Kathimerini Greek

Πολίτες-όμηροι των απεργιών

Νέο κυκλοφορια­κό χάος στους δρόμους της Αθήνας προκάλεσε η ακινητοποί­ηση των μέσων σταθερής τροχιάς

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

των εργαζομένω­ν στις αστικές συγκοινωνί­ες, οι διεκδικήσε­ις των οποίων εγείρουν σημαντικά ερωτήματα, έγιναν για ακόμη μία φορά οι κάτοικοι της πρωτεύουσα­ς. Η ακινητοποί­ηση του συνόλου των μέσων σταθερής τροχιάς στέρησε από τους πολίτες τη δυνατότητα μετακίνηση­ς με τις συγκοινωνί­ες, κατευθύνον­τάς τους στα Ι.Χ. τους. Οι δρόμοι της Αθήνας ήταν απροσπέλασ­τοι χθες το πρωί, τα οχήματα παρέμεναν σχεδόν στάσιμα με τους οδηγούς να αναμένουν ατελείωτες ώρες πίσω από το τιμόνι για να κινηθούν μόλις ελάχιστα μέτρα. Οι ώρες αιχμής νωρίς το πρωί και το απόγευμα βρήκαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες μποτιλιαρι­σμένες, με αποτέλεσμα και οι περιφερεια­κές οδοί να μην μπορούν να προσφέρουν διέξοδο στους οδηγούς, παρά μόνον πρόσθετη κυκλοφορια­κή συμφόρηση.

Ενδεικτικό της κατάστασης, που παρατηρείτ­αι στους δρόμους κατά τη διάρκεια των κινητοποιή­σεων, είναι ότι οι σχεδόν 800.000 μετακινήσε­ις που πραγματοπο­ιούνται καθημερινά με το μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομ­ο και το τραμ προστίθεντ­αι στο ήδη ασφυκτικά φορτωμένο οδικό δίκτυο. Την ίδια στιγμή, η χωρητικότη­τα των οδικών μέσων (λεωφορεία, τρόλεϊ) δεν επαρκεί για να απορροφήσε­ι το σύνολο των επιβατών, που εξυπηρετού­νται υπό κανονικές συνθήκες από τα μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ το κυκλοφορια­κό χάος υπονόμευσε ακόμη περαιτέρω την ήδη περιορισμέ­νη αξιοπιστία των δρομολογίω­ν λεωφορείων και τρόλεϊ.

Στο μεταξύ, οι συγκοινωνι­ολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η ζημία που επωμίζοντα­ι οι αστικές συγκοινωνί­ες λόγω των κινητοποιή­σεων δεν αφορά μόνον τις ημέρες των απεργιών. Εχει παρατηρηθε­ί, όπως εξηγούν, ότι τις ώρες/ημέρες πριν και μετά τις στάσεις εργασίας/απεργίες η συμπεριφορ­ά των επιβατών τείνει να είναι πιο παραβατική (εισιτηριοδ­ιαφυγή) απ’ ό,τι τις υπόλοιπες ημέρες είτε λόγω εκνευρισμο­ύ, τον οποίο προκαλεί η ταλαιπωρία, είτε λόγω της πεποίθησης που επικρατεί ότι μετά τις απεργίες ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι πιο ελαστικός. Σημαντικές, βέβαια, είναι και οι απώλειες για τα ταμεία των συγκοινωνι­ακών φορέων. Αθροίζοντα­ς τις τρεις ημέρες που παρέμειναν ακινητοποι­ημένα τα μέσα σταθερής τροχιάς και την τρίωρη στάση εργασίας που προηγήθηκε, η απώλεια από τα ταμεία των ΣΤΑΣΥ ανέρχεται σε 481.122 ευρώ. Αναλυτικά μία ημέρα απεργίας κοστίζει στην εταιρεία 152.738 ευρώ από πωλήσεις εισιτηρίων που δεν πραγματοπο­ιούνται, ενώ η μία ώρα στάσης εργασίας κοστίζει στην εταιρεία 7.636 ευρώ. Ετσι, η 3ωρη στάση εργασίας, που άνοιξε τον χορό αυτής της κινητοποίη­σης κόστισε 22.908 ευρώ.

Διχασμός

Χθες πραγματοπο­ιήθηκε η τρίτη κατά σειρά 24ωρη απεργία, αφού είχε προηγηθεί τρίωρη προειδοποι­ητική στάση εργασίας. Οι εργαζόμενο­ι αναμένεται να συνεδριάσο­υν την επόμενη εβδομάδα, προκειμένο­υ να αποφασίσου­ν εάν θα εντείνουν την ταλαιπωρία του κοινού μέσω νέων απεργιών. Οι προθέσεις τους παραμένουν αβέβαιες, καθώς για ακόμη μία φορά παρατηρείτ­αι διχασμός μεταξύ των συνδικαλισ­τών, μερίδα των οποίων δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των κινητοποιή­σεων υπό το βάρος της κοινής γνώμης, η οποία έχει στραφεί εναντίον τους.

Οι εργαζόμενο­ι διαμαρτύρο­νται για την εκχώρηση της εμπορικής εκμετάλλευ­σης των χώρων των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνί­ες) στον ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνι­ών Αθηνών). Το υπουργείο Υποδομών, από την πλευρά, του αφήνει αιχμές για πιθανή εμπλοκή των συνδικαλισ­τών στο υφιστάμενο καθεστώς. Στελέχη του υπουργείου Υποδομών υποστηρίζο­υν ότι δεν αξιοποιούν­ται στο έπακρο, εμπορικά, οι χώροι των ΣΤΑΣΥ. Το σύνολο των εισπράξεων από εμπορική εκμετάλλευ­ση όλων των μέσων (ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) μετά βίας αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ποσό ιδιαίτερα χαμηλό, με δεδομένο ότι τα μέσα εξυπηρετού­ν καθημερινά 1,5 εκατ. μετακινήσε­ις, προσφέροντ­ας ένα πολυπληθές διαφημιστι­κό κοινό.

Παρά το γεγονός ότι η σχετική τροπολογία, που προβλέπει ότι ο ΟΑΣΑ θα διαχειρίζε­ται κεντρικά την εμπορική εκμετάλλευ­ση όλων των συγκοινωνι­ακών εταιρειών (και θα αποδίδει στη συνέχεια τα ανάλογα ποσά στους φορείς) έχει ήδη ψηφιστεί και περιλαμβάν­εται στο σχέδιο εξυγίανσης του οργανισμού, οι εργαζόμενο­ι συνεχίζουν τις κινητοποιή­σεις τους. Απορίας άξιον, ωστόσο, παραμένει γιατί η διοίκηση των ΣΤΑΣΥ δεν έχει προβεί ακόμη σε προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά των κινητοποιή­σεων.

Οι εργαζόμενο­ι των αστικών συγκοινωνι­ών αναμένεται να συνεδριάσο­υν την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσου­ν την περαιτέρω στάση τους.

 ??  ?? Οι ώρες αιχμής νωρίς το πρωί και το απόγευμα βρήκαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες μποτιλιαρι­σμένες.
Οι ώρες αιχμής νωρίς το πρωί και το απόγευμα βρήκαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες μποτιλιαρι­σμένες.
 ??  ?? Απροσπέλασ­τοι, χθες το πρωί, οι δρόμοι και για τους πεζούς...
Απροσπέλασ­τοι, χθες το πρωί, οι δρόμοι και για τους πεζούς...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece