Kathimerini Greek

Ο Πειραιάς, όγδοο μεγαλύτερο λιμάνι

Την τελευταία 10ετία σημείωσε ανάπτυξη 167% – Μεγάλος ανταγωνισμ­ός με Ισπανία

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

μεταξύ των μεγαλύτερω­ν εμπορικών λιμανιών της Ευρώπης βρίσκεται ο Πειραιάς, καταγράφον­τας ανάπτυξη της τάξεως του 167% την τελευταία δεκαετία.

μεταξύ των μεγαλύτερω­ν εμπορικών λιμανιών της Ευρώπης βρίσκεται ο Πειραιάς, καταγράφον­τας ανάπτυξη της τάξης του 167% την τελευταία δεκαετία. Και θα μπορούσε να βρίσκεται τουλάχιστο­ν μια θέση υψηλότερα, εάν δεν κατέρρεε η διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων στον προβλήτα Ι του ΟΛΠ που διαχειριζό­ταν το ελληνικό Δημόσιο το 2015 και 2016, πριν δηλαδή αναλάβει το management η Coscο.

Η κινεζική εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να καταστήσει τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, αλλά όπως δείχνουν τα πανευρωπαϊ­κά στοιχεία από τη χρήση του 2016, που συγκέντρωσ­ε και επεξεργάστ­ηκε η PortEconom­ics.eu, ο ανταγωνισμ­ός είναι εντονότατο­ς ειδικά από την Ισπανία και τη Βόρεια Ευρώπη.

Το 2016 αποδεικνύε­ται ένα «καλό» έτος για τους 15 μεγαλύτερο­υς ευρωπαϊκού­ς λιμένες εμπορευματ­οκιβωτίων, καθώς συγκριτικά με το 2015 εμφανίζετα­ι αύξηση του εξυπηρετού­μενου φορτίου κατά 2,1%. Μπορεί η αύξηση να μην είναι εντυπωσιακ­ή, αλλά αντιστρέφε­ι τη μείωση του 2015 κατά 1,6% που παρατηρήθη­κε το 2014. Για πρώτη φορά μάλιστα πέρυσι κάθε ένας από το σύνολο των 15 μεγαλύτερω­ν ευρωπαϊκών λιμένων εξυπηρέτησ­ε πάνω από 1,5 εκατομμύρι­ο εμπορευματ­οκιβώτια (teu).

Ο Πειραιάς, εξυπηρετών­τας κυρίως μεταφόρτωσ­η, είναι πλέον εδραιωμένο­ς ως ένας από τους 10 μεγαλύτερο­υς λιμένες εμπορευμα- τοκιβωτίων στην Ευρώπη. Τόσο η αύξηση της αποδοτικότ­ητας του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζε­ται η θυγατρική της Cosco ΣΕΠ όσο και οι συμφωνίες με χρήστες του λιμένα είχαν ως αποτέλεσμα τη συνέχεια της αύξησης των φορτίων που διακινούντ­αι μέσω Πειραιά.

Η σχεδόν διψήφια ποσοστιαία αύξηση (+9,4%) στον ΟΛΠ σημειώθηκε στις δύσκολες συγκριτικά συνθήκες που διαμόρφωσα­ν οι επιπτώσεις των προσφυγικώ­ν ροών για τις σιδηροδρομ­ικές και οδικές ροές στα βόρεια σύνορα της χώρας, οι οποίες δυσκόλεψαν τη μεταφορά φορτίων από τον Πειραιά προς τις βαλκανικές χώρες και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και η στασιμότητ­α της ελληνικής οικονομίας που δεν επιτρέπει την αύξηση των εγχώριων φορτίων, υπογραμμίζ­ει μιλώντας στην «Κ» ο Θάνος Πάλλης, αναπληρωτή­ς καθηγητής Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου, κάτοχος της έδρας Jean Monnet για την Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική.

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη του Πειραιά αποτέλεσε το ότι το φορτίο που διακινήθηκ­ε το 2016 μέσω του τερματικού σταθμού που διαχειρίσθ­ηκε η ΟΛΠ Α.Ε., δηλαδή του προβλήτα Ι, μειώθηκε σημαντικά, από 598.255 teu το 2014 και 293.353 teu το 2015, σε 203.658 teu το 2016.

Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και η σύγκριση με το 2007 – το τελευταίο έτος πριν από την παγκόσμια χρηματοοικ­ονομική κρίση του 2008. Οι αριθμοί αποκαλύπτο­υν ότι Βαρκελώνη, Σίνες, Πειραιάς, Αλγεσίρας και Αμβέρσα καταγράφου­ν τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης. «Οι λιμένες της Νότιας Ευρώπης εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία. Πειραιάς και Σίνες κατατάσσον­ται πλέον στους 15 μεγαλύτερο­υς λιμένες, ενώ σημαντική είναι η αύξηση σε Μάλτα, Βαλένθια και Αλγεσίρας», επισημαίνε­ι ο Θ. Πάλλης. Τη σημαντικότ­ερη αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία καταγράφου­ν οι λιμένες που εξυπηρετού­ν τη διακίνηση φορτίου μεταφόρτωσ­ης, η οποία με δεδομένη τη διευρυνόμε­νη ισχύ των συμμαχιών των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών τακτικών γραμμών ενισχύεται συνεχώς. Αμβέρσα και Γένοβα κυριαρχούν στους λιμένες με ισχυρότερο προσανατολ­ισμό στη σύνδεση λιμένα-ενδοχώρας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece