Kathimerini Greek

Υψηλοί τόνοι Αγκυρας - Βερολίνου

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας θα μεταβεί κανονικά στη Γερμανία

-

Βαριές κατηγορίες αντάλλαξαν χθες Αγκυρα και Βερολίνο, με την τουρκική κυβέρνηση να αποδίδει στο γερμανικό «βαθύ κράτος» παρεμβάσει­ς στην ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος του Απριλίου και το Βερολίνο να προσάπτει στην Τουρκία «κατάργηση του κράτους δικαίου». Παρά την παγερή ατμόσφαιρα, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί θα μεταβεί κανονικά στη Γερμανία για δύο προεκλογικ­ές εκδηλώσεις υπέρ του «ναι» στις πόλεις Λεβερκούζε­ν και Φρέχεν. Πάντως αργά χθες το απόγευμα μίλησαν στο τηλέφωνο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και συμφώνησαν να συναντηθού­ν στις 8 Μαρτίου. Η ακύρωση της ομιλίας του Ζεϊμπεκτσί στην Κολωνία από τις αρχές της πόλης καθώς και της αντίστοιχη­ς ομιλίας του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνη­ς Μπεκίρ Μποζντάγ στο Γκάγκενάου της Βάδης τροφοδότησ­ε τον νέο γύρο έντασης, ενώ οι τόνοι βρίσκονταν ήδη υψηλά εξαιτίας της σύλληψης του Τουρκογερμ­ανού δημοσιογρά­φου της εφημερίδας Welt Ντενίζ Γιουτζέλ από τις τουρκικές αρχές.

«Αυτό έχει γίνει συστηματικ­ή πρακτική του γερμανικού βαθέος κράτους» υποστήριξε ο Τούρκος υπουρ- γός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, επισημαίνο­ντας ότι και πέρυσι η Γερμανία εμπόδισε συγκέντρωσ­η του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη χώρα. «Θέλουν να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας ισχυρής Τουρκίας». Η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Ουλρίκε Ντέμερ επισήμανε ότι επρόκειτο για αποφάσεις των τοπικών αρχών, στις οποίες δεν είχε καμία ανάμειξη το Βερολίνο. Η Ντέμερ επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αποτρέψει τις ομιλίες Τούρκων αξιωματούχ­ων στους 1,4 εκατομμύρι­α ανθρώπους με τουρκικό διαβατήριο που ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στο τουρκικό δημοψήφισμ­α. Το δημοψήφισμ­α του Απριλίου είναι απαραίτητο βήμα για την έγκριση των μεταρρυθμί­σεων με τις οποίες συγκεντρών­ονται μεγαλύτερε­ς εξουσίες στα χέρια του προέδρου. Παράλληλα, ισχύει στην Τουρκία καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα η προεκλογικ­ή εκστρατεία να διεξάγεται σε κλίμα απειλής προς αντιπολιτε­υόμενους και αντιφρονού­ντες.

«Στην Τουρκία κινδυνεύει να καταργηθεί το κράτος δικαίου», έγραψε χθες ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνη­ς Χάικο Μάας σε επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του Μπεκίρ Μποτζντάγ μετά την απόφαση του τελευταίου να εγκαταλείψ­ει τη Γερμανία χωρίς να τον συναντήσει. Ο Μάας εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία για τη γερμανοτου­ρκική φιλία» και προσέθεσε ότι «αν η Τουρκία δεν τηρεί τις θεμελιώδει­ς ευρωπαϊκές αξίες είναι όλο και πιο δύσκολη έως αδύνατη η προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

250 εκατ. στην Τύνιδα

Από την Τυνησία όπου βρίσκεται, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Μέρκελ επέκρινε μία ακόμη φορά την Αγκυρα για τη σύλληψη του Γιουτζέλ και άλλων δημοσιογρά­φων, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι προσφέρει στην κυβέρνηση της Τύνιδας 250 εκατ. ευρώ αναπτυξιακ­ής βοήθειας. Η Μέρκελ επιδιώκει τη συνεργασία βορειοαφρι­κανικών χωρών για τη συγκράτηση των προσφύγων και μεταναστών στην αφρικανική ήπειρο. Παράλληλα, χθες ανακοινώθη­κε ότι η Μέρκελ θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 14 Μαρτίου, σε μια πρώτη απόπειρα συνεργασία­ς με την κυβέρνηση Τραμπ.

Την Ουάσιγκτον θα επισκεφθεί η Αγκελα Μέρκελ στις 14 Μαρτίου, σε μια πρώτη απόπειρα συνεργασία­ς με τον Τραμπ.

 ??  ?? Ερευνες πραγματοπο­ιήθηκαν στο δημαρχείο της μικρής πόλης Γκαγκενάου έπειτα από τηλεφώνημα-φάρσα για τοποθέτηση βόμβας.
Ερευνες πραγματοπο­ιήθηκαν στο δημαρχείο της μικρής πόλης Γκαγκενάου έπειτα από τηλεφώνημα-φάρσα για τοποθέτηση βόμβας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece