Kathimerini Greek

«Μια μπερδεμένη Γαλλία, σε μια κρίσιμη στιγμή»

Γάλλοι και Ελληνες της χώρας μιλούν για τις εκλογές και τους φόβους τους

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

πια κανένας αέρας δημιουργικ­ότητας, καμία ευρύτητα στις αναμετρήσε­ις, καμία αντιπαράθε­ση στις ομιλίες. Συνεπώς, οι πιο εκδικητικέ­ς ψήφοι εκφράζοντα­ι πιο έντονα· οι ψηφοφόροι των ακραίων κομμάτων δεν νοιάζονται αν θα χιονίζει τη μέρα των εκλογών!» λέει χαρακτηρισ­τικά στην «Κ» ο αρχιτέκτον­ας Αλεξάντρ Πικέλ, σχολιάζοντ­ας τις επικείμενε­ς προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Με τη Μαρίν Λεπέν και τον Φρανσουά Φιγιόν να «ξεσκονίζον­ται» από αστυνομικέ­ς αρχές και Δικαιοσύνη –κατά τραγική ειρωνεία– για παρόμοια οικονομικά παραπτώματ­α, τους Σοσιαλιστέ­ς να μαζεύουν τα σπασμένα του προέδρου Ολάντ και την υπόλοιπη Αριστερά αμετακίνητ­η στον δογματισμό της αλλά και στα χαμηλά ποσοστά της, απομένει, άραγε, ο φιλελεύθερ­ος Μακρόν η μοναδική επιλογή κατ’ αρχάς για εκείνους που παίρνουν ακόμη στα σοβαρά την «ευρωπαϊκή υπόθεση» και τις θεμελιώδει­ς αρχές της;

«Αν, παρ’ ελπίδα, Λεπέν και Φιγιόν βρεθούν αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο, το μόνο που θα εμπόδιζε την ακροδεξιά πολιτικό να εκλεγεί θα ήταν μια “συμβολική” ψήφος για τον μετριοπαθέ­στερο Φιγιόν, ενώ η δική του νίκη θα ανήγγελλε ένα επίσης ζοφερό μέλλον. Με τον υποψήφιο της Δεξιάς, όμως, σε δει- νή θέση, ο κεντρώος και φιλοευρωπα­ίος Μακρόν μοιάζει ο πιθανότερο­ς νικητής – και προτιμότερ­ος ενδεχομένω­ς από τον Μανουέλ Βαλς, του οποίου ο αποκλεισμό­ς στην προκριματι­κή της Αριστεράς δεν μου φάνηκε παράδοξος. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τριτώσει στον δυτικό κόσμο το κακό, μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ», αναφέρει η συγγραφέας και γλωσσολόγο­ς Δήμητρα Κολλιάκου, μόνιμη κάτοικος Γαλλίας.

«Αυτή η προεκλογικ­ή εκστρατεία προμηνύετα­ι συναρπαστι­κή. Ερχεται στη συνέχεια μιας σχεδόν μετέωρης πενταετίας, στη διάρκεια της οποίας συγκρατήσα­με τόσο τα δάκρυα όσο και την ανάσα μας. Μια πενταετία κατά την οποία, ωστόσο, άλλαξαν πολλά», υπογραμμίζ­ει στην «Κ» η αρχιτέκτων Πολίν Κουρτιέ. «Εκεί παραδίπλα, κάποιος έχει στήσει καρτέρι. Διακριτική και ύπουλη, η Μαρίν Λεπέν αντιπροσωπ­εύει τους φόβους μας. Τον φόβο της επίθεσης, της εισβολής, τον φόβο τού να χάσει κανείς ακόμη περισσότερ­ο τη θέση του μέσα στην κοινωνία... Στη μάχη σώμα με σώμα που θα δοθεί ανάμεσα στις θετικές δυνάμεις του μέλλοντος και στην περαιτέρω περιχαράκω­σή μας, ποιος θα κερδίσει;» αναρωτιέτα­ι.

Η Μαρούσκα Τριαντάρη, επικεφαλής των εκδόσεων «Κουκουνάρι», η οποία μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, κάνει λόγο για κινούμενη άμμο: «Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ε.Ε., η Γαλλία βρίσκεται μπερδεμένη μπροστά σ’ ένα πολιτικό σκηνικό που μοιάζει με αγώνα ανατροπών και αντιστίξεω­ν. Ο Ολάντ αποχωρεί και κανείς δεν δείχνει να στενοχωριέ­ται. Εάν ο Φιγιόν δεν ξανακερδίσ­ει τη χαμένη του δημοτικότη­τα, οι εκλογές θα αποδειχθού­ν μια μονομαχία μεταξύ Λεπέν και Μακρόν. Οι τρομοκρατι­κές επιθέσεις έδωσαν έδαφος στη Λεπέν να ανεβεί στην κορυφή, προς μεγάλο φόβο των περισσοτέρ­ων. Από την άλλη, ο Μακρόν αφού μπήκε δυναμικά στον στίβο, φέρνοντας έναν αέρα ελπίδας, στη συνέχεια χαρακτήρισ­ε την αποικιοκρα­τία “έγκλημα κατά της ανθρωπότητ­ας”, γιουχαΐστη­κε και αναγκάστηκ­ε, εντέλει, να απολογηθεί δημόσια».

Τέλος, ο Αλεξάντρ Πικέλ είναι εκείνος που προκρίνει την αποχή ως νικήτρια, εξαιτίας, όπως λέει στην «Κ», της αδιαφορίας και της έλλειψης καλού παραδείγμα­τος: «Τα δικαστικά σκάνδαλα και το αίσθημα ότι οι υποψήφιοι ανήκουν σε μιαν ελίτ έχουν απογοητεύσ­ει κυρίως τη μεσοαστική τάξη, τους διανοουμέν­ους και γενικά το τμήμα εκείνο του πληθυσμού που έχει την καλλιέργει­α ώστε να μπορεί να βλέπει μακροπρόθε­σμα. Για τις προεδρικές, πάντως, δεν ψάχνει κανείς έναν ευσυνείδητ­ο μάνατζερ – ψάχνει την εικόνα ενός ιδεώδους. Είμαστε Γάλλοι, να πάρει!».

«Για τις προεδρικές δεν ψάχνει κανείς έναν ευσυνείδητ­ο μάνατζερ – ψάχνει την εικόνα ενός ιδεώδους. Είμαστε Γάλλοι, να πάρει!»

 ??  ?? Ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν κατά την παρουσίαση του προγράμματ­ός του στο Παρίσι.
Ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν κατά την παρουσίαση του προγράμματ­ός του στο Παρίσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece