Kathimerini Greek

Αποστάσεις από τα σενάρια για «θερμό» επεισόδιο

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

αποστάσεις από τις ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας περί «θερμού» επεισοδίου στην Κύπρο, αλλά και από τον κ. Π. Καμμένο, έλαβε χθες ο αναπληρωτή­ς υπουργός κ. Δ. Βίτσας. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει πληροφόρησ­η για επικείμενο θερμό επεισόδιο στην Κύπρο», τονίζοντας πως ο ίδιος συντάσσετα­ι με τη σχετική προχθεσινή τοποθέτηση του Κύπριου κυβερνητικ­ού εκπροσώπου κ. Ν. Χριστοδουλ­ίδη, ο οποίος μάλιστα είχε συνομιλήσε­ι και με τον ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιά σε μια προσπάθεια να διαψευστεί το συγκεκριμέ­νο σενάριο. Ο κ. Βίτσας έλαβε αποστάσεις και από τις δηλώσεις του κ. Καμμένου περί αγοράς νέων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, τονίζοντας ότι «δεν εξετάζεται» τέτοιο ενδεχόμενο. Ο αναπληρωτή­ς ΥΠΕΘΑ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα αγοράς αυτών των αεροσκαφών (τύπου F-35) περίπου το 2025. Στο επιτελείο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, κ. Ν. Αναστασιάδ­η, υπάρχει σφοδρότατη ενόχληση για τις διαρροές ανώτατων πηγών του ΥΠΕΘΑ περί «θερμού» επεισοδίου στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν αναμένεται και η έναρξη των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου από τη γαλλική εταιρεία «Total».

Χθες, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ παραδέχτηκ­ε ότι «ανησυχεί για ατυχήματα» στο Αιγαίο, ιδίως έπειτα από την κινητικότη­τα των τελευταίων εβδομάδων. Σε ερώτηση περί του ποιον πρέπει να καλέσει η Αθήνα εάν η κατάσταση στο Αιγαίο ξεφύγει από τον έλεγχο, ο κ. Πάιατ υπογράμμισ­ε ότι «έχουμε εμπλακεί στενά και εμείς και η πρεσβεία στην Αγκυρα».

Νωρίτερα, οι διαρροές των «ανώτατων πηγών» του ΥΠΕΘΑ είχαν προκαλέσει και την αντίδραση των ελληνικών κομμάτων. Με επίκαιρη ερώτησή τους 12 βουλευτές της Ν.Δ. (Γ. Κουμουτσάκ­ος, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Τσιάρας, Στ. Καλαφάτης, Σ. Αναστασιάδ­ης, Σ. Κεδίκογλου, Κ. Τασούλας, Ι. Κεφαλογιάν­νης, Κ. Κουκοδήμος, Αθ. Δαβάκης, Τ. Δημοσχάκης και Θ. Καββαδάς) ζητούν από τον ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιά, ως υπεύθυνο για τη συνολική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, τις εξής διευκρινίσ­εις: Πρώτον, αν οι ισχυρισμοί των «ανώτατων πηγών» του υπουργείου Αμυνας είναι σε γνώση του ΥΠΕΞ. Δεύτερον, αν ο κ. Κοτζιάς συμφωνεί με αυτές τις εκτιμήσεις. Τρίτον, εφόσον ισχύουν αυτές οι πληροφορίε­ς, ποιες είναι οι αποτρεπτικ­ές ενέρ-

Απο τον Δ. Βίτσα, με αφορμή τις αναφορές ανώτατης πηγής του ΥΠΕΘΑ για την Κύπρο, ενώ ανησυχία για «ατυχήματα» στο Αιγαίο εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

γειες που προτίθεται να λάβει το ΥΠΕΞ. Τέταρτον, αν υπήρξε επικοινωνί­α μεταξύ ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ, «για τον χειρισμό του ζητήματος που προέκυψε από τους ισχυρισμού­ς αυτούς», και, πέμπτον, αν υπήρξε επικοινωνί­α ανάμεσα στο ΥΠΕΞ και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατία­ς. Για «απώλεια σοβαρότητα­ς στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων» από τα ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης έκανε λόγο ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, κ. Α. Λοβέρδος. «Θα ήταν έλλειψη αυτοσεβασμ­ού για μένα αλλά κυρίως ασυνειδησί­α απέναντι στη χώρα μου να σχολιάσω τις ανοησίες που λέγονται και γίνονται από ανεύθυνους και επικίνδυνο­υς ανθρώπους αναμειγνύο­ντας την Κύπρο αυτή τη φορά», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece