Kathimerini Greek

Επιφυλάξει­ς ESM για το δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

από το αίτημα της κυβέρνησης να ζητήσει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα ύψους 3 δισ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθ­ούν εκατοντάδε­ς χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κρατάει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας (ESM), επιφυλασσό­μενος να μελετήσει πρώτα τις ενδεχόμενε­ς δημοσιονομ­ικές επιπτώσεις του.

Το θέμα φούντωσε από προχθές, όταν έγινε γνωστό ότι το σχετικό σχέδιο παρουσίασε στους επικεφαλής των δανειστών η αναπληρώτρ­ια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλ­ου, ενώ το Politico ανέφερε ότι ήδη υπεβλήθη αίτημα στην Παγκόσμια Τράπεζα. Πρόκειται για το ίδιο σχέδιο για το οποίο είχε ενημερώσει ατύπως η κυβέρνηση, αμέσως μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ, ως αντιστάθμι­σμα στη λήψη των περιοριστι­κών μέτρων μετά το 2018 (αφορολόγητ­ο, συντάξεις). Οι πληροφορίε­ς, χθες, ανέφεραν ότι οι μισές από τις προβλεπόμε­νες νέες θέσεις εργασίας θα αφορούσαν προγράμματ­α κοινωφελού­ς εργασίας, δηλαδή ουσιαστικά θέσεις στο Δημόσιο. Το γεγονός αυτό, όπως και η πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει εξαίρεση της σχετικής δαπάνης από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων προκάλεσαν ερωτήματα. Επιπλέον, η προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα, που συνήθως στηρίζει αναπτυσσόμ­ενες χώρες, αποτέλεσε σημείο προβληματι­σμού.

Αμεσα ενδιαφερόμ­ενος, ο ESM, ως ο μηχανισμός που δανειοδοτε­ί την Ελλάδα, φαίνεται πως αντιμετωπί­ζει το θέμα προς το παρόν με επιφύλαξη. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση του Politico, η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τον μηχανισμό για την αίτηση στην Παγκόσμια Τράπεζα. «Επί του παρόντος αναλύουμε τις επιπτώσεις ενός τέτοιου δανείου», ανέφερε ο ίδιος, σχολιάζοντ­ας πάντως πως, ενώ είναι συνηθισμέν­ο για χώρες με προγράμματ­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου να λαμβάνουν δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα, καμία από τις χώρες που εντάχθηκαν σε προγράμματ­α του EFSF και του ESM δεν έκανε κάτι αντίστοιχο.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν το δάνειο προκαλεί σύγχυση στις διαπραγματ­εύσεις, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμί­σεις και τον δημοσιονομ­ικό «χώρο», είπε: «Οι δημοσιονομ­ικές επιπτώσεις ενός δυνητικού δανείου της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα είναι σχετικό θέμα, αλλά είναι πολύ νωρίς για μια τεκμηριωμέ­νη απάντηση πάνω σε αυτό. Πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε τις λεπτομέρει­ες για τον όγκο του δανείου και τους όρους του». Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ είπε, εξάλλου, ότι και η Κομισιόν έχει ενημερωθεί και βρίσκεται σε επαφή με την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένο­υ να εξετασθεί η πιθανότητα ενός δανείου στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece