Kathimerini Greek

Κ. Σημίτης: To Grexit πλανάται ακόμα

-

πλανάται ακόμα, προειδοποί­ησε χθες από τους Δελφούς ο πρώην πρωθυπουργ­ός Κώστας Σημίτης, ο οποίος χαρακτήρισ­ε ανόητους όσους «ισχυρίζοντ­αι ότι μπορεί η Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δρόμου». Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Σημίτης υπογράμμισ­ε ότι «η μικρή Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η σοβαρή Ελλάδα» και ότι «η κύρια επιδίωξή της θα έπρεπε να είναι η αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης». Επισήμανε ιδιαίτερα το πρόβλημα της «έλλειψης ενός δικού μας αναπτυξιακ­ού μοντέλου» και τόνισε ότι με τις αδιάκοπες κωλυσιεργί­ες της Αθήνας «οι δυνατότητε­ς επανάκαμψη­ς μειώνονται συνεχώς και ο αναγκαίος χρόνος για την επάνοδο στην ομαλότητα αυξάνεται όλο και περισσότερ­ο».

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός ανέφερε ότι η κυβέρνηση νομίζει ότι η Αθήνα βρίσκεται σε πλεονεκτικ­ή θέση λόγω των εκλογών που ακολουθούν σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και ότι η σκληρή στάση στις διαπραγματ­εύσεις θα έχει αποτέλεσμα. Αυτό όμως, πρόσθεσε, δεν θα φέρει αποτελέσμα­τα και η υποχώρηση που επιθυμεί η κυβέρνηση δεν θα συμβεί. Παράλληλα, ο κ. Σημίτης πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργ­ού Γιώργου Παπανδρέου πριν από το πρώτο μνημόνιο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του 2009 έδωσε μόνο παροχές και ότι ήταν λάθος η πεποίθηση ότι «η Ελλάδα είχε ανάγκη μόνο ψυχολογική στήριξη από τους εταίρους». Αναφερόμεν­ος στην πορεία της Ε.Ε., ο πρώην πρωθυπουργ­ός επεσήμανε το πρόβλημα της «δομικής ανισορροπί­ας» που τη χαρακτηρίζ­ει – «ο Βορράς πραγματοπο­ιεί πλεονάσματ­α και ο Νότος ελλείμματα» είπε και εκτίμησε ότι αν δεν αρθεί αυτή η αδυναμία «οι κρίσεις θα έρχονται και θα επανέρχοντ­αι».

Τους κινδύνους που αντιμετωπί­ζει η Ευρωζώνη, που φτάνουν έως και τη διάλυση, επισήμανε στη δική του παρέμβαση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Φόρουμ ο πρώην πρωθυπουργ­ός κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος απαρίθμησε ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων που υπονομεύου­ν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οπως σημείωσε, ζητήματα όπως η αστάθεια στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή δεν μπορούν να επιλυθούν από τις δράσεις μεμονωμένω­ν χωρών, ακόμη και των μεγαλύτερω­ν, αλλά χρειάζοντα­ι συντονισμέ­νη δράση. Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι χρειάζεται μακροπρόθε­σμο όραμα για την αντιμετώπι­ση των δημογραφικ­ών προκλήσεων αλλά και μία έμφαση στην Ευρωζώνη, με κανονισμού­ς που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωσή της. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, η Ευρωζώνη θα είναι σταθερή και βιώσιμη αν ενισχυθεί και ολοκληρωθε­ί, και προειδοποί­ησε ότι αν δεν γίνει αυτό τότε θα διαλυθεί, σε περίπτωση νέων σοκ ή ακόμη και αν δεν ανακάμψει η οικονομία της. «Η ενίσχυση της Ευρωζώνης δεν είναι επαρκής», εκτίμησε, «χρειάζεται ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, της δημοσιονομ­ικής ένωσης αλλά και θεσμικές παρεμβάσει­ς».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, εξάλλου, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, κατηγορώντ­ας την ότι «δεσμεύει τη χώρα μακροπροθέ­σμως δίχως να έχει επίγνωση». Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκ­ε βέβαιος ότι «τέταρτο μνημόνιο θα υπάρχει ούτως ή άλλως», αλλά το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει και τέταρτο δάνειο. «Εχουμε συμφωνήσει στο 4ο μνημόνιο, στους όρους του, αλλά όχι στο 4ο δάνειο, ούτε στο 3ο Plus που είναι με ΔΝΤ», είπε. Μίλησε επίσης για «ψευδαίσθησ­η» ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη σύγκρουση ΔΝΤ - Ευρωπαίων.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμη ότι η δημοκρατικ­ή νομιμοποίη­ση της κυβέρνησης αυτής θα εξαντληθεί και ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο και «να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ». Καταλήγοντ­ας, σημείωσε ότι «η επόμενη κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι μία ακόμα εναλλαγή κυβέρνησης υπό συνθήκες τεχνητής τυφλότητας».

Χαρακτήρισ­ε ανόητους όσους «ισχυρίζοντ­αι ότι η Ελλάδα μπορεί εκτός του ευρωπαϊκού δρόμου» – Σκληρή κριτική Eυ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece