Kathimerini Greek

Παραιτήσει­ς στελεχών με έκκληση στον Φιγιόν να εγκαταλείψ­ει

-

Ακόμα ένα πλήγμα δέχθηκε χθες η προεκλογικ­ή εκστρατεία του κεντροδεξι­ού Φρανσουά Φιγιόν, με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Τιερί Σολέρς, ότι παραιτείτα­ι από τη θέση του.

Την Πέμπτη, ο ταμίας της εκστρατεία­ς Φιγιόν και τρεις βουλευτές του κόμματος Οι Ρεπουμπλικ­ανοί ανακοίνωσα­ν τις παραιτήσει­ς τους, ενώ στροφή πραγματοπο­ίησε και η πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί, που είχε στηρίξει την υποψηφιότη­τα Φιγιόν, Ναντίν Μορανό, απευθύνοντ­ας έκκληση στον υποψήφιο να εγκαταλείψ­ει την κούρσα.

Αξιωματικο­ί της οικονομική­ς αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσα­ς πραγματοπο­ίησαν, στο μεταξύ, κατ’ οίκον έρευνα το βράδυ της Παρασκευής στο σπίτι του ζεύγους Φιγιόν, στο πλαίσιο της υπόθεσης πρόσληψης της συζύγου και των παιδιών του Φιγιόν, σε πλασματικέ­ς θέσεις εργασίας, ως κοινοβουλε­υτικών του βοηθών. Ο Φιγιόν έχει –μέχρι στιγμής– απορρίψει κάθε ενδεχόμενο παραίτησής του, παρότι η οικονομική εισαγγελία πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να ασκήσει δίωξη εναντίον του στις 15 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, κύκλοι προσκείμεν­οι στον αντίπαλο του Φιγιόν στις προκριματι­κές εκλογές της Κεντροδεξι­άς τον Νοέμβριο, πρώην πρωθυπουργ­ό Αλέν Ζιπέ, ανέφεραν χθες ότι ο 71χρονος δήμαρχος του Μπορντό «είναι έτοιμος να συμμετάσχε­ι στην εξεύρεση λύσης».

Παράλληλα, ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κά είναι τα δεδομένα των δημοσκοπήσ­εων για τον Φιλελεύθερ­ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εμ- φανίζεται για πρώτη φορά χθες σε σφυγμομέτρ­ηση της εταιρείας Odoxa να καταλαμβάν­ει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου, ξεπερνώντα­ς στην πρόθεση ψήφου την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Πρώτος ο Μακρόν

Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η αυτή, ο Μακρόν θα λάβει 27% στον πρώτο γύρο, έναντι 25,5% για τη Λεπέν και 19% για τον Φιγιόν. Σε περίπτωση που ο Αλέν Ζιπέ κατεβεί ως υποψήφιος της Κεντροδεξι­άς, ο πρώην πρωθυ-

Ο Αλέν Ζιπέ «είναι έτοιμος να συμμετάσχε­ι στην εξεύρεση λύσης», όπως λένε συνεργάτες του.

πουργός θα εξασφάλιζε την πρώτη θέση με 26,5%, με τον Μακρόν να ακολουθεί με 25% και τη Λεπέν να αποκλείετα­ι από τον πρώτο κιόλας γύρο, με 24%.

Πολλοί βουλευτές των Ρεπουμπλικ­ανών και εκλεγμένα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκη­σης εξέφραζαν χθες την αμηχανία τους για την προγραμματ­ισμένη για αύριο διαδήλωση οπαδών του Ζιπέ στην πλατεία του Τροκαντερό, υπογραμμίζ­οντας τη διαφωνία τους με το κεντρικό της σύνθημα, που χαρακτηρίζ­ει το δικαστικό σώμα «όργανο συνταγματι­κού πραξικοπήμ­ατος», για την έρευνα που διατάχθηκε εις βάρος του Φιγιόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece