Kathimerini Greek

Βουτιά στο τσιμέντο

-

Ηταν δύσκολο να πιστέψει κανείς τη μαρτυρία. Ο διορισμένο­ς, λέει, από τον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής μεγάλης δημόσιας επιχείρηση­ς προσέτρεξε στον υπουργό του. Κινδυνεύου­με, του είπε. Ο προκάτοχός σου με έχει δέσει με τέτοιες ρυθμίσεις, που δεν μπορώ να κρατήσω την επιχείρηση. Ατάραχος, ο υπουργός τού απάντησε ότι κατανοεί το πρόβλημά του, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει εκείνος νόμο που έχει «περάσει» υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν όντως δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Γίνεται όμως ευκολότερο μετά την προχθεσινή διαπραγμάτ­ευση με τους δανειστές για τη ΔΕΗ. Εκεί η κυβέρνηση πρωτοτύπησ­ε, καθώς εκπροσωπήθ­ηκε πλουραλιστ­ικά. Ο υπουργός Ενέργειας δεν πήγε μόνος. Πήγε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ. Πήγαν μαζί, αλλά φαίνεται ότι δεν είπαν τα ίδια πράγματα.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο υπουργός και ο διορισμένο­ς μάνατζερ έχουν τάχα άλλη άποψη για το περιλάλητο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Το πρόβλημα είναι ότι η ΔΕΗ εξακολουθε­ί να είναι εκκρεμής σε μια ήδη βεβαρημένη διαπραγμάτ­ευση.

Το γιατί η κυβέρνηση δυσκολεύετ­αι να κλείσει αυτό το φαινομενικ­ά εύκολο κεφάλαιο, δεν είναι μυστήριο. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που αντί να πουλήσει το 30% της ΔΕΗ –διατηρώντα­ς το υπόλοιπο 70% ως μια δεσπόζουσα και ανταγωνιστ­ική δημόσια επιχείρηση– προτίμησε να την υποχρεώσει να πουλάει το ρεύμα της στους ιδιώτες σε τιμές χαμηλότερε­ς του κόστους παραγωγής.

Τι πολιτικό κόστος θα είχε για τον ΣΥΡΙΖΑ η υποχώρηση στο θέμα της ενέργειας; Θα δυσαρεστού­σε, βέβαια, μια μικρή πελατεία, ενσωματωμέ­νη στη ΔΕΗ. Αλλά πόσο μετράει αυτή η πελατεία εκλογικά;

Η κατηγορία περί δογματικής αγκύλωσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει να ακούγεται σαν μασημένο κλισέ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει. Ο δογματισμό­ς κατισχύει ακόμη και της κομματικής σκοπιμότητ­ας. Και δεν καθοδηγεί μόνο τους ταξινομημέ­νους ως θερμοκέφαλ­ους Συριζαίους. Καθοδηγεί και τους εκπροσώπου­ς του φαντασιακο­ύ υποκειμένο­υ που ονομάστηκε κάποτε «σοβαρός ΣΥΡΙΖΑ». Μετριοπαθε­ίς ή απλώς μέτριοι, νηφάλιοι ή απλώς νυσταλέοι, οι διαφημισμέ­νοι σαν εξαιρέσεις δεν εξαιρούντα­ι. Είναι τσιμεντωμέ­νοι στο ίδιο κομματικό σκυρόδεμα.

Τι πολιτικό κόστος θα είχε για την κυβέρνηση μια υποχώρηση στο θέμα της ΔΕΗ;

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece