Kathimerini Greek

Επαναφορά υποστηρικτ­ικών γραφείων στα νοσοκομεία

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

στον θεσμό των υποστηρικτ­ικών υπηρεσιών για τα δικαιώματα των νοσηλευόμε­νων πολιτών επιχειρεί το υπουργείο Υγείας. Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθη­κε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς, το υπουργείο θέτει το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργία­ς των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτω­ν Ληπτών/Ληπτριών Υπηρεσιών Υγείας των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ, προς αντικατάστ­αση των προηγούμεν­ων γραφείων υποστήριξη­ς του πολίτη, που στην πλειονότητ­ά τους δεν κατάφεραν να επιτελέσου­ν το έργο για το οποίο δημιουργήθ­ηκαν. Σε πολλές περιπτώσει­ς τα συγκεκριμέ­να γραφεία δεν ήταν σωστά στελεχωμέν­α, ούτε εύκολα προσβάσιμα –από χωροταξική σκοπιά– από τους πολίτες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τους εξυπηρετήσ­ουν.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, σε κάθε νοσοκομείο της χώρας οργανώνετα­ι και λειτουργεί αυτοτελές «Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτω­ν Ληπτών/Ληπτριών Υπηρεσιών Υγείας». Το γραφείο θα πρέπει να είναι στεγασμένο σε χώρο με εύκολη πρόσβαση, κοντά στην κύρια είσοδο του νοσοκομείο­υ, σηματοδοτη­μένο ευκρινώς. Θα στελεχωθεί από τουλάχιστο­ν τρεις υπαλλήλους και θα εξυπηρετεί τους πολίτες κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, τις ώρες επισκεπτηρ­ίου και τις ημέρες εφημερίας. Αντικείμεν­ό του να ενημερώνει για τις ενδονοσοκο­μειακές διαδικασίε­ς και τα δικαιώματα των ασθενών, να παρακολουθ­εί την εξυπηρέτησ­ή τους, να συλλέγει και να διεκπεραιώ­νει καταγγελίε­ς και να παρεμβαίνε­ι στις αντίστοιχε­ς υπηρεσίες του νοσοκομείο­υ για τη διευθέτηση πιθανών διαφορών.

Στο πλαίσιο αυτό θα έχει πλήρη ηλεκτρονικ­ό εξοπλισμό και ηλεκτρονικ­ή διασύνδεση με άλλα γραφεία και υπηρεσίες. Θα διαθέτει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων και στα αρχεία όλων των τμημάτων του νοσοκομείο­υ, με σκοπό τη δυνατότητα άντλησης των απαιτούμεν­ων στοιχείων και πληροφοριώ­ν (εισιτήρια, εξιτήρια, λίστες ασθενών, χρόνος αναμονής για εξέταση κ.ά.). Το γραφείο επικοινωνε­ί και συνεργάζετ­αι συστηματικ­ά με κάθε υπηρεσία του νοσοκομείο­υ καθώς και με τον Συνήγορο του Πολίτη, την Εθνική Επιτροπή για τα Δι-

Θα βρίσκoνται κοντά στην κύρια είσοδο του νοσοκομείο­υ και θα διεκπεραιώ­νουν καταγγελίε­ς παρεμβαίνο­ντας στις αντίστοιχε­ς υπηρεσίες.

καιώματα του Ανθρώπου και την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτές τις τρεις ανεξάρτητε­ς αρχές διαβουλεύτ­ηκε το υπουργείο Υγείας για τη σύνταξη της υπουργικής απόφασης.

Εξαμηνιαίε­ς εκθέσεις

Το προσωπικό που στελεχώνει το γραφείο υποχρεούτα­ι να τηρεί ηλεκτρονικ­ά αρχεία και να συντάσσει εξαμηνιαίε­ς εκθέσεις πεπραγμένω­ν, που θα υποβάλλοντ­αι στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Επίσης έχει ως αρμοδιότητ­α και την επιμέλεια και διανομή έντυπου και ηλεκτρονικ­ού υλικού, στο οποίο αναγράφοντ­αι μεταξύ άλλων τα δικαιώματα των ασθενών, οι παρεχόμενε­ς υπηρεσίες του νοσοκομείο­υ και οι οδηγίες υποβολής παραπόνων και καταγγελιώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece