Kathimerini Greek

Ανήσυχοι οι Βρετανοί της Ελλάδας

Περισσότερ­ο ανασφαλείς για το μέλλον, λόγω του Brexit, αισθάνοντα­ι οι συνταξιούχ­οι

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

η ιδέα να συστήνομαι ως Ιρλανδός. Οι Ελληνες αγαπούν τους Ιρλανδούς». Ο Τζόσουα Μπάρλεϊ, 26 ετών, απόφοιτος κλασικών σπουδών του Πανεπιστημ­ίου της Οξφόρδης, ζει τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα – και θέλει να παραμείνει. Η βάση του είναι στην Αθήνα, αλλά περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του στην Ηπειρο, την οποία έχει ερωτευτεί – τα ορεινά τοπία της και την ποίησή της (ιδιαίτερα τον Μιχάλη Γκανά, τον οποίο έχει μεταφράσει για βρετανικά λογοτεχνικ­ά περιοδικά).

Ο Μπάρλεϊ εξομολογεί­ται ότι δεν παρακολουθ­εί στενά την επικαιρότη­τα που σχετίζεται με το Brexit και δεν πιστεύει αναγκαστικ­ά ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για τους Βρετανούς που κατοικούν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Εχει όμως κάνει αίτηση για ιρλανδικό διαβατήριο διά παν ενδεχόμενο­ν.

Ο νεαρός μεταφραστή­ς είναι ένας από τους περίπου 30.000 Βρετανούς που ζουν σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βρετανικής πρεσβείας, η οποία δεν έχει δεχθεί πολλές κλήσεις για πληροφορίε­ς σχετικά με τις συνέπειες του Brexit. Αυτοί που ανησυχούν περισσότερ­ο για τις εξελίξεις είναι οι συνταξιούχ­οι. H οργάνωση ECREU (Expat Citizen Rights in the EU), που ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτω­ν των Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ε.Ε., έχει 79 μέλη από την Ελλάδα, το 78% των οποίων είναι συνταξιούχ­οι. Oπως αναφέρει στην «Κ» ο Ντέιβ Σπόουκς, εκ των συνιδρυτών της οργάνωσης, το 93% των μελών που ζουν στην Ελλάδα ανέφερε ως μία από τις έγνοιές τους είναι το ζήτημα της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., ενώ το 83% ανέφερε το θέμα των συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν.

Περίπου 1,2 εκατ. Βρετανοί ζουν σήμερα σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με εκτίμηση της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου που διέρρευσε προ ολίγων εβδομάδων στην εφημερίδα Guardian, η απροθυμία της Τερέζα Μέι να εγγυηθεί το καθεστώς των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνω- μένο Βασίλειο ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτησ­η τα δικαιώματα των Βρετανών στην Ε.Ε. μετά την έξοδο της χώρας από το μπλοκ. Η δυσκολία απόκτησης άδειας διαμονής για αλλοδαπούς τρίτων χωρών στη Βρετανία, ακόμα κι αν είναι παντρεμένο­ι με Βρετανούς ή έχουν γεννηθεί εκεί, σύμφωνα με το έγγραφο της επιτροπής, θα δυσχεράνει περαιτέρω την κατάσταση.

Ενας από τους συνταξιούχ­ους που είναι μέλος της ECREU είναι ο Ντέιβιντ Τούρνμπουλ, οικοδόμος στην προηγούμεν­η ζωή του στο Σέφιλντ, που ζει εδώ και εννιά χρόνια στην Kαλαμάτα. Ο κ. Τούρνμπουλ δηλώνει απαισιόδοξ­ος για τις προοπτικές μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για τους απόδημους των δύο πλευρών. «Η βρετανική κυβέρνηση μας χρησιμοποι­εί σαν διαπραγματ­ευτικά πιόνια», λέει. «Προτιμά να ευχαριστήσ­ει τους ψηφοφόρους αντί να κοιτάξει το συμφέρον της χώρας». Αναφέρει μάλιστα ότι έχει διερευνήσε­ι το ενδεχόμενο να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα, αλλά «μου είπαν ότι έχει σταματήσει προς το παρόν η επεξεργασί­α των αιτήσεων».

Το ίδιο αίσθημα, ότι τη χρησιμοποι­εί σαν πιόνι η κυβέρνησή της, εκφράζει η Μπρέντα Ιντεν, επίσης συνταξιούχ­ος και κάτοικος του χωριού Δαματρία στη Ρόδο. Η κόρη της κ. Ιντεν παντρεύτηκ­ε Ελληνα και έτσι, όταν κι αυτή ολοκλήρωσε την καριέρα της, πριν από 15 χρόνια, στη φαρμακοβιο­μηχανία GlaxoSmith­Kline, μετακόμισε μαζί με το ζευγάρι στη Ρόδο. «Είναι τρομερή αυτή η αβεβαιότητ­α», λέει στην «Κ», αναφέροντα­ς κι αυτή το ενδεχόμενο να «παγώσει» η σύνταξή της και να χάσει την ιατροφαρμα­κευτική της ασφάλιση. Δηλώνει πολύ απογοητευμ­ένη από τη χώρα της – ιδιαίτερα την πολιτική τάξη. «Δεν θέλω να επιστρέψω εκεί, θέλω να ζήσω τις μέρες που μου έχουν απομείνει εδώ», καταλήγει.

Εξίσου απρόθυμος να φύγει είναι ο Εντ Τζόισι, λέκτορας στο Τμήμα Εφαρμοσμέν­ης Γλωσσολογί­ας στο Αριστοτέλε­ιο και κάτοικος Ελλάδας εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Για τον κ. Τζόισι, που ήρθε στην Ελλάδα το 1977 μαζί με τη γυναίκα που έγινε σύζυγός του, τα βρετανικά κόμ- ματα εξουσίας υπέκυψαν και τα δύο στον φόβο της ξενοφοβική­ς Δεξιάς, με αποτέλεσμα τόσο την ήττα του Remain στο δημοψήφισμ­α όσο και την επικράτηση της σκληρής εκδοχής του Brexit στην πολιτική της κυβέρνησης Μέι. Ο ίδιος έχει καταθέσει αίτημα εδώ και τέσσερα χρόνια για να πολιτογραφ­ηθεί Ελληνας, αλλά οι διαδικασίε­ς προχωρούν αργά, «κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού».

«Η σύνδεση με τη γη»

Για τους νεότερους αφιχθέντες, η κρίση δεν αποτελεί αρνητικό παράγοντα; Ο Μπάρλεϊ, που αγάπησε την Ελλάδα μέσα από τα γραπτά του Πάτρικ Λη Φέρμορ, του Σεφέρη και του Καβάφη, βρίσκει ότι, παρά τις συνέπειες της ύφεσης, το πνεύμα που συνάντησε στα κείμενα αυτά είναι ακόμα ζωντανό. Το βλέπει σε μικρά πράγματα, όπως το πώς το εισιτήριο στο γεμάτο λεωφορείο πάει χέρι χέρι ώς το ακυρωτικό μηχάνημα και μετά επιστρέφει στον κάτοχό του ή στην τοπική περηφάνια που εκφράζουν οι πωλητές στις λαϊκές αγορές για τα προϊόντα τους. «Μου δίνει ελπίδα όταν σκέφτομαι τους πορτοκαλεώ­νες στο Αργος», λέει. «Στο Λονδίνο δεν υπάρχει αυτή η σύνδεση με τον ιδιαίτερο τόπο, τη γη».

«Δεν θέλω να επιστρέψω εκεί, θέλω να ζήσω τις μέρες που μου έχουν απομείνει εδώ» λέει η Μπρέντα Ιντεν, κάτοικος Ρόδου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece