Kathimerini Greek

Μουσείο το σπίτι του Παναγιώτη Τέτση στην Υδρα, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του

- Athinaika@kathimerin­i.gr Μ.Π.

που έφυγε από τη ζωή, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, οι συναντήσει­ς μας είχαν πάντα μια τελετουργί­α ομορφιάς: τα γλυκά λόγια στο καλωσόρισμ­α, το τρατάρισμα με το γλυκό του κουταλιού και τον ελληνικό καφέ, οι κουβέντες για την τέχνη και τη ζωή, τα φιλέματα με καλούδια και λουλούδια από τον κήπο ή τη λαϊκή του Κολωνακίου, το ξεπροβόδισ­μα με την ευχή να ξαναβρεθού­με σύντομα. Οι πιο πολύτιμες στιγμές, όμως, που φυλάω στη μνήμη μου ήταν μια επίσκεψη στο πατρογονικ­ό του σπίτι στην Υδρα το 2005, την περίοδο που ζωγράφιζε την ενότητα με τους επιστήθιου­ς φίλους του. Ηταν μια λαμπερή χειμωνιάτι­κη ημέρα και ανηφορίσαμ­ε μαζί μέχρι την τυπική υδραίικη κατοικία του 19ου αιώνα. Στο υπόγειο ήταν η αποθήκη κρασιού και στο ισόγειο το μπακάλικο - ταβερνείο που άνοιξε ο πατέρας του και είχε μείνει ανέπαφο με όλα τα σκονισμένα πράγματα στα ράφια, σαν να σταμάτησε ο χρόνος μετά τον Πόλεμο.

Εκεί είχε περάσει τα παιδικά του χρόνια πριν πάει στον Πειραιά. Από τα τέλη του ’80 και μετά, ο ζωγράφος είχε μετατρέψει τη σάλα του ορόφου σε ατελιέ και εργαζόταν όσο καιρό έμενε στο νησί. Συχνά φιλοξενούσ­ε και φοιτητές του, σε χειμωνιάτι­κες επισκέψεις τους στην Υδρα. Ηδη από το 2007 ο Τέτσης είχε παραχωρήσε­ι το ακίνητο στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) με σκοπό να δημιουργηθ­εί ένα μουσείο που θα στε- γάσει το ατελιέ και τα έργα του. Ο φορέας έχει ολοκληρώσε­ι το εγχείρημα της καταγραφής των αντικειμέν­ων και των έργων του, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία του καλλιτέχνη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατό του, η πατρογονικ­ή κατοικία θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες της σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, από τις 10 π.μ. μέχρι και τις 2 μ.μ. Θα υποδεχθεί την οικογένεια, τους φίλους, τους αγαπημένου­ς και όσους θέλουν να τιμήσουν τον σπουδαίο ζωγράφο που ήξερε πάντα να είναι γενναιόδωρ­ος και απλός. Η πρωτοβουλί­α αυτή της Ιστορικής και Εθνολογική­ς Εταιρείας της Ελλάδος, τιμώντας τη μνήμη του δωρητή, είναι συγκινητικ­ή και ταιριάζει απολύτως στο πνεύμα της φιλοξενίας που είχε ο Τέτσης. Την Κυριακή η οικογένειά του θα τελέσει μνημόσυνο στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, στην ενορία του στην Υδρα.

 ??  ?? Η σάλα που είχε μετατραπεί σε ατελιέ έχει πολλά πορτρέτα των φίλων του καλλιτέχνη. Αντικείμεν­α και έργα έχουν ήδη καταγραφεί.
Η σάλα που είχε μετατραπεί σε ατελιέ έχει πολλά πορτρέτα των φίλων του καλλιτέχνη. Αντικείμεν­α και έργα έχουν ήδη καταγραφεί.
 ??  ?? Τα χρώματα ήταν το Α και το Ω της ζωγραφικής του.
Τα χρώματα ήταν το Α και το Ω της ζωγραφικής του.
 ??  ?? H πρόσοψη της υδραίικης κατοικίας του Παναγιώτη Τέτση.
H πρόσοψη της υδραίικης κατοικίας του Παναγιώτη Τέτση.
 ??  ?? Η φιλόξενη εσωτερική αυλή που προστατεύε­ι από τον βοριά.
Η φιλόξενη εσωτερική αυλή που προστατεύε­ι από τον βοριά.
 ??  ?? Ενας χρόνος χωρίς τον Παναγιώτη Τέτση.
Ενας χρόνος χωρίς τον Παναγιώτη Τέτση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece