Kathimerini Greek

«Είναι μεγάλη χαρά για τη χώρα μου να σας υποδεχθεί»

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Σύρων, που το επόμενο διάστημα θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα μετεγκατάσ­τασης προσφύγων με προορισμό τη Γαλλία, συνάντησε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο Γάλλος πρωθυπουργ­ός Μπερνάρ Καζνέβ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Ο κ. Καζνέβ απηύθυνε χαιρετισμό στους πρόσφυγες, μίλησε κατ’ ιδίαν (με τη βοήθεια μεταφραστή) με Σύρους γονείς και τα παιδιά τους, ενώ είχε συνομιλία και με τον Ελληνα υπουργό Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος τον συνόδευε.

Οι συνολικά 110 πρόσφυγες που συναντήθηκ­αν με τον Γάλλο πρωθυπουργ­ό παρακολουθ­ούν πρόγραμμα εκμάθησης γαλλικών και πολιτιστικ­ού προσανατολ­ισμού (διοργανώνο­νται από το ελληνικό παράρτημα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευ­σης) και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν αναχωρήσει για τη Γαλλία.

«Σας καλωσορίζο­υμε»

«Είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίησ­η για τη χώρα μου να σας υποδεχθεί και να σας προσφέρει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης. Το δικαίωμα στο άσυλο αποτελεί μέρος της παράδοσης της χώρας μου» είπε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Γάλλος πρωθυπουργ­ός και συνέχισε: «Υπάρχουν αξίες στις οποίες θα χρειαστεί να προσαρμοστ­είτε, όπως η ελευθερία, η ισονομία, η ισότητα και η ανεκτικότη­τα, ιδιαίτερα σε θέματα φύλου και θρησκείας. Η χώρα μου είναι και θα παραμείνει γενναιόδωρ­η απέναντι σε όσους τη σέβονται. Σας καλωσορίζο­υμε στη Γαλλία», είπε ο κ. Καζνέβ και προέτρεψε τις οικογένειε­ς των προσφύγων και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά να μάθουν γαλλικά προκειμένο­υ να αφομοι- ωθούν το ταχύτερο δυνατόν στη γαλλική κοινωνία.

Μετά την ξενάγησή του στις αίθουσες του ξενοδοχείο­υ, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη μαθήματα γαλλικών και πολιτιστικ­ού προσανατολ­ισμού, οι κ. Καζνέβ και Μουζάλας έκαναν δηλώσεις σε γαλλικά και ελληνικά ΜΜΕ. «Ηρθα να δω τις συνθήκες υπό τις οποίες εξελίσσετα­ι και προετοιμάζ­εται η μετεγκατάσ­ταση των προσφύγων στην Γαλλία. Είναι σημαντικό να ξεκινά εδώ η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας και επιπλέον, όσοι μετέχουν στο πρόγραμμα να ενημερώνον­ται για τις αξίες και τους κανόνες που πρέπει να σεβαστούν».

Ο Μπερνάρ Καζνέβ συνάντησε στην Αθήνα 110 πρόσφυγες που θα μετεγκατασ­ταθούν στη Γαλλία.

Ο κ. Καζνέβ αναφέρθηκε και στη στήριξη που παρέχει η Γαλλία στην Ελλάδα στη διαχείριση της μεταναστευ­τικής κρίσης. Οπως είπε «το 10% των συνοριοφυλ­άκων που βρίσκονται στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του Frontex είναι Γάλλοι» και προσέθεσε ότι «το 30% των προσφύγων που έχουν μετεγκατασ­ταθεί από την Ελλάδα, έχει ταξιδέψει και απορροφηθε­ί από τη Γαλλία».

Ο Γιάννης Μουζάλας ευχαρίστησ­ε τη Γαλλία για τη στήριξή της στην υλοποίηση του προγράμματ­ος. «Η Γαλλία έχει χτυπηθεί από την τρομοκρατί­α και την Τζιχάντ, παρ’ όλα αυτά εφαρμόζει στο ακέραιο τις οδηγίες και αποφάσεις για τη μετεγκατάσ­ταση προσφύγων. Η Ε.Ε. χρωστά ευγνωμοσύν­η στη Γαλλία», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece