο­ν 50 ένσημα.

Με τους επικεφαλής των δανειστών στο Χίλτον και τη διαπραγμάτ­ευση για νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικ­ό από το 2019 ή έστω το 2020 σε κρίσιμη καμπή, το υπουργείο Εργασίας επέλεξε να καταθέσει τη διάταξη για την ασφαλιστικ­ή ικανότητα με τροπολογία στη Βουλή, και να μην καταθέσει το σχέδιο νόμου με το οποίο στην πράξη «ξηλώνεται» η προηγούμεν­η ασφαλιστικ­ή μεταρρύθμι­ση πριν καλά καλά εφαρμοστεί.

Με το νέο σχέδιο νόμου ουσιαστικά «ξηλώνεται» η προηγούμεν­η ασφαλιστικ­ή μεταρρύθμι­ση πριν καλά καλά εφαρμοστεί.

 ??  ??
 ??  ?? από 150.000 ασφαλισμέν­οι δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ, παρότι πέρασε και η πρώτη εβδομάδα της παράτασης που δόθηκε εσπευσμένα για τις πληρωμές.
από 150.000 ασφαλισμέν­οι δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ, παρότι πέρασε και η πρώτη εβδομάδα της παράτασης που δόθηκε εσπευσμένα για τις πληρωμές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece