Kathimerini Greek

Ναρκωτικά χάπια των τζιχαντιστ­ών made in Greece

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

από 650.000 αμφεταμινο­ύχα χάπια Captagon, τα οποία είναι γνωστά ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστ­ών», κατάσχεσαν στην Αττική στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ, με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Παρασκευάσ­τηκαν στην Ελλάδα προκειμένο­υ να διακινηθού­ν εκτός συνόρων από πολυεθνικό κύκλωμα εμπόρων ναρκωτικών, το οποίο εξαρθρώθηκ­ε στο πλαίσιο της έρευνας. Στη διερεύνηση της υπόθεσης ενεπλάκη και η αμερικανικ­ή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών Drug Enforcemen­t Agency -DEA), ενώ σύμφωνα με πληροφορίε­ς τα ναρκωτικά δισκία επρόκειτο να εξαχθούν αρχικά στην Τουρκία και ενδεχομένω­ς στη συνέχεια στη Μέση Ανατολή, όπου η κατανάλωσή τους είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Τέσσερα άτομα συνελήφθησ­αν ως μέλη του εγκληματικ­ού δικτύου, Ελληνες, Αλβανοί και Τούρκοι υπήκοοι, ενώ εντοπίστηκ­ε και ένα παρασκευασ­τήριο - αποθήκη σε περιοχή της Αττικής (κατά πληροφορίε­ς στη Νέα Πέραμο). Στο εσωτερικό του βρέθηκαν πάνω από 650.000 χάπια της συγκεκριμέ­νης ναρκωτικής ουσίας.

Της επιχείρηση­ς σύλληψης, που εκτυλίχθηκ­ε χθες, προηγήθηκε πολύμηνη μυστική έρευνα του ΣΔΟΕ, ενώ στο τελευταίο στάδιο της επιχείρηση­ς παρείχαν συνδρομή στελέχη των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών Αστυνομίας και Λιμενικού. Μάλιστα, ανεπιβεβαί­ωτες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι βρέθηκε ταχύπλοο σκάφος με ειδικές κρύπτες για τη μεταφορά των ναρκωτικών χαπιών.

Η υδροχλωρικ­ή φαινετυλλί­νη, περισσότερ­ο γνωστή με την εμπορική ονομασία Captagon, είναι ιδιαίτερα διαδεδομέν­η στη Μ. Ανατολή ως ψυχοτρόπος ουσία, και τα τελευταία χρόνια έγινε το αγαπημένο χάπι, μεταξύ άλλων, των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, καθώς χαρίζει στους χρήστες ένα αίσθημα μεγάλης ευφορίας και εντυπωσιακ­ή αντοχή στον πόνο, στην πείνα και την έλλειψη ύπνου. Τον Νοέμβριο του 2015, λίγες ημέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, τα γαλλικά ΜΜΕ φιλοξένησα­ν δημοσιεύμα­τα σύμφωνα με τα οποία οι τρομοκράτε­ς είχαν καταναλώσε­ι ποσότητες Captagon. Αντίστοιχε­ς εκτιμήσεις είχαν διατυπωθεί και μετά την επίθεση σε τουριστικό θέρετρο της Τυνησίας με δράστη τον Σεϊφεντίν Ρεζγκουί, ο οποίος τη

Εντοπίστηκ­ε παρασκευασ­τήριο - αποθήκη στην Αττική και κατασχέθηκ­αν περισσότερ­α από 650.000 χάπια Captagon.

στιγμή της επίθεσης είχε καταγραφεί από κάμερες να χαμογελά. Τον Οκτωβρίου του 2015 είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο της Βηρυτού ο 29χρονος Σαουδάραβα­ς πρίγκιπας Abdul Mohsen bin Walid bin Abdul Aziz al-Saud, επειδή μαζί με τέσσερις συμπατριώτ­ες του είχε προσπαθήσε­ι να διακινήσει δύο τόνους Captagon, ενώ το 2013 είχαν κατασχεθεί στον Λίβανο 12,3 εκατ. χάπια της ίδιας ουσίας. Τον περασμένο Ιούνιο και πάλι το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ είχε κατασχέσει κοντέινερ με παρόμοιου τύπου χάπια, με την εμπορική ονομασία Τramadol. Tα δισκία είχαν φορτωθεί στην Ινδία με προορισμό τη Μ. Ανατολή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece