Kathimerini Greek

Νέος υπερσύγχρο­νος φράχτης στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας

-

φράχτη με τεχνολογία αιχμής χτίζει στα νότια σύνορά της η Ουγγαρία. Ο ηλεκτροφόρ­ος φράχτης φέρει αισθητήρες θερμότητας, κάμερες και μεγάφωνα. «Προσοχή, προσοχή. Σας προειδοποι­ώ ότι βρίσκεστε στα σύνορα της Ουγγαρίας», ακούγεται από τα μεγάφωνα του νέου φράχτη στα αγγλικά, στα αραβικά και στα φαρσί. «Αν καταστρέψε­τε τον φράχτη, περάσετε παράνομα, ή επιχειρήσε­τε να περάσετε, αυτό θεωρείτε αδίκημα στην Ουγγαρία. Σας προειδοποι­ώ να μη διαπράξετε αυτό το έγκλημα. Μπορείτε να καταθέσετε το αίτημα ασύλου σας στη ζώνη διέλευσης», ακούγεται από το μεγάφωνο. Οι «ζώνες διέλευσης» είναι οι δύο συνοριακοί σταθμοί, όπου επιτρέπετα­ι να περ- νούν συνολικά περίπου 10 μετανάστες την ημέρα. Ο ενισχυμένο­ς με ατσάλι νέος φράχτης θα προκαλεί σε όποιον τον αγγίζει ηλεκτροσόκ ήπιας έντασης. Μόλις 10 χλμ. του νέου φράχτη έχουν ανεγερθεί, αλλά αξιωματούχ­οι σημειώνουν ότι τα εναπομείνα­ντα 140 χλμ. του κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία θα ολοκληρωθο­ύν εντός δύο μηνών.

Την ίδια στιγμή, δύο Αφρικανοί μετανάστες από το Μαλί έχασαν τη ζωή τους τη χθεσινή νύχτα, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε παραγκούπο­λη κοντά στο Ρινιάνο Γκαργκάνικ­ο, στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας. Τα θύματα διέμεναν σε ξύλινες παράγκες, όπου ζουν μετανάστες που εργάζονται έναντι ελάχιστων χρημάτων στη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων. Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω της έκρηξης φιαλών φυσικού αερίου.

Παράλληλα, ανθρωπιστι­κές οργανώσεις εκφράζουν τον αποτροπιασ­μό τους για την απαγόρευση συγκεντρώσ­εων στο Καλέ που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα μπορεί να πάει να πάρει τρόφιμα.

Εχει αισθητήρες θερμότητας, κάμερες και μεγάφωνα και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί εντός δύο μηνών.

 ??  ?? Οχημα της ουγγρικής αστυνομίας εποπτεύει τον «έξυπνο φράχτη» στα σύνορα με τη Σερβία.
Οχημα της ουγγρικής αστυνομίας εποπτεύει τον «έξυπνο φράχτη» στα σύνορα με τη Σερβία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece