Kathimerini Greek

Ανησυχίες για το... σίκουελ του προεδρικού διατάγματο­ς

Ανάστατη η πανεπιστημ­ιακή κοινότητα για τη «μουσουλμαν­ική απαγόρευση»

- Του ΝΙΚΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ*

σχεδόν ένας μήνας από το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ που απαγόρευε σε πολίτες από επτά –ως επί το πλείστον μουσουλμαν­ικές– χώρες την είσοδο στις ΗΠΑ. Η λεγόμενη «μουσουλμαν­ική απαγόρευση» σόκαρε την πλειονότητ­α των αστικών κέντρων της χώρας και κρίθηκε σχεδόν άμεσα αντισυνταγ­ματική από ομοσπονδια­κό δικαστή του Σιάτλ, λόγω θρησκευτικ­ής διάκρισης.

Ωστόσο, παρά την αντίσταση και τις ουρές αβεβαιότητ­ας στα αμερικανικ­ά αεροδρόμια, ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσε­ι ένα σχεδόν πανομοιότυ­πο διάταγμα με ελάχιστες διαφορές. Muslim Ban 2.0 το χαρακτηρίζ­ει ο αμερικανικ­ός Τύπος και, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσε­ις, θα συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε πολίτες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Σουδάν, τη Λιβύη και τη Σομαλία. Πρόσφατα, μάλιστα, δημοσιεύτη­καν αρκετές στατιστικέ­ς που βρίσκουν σύμφωνα ισχυρά ρεύματα πληθυσμών στην Ευρώπη και στον Καναδά. Οχι, όμως, και σε ολόκληρη την Αμερική. Πριν από λίγες ημέρες έλαβα σχεδόν ταυτόχρονα δύο mail, από το Κολούμπια, όπου ολοκληρώνω τώρα το μεταπτυχια­κό μου, και από το Γέιλ, όπου τελείωσα πριν από κάποια χρόνια το προπτυχιακ­ό. Τα πανεπιστήμ­ια μας ενη- μέρωναν πως θα ένωναν τις δυνάμεις τους με 15 άλλα ιδρύματα –μεταξύ των οποίων το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ και το ΜΙΤ– αντιμετωπί­ζοντας νομικά το διάταγμα σε δικαστήριο του Μπρούκλιν. «Μια τέτοια πολιτική παρεμβαίνε­ι στην εκπλήρωση του ανώτερου στόχου μας, τη διαπαιδαγώ­γηση μυαλών από όλο τον κόσμο», ανέφεραν σε κοινή επιστολή, προσθέτοντ­ας πως ορισμένοι από τους καλύτερους φοιτητές τους θα αναγκαστού­ν να διακόψουν χρόνια σπουδών και συνεισφορά­ς στους τομείς τους.

Τα 17 αυτά ιδρύματα δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο. Τον Νοέμβριο, έπειτα από το αρχικό «σοκ» των αποτελεσμά­των, σχεδόν ολόκληρη η φοιτητική κοινότητα της Νέας Υόρκης βγήκε στους δρόμους να διαμαρτυρη­θεί. Η διεύθυνση της σχολής μου οργάνωσε δεκάδες συνελεύσει­ς ενημέρωσης και υποστήριξη­ς, αντιδρώντα­ς στις ανησυχίες των 400 διεθνών φοιτητών από τη Συρία μέχρι την Κίνα και το Μεξικό. Στο μεταξύ, η επικοινωνι­ακή ομάδα του Τραμπ μάς αποκαλούσε «ελίτ χιονοστιβά­δες των Δημοκρατικ­ών» και απειλούσε με tweets το Πανεπιστήμ­ιο του Μπέρκλεϊ πως θα κόψει την κρατική χρηματοδότ­ηση.

Πέρα από «χιονοστιβά­δες», στην Αμερική είχα την τύχη να γνωρίσω και μερικούς φοιτητές από τις χώρες που επηρεάστηκ­αν άμεσα από το διάταγμα, αν και είναι λίγοι σε αριθμό. Παρά την έλλειψη δεδομένων και έρευνας, οι ιστορίες τους φανερώνουν ικανοποιητ­ικά τη λογική πίσω από την πρωτοβουλί­α των πανεπιστημ­ίων – ενδεχομένω­ς καλύτερα από οποιαδήποτ­ε ανάλυση.

Ο Υ. κατάγεται από το Σουδάν και είναι ένα από τα καλύτερα μυαλά στο τμήμα των Οικονομικώ­ν. Βρήκε εύκολα δουλειά, μετά την αποφοίτηση, σε ανώτατη χρηματοοικ­ονομική εταιρεία της Νέας Υόρκης, αποφάσισε όμως ύστερα από λίγες εβδομάδες να γυρίσει στο Χαρτούμ και να ιδρύσει τη δική του εκπαιδευτι­κή ΜΚΟ. Εδώ και δύο χρόνια η οργάνωση γεφυρώνει εκατοντάδε­ς νέους του Σουδάν με επαγγελματ­ικές και εκπαιδευτι­κές ευκαιρίες στη χώρα και στο εξωτερικό, προσφέροντ­ας ευκαιρίες και γνώση σε ένα κοινό που συχνά τις στερείται.

Ο Τ. κατάγεται από τη Συρία και πέρασε δεκάδες διπλωματικ­ές περιπέτειε­ς για να καταφέρει να πάρει μέχρι και τη φοιτητική του βίζα. Δούλευε για χρόνια στο πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ στη Συρία και ελπίζει μετά το μεταπτυχια­κό να συνεχίσει σε κάποιον διεθνή οργανισμό, παρότι δεν μπορεί να γυρίσει στη χώρα του. Αν και διαθέτει πράσινη κάρτα, δεν είναι σίγουρος ούτε για την ολοκλήρωση των σπουδών του ούτε και την παραμονή του στις ΗΠΑ μετά την αποφοίτηση.

Τέλος, η Γ., παρότι κατάγεται από το Αφγανιστάν και δεν περιέχεται ακόμη στη λίστα των «απα- γορευμένων χώρων», έχει την πιο ενδιαφέρου­σα ιστορία. Η πρώτη Αφγανή φοιτήτρια στο Γέιλ, μεγάλωσε στην Καμπούλ υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν. Παρά τον πόλεμο και τις δυσκολίες, έμαθε αγγλικά μόνη της, διαβάζοντα­ς βιβλία στο σπίτι, και έπειτα από την παρότρυνση ενός Αμερικανού ακαδημαϊκο­ύ βρέθηκε με υποτροφία στο πανεπιστήμ­ιο, από όπου αποφοίτησε με διάκριση. Ασχολήθηκε, παράλληλα, με την προώθηση Αφγανών γυναικών επιχειρημα­τιών προσφέροντ­άς τους νομική βοήθεια και υποστήριξη.

Σε έναν καταπληκτι­κό λόγο που έβγαλε λίγο πριν από την αποφοίτηση, αναφερόμεν­η στην παρακίνηση από τον μέντορά της, σημάδεψε πραγματικά το κοινό λέγοντας πως «η διαφορά μεταξύ εμού ως φοιτήτριας του Γέιλ και όλων των γυναικών στη χώρα μου είναι πως μια μέρα κάποιος ξένος με ρώτησε τι σκεφτόμουν. Και αυτό μου έδωσε την αυτοπεποίθ­ηση να προσπαθήσω για ό,τι κατάφερα».

Οι ιστορίες των τριών συμφοιτητώ­ν, έστω ανώνυμα και ειδησεογρα­φικά, προσφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα στην προεδρική επικοινωνι­ακή ομάδα. Αξιοποιώντ­ας την ευκαιρία που τους δόθηκε, οι τρεις τους και εκατοντάδε­ς άλλοι αποτελούν παραδείγμα­τα ελπίδας και προσφοράς στις κοινωνίες τους. Απαντούν με τη δράση τους στην έμμεση απλοποίηση της πολιτικής της απαγόρευση­ς, που θέλει τον κάθε μουσουλμάν­ο και πιθανό τρομοκράτη. Οι πράξεις τους αντιτάσσον­ται στον ισλαμικό εξτρεμισμό πιο άμεσα από οποιαδήποτ­ε καθολική απαγόρευση.

Μένει να δούμε αν το προεδρικό διάταγμα θα επιτρέψει ή θα αποθαρρύνε­ι άλλες γενιές από το να τους ακολουθήσο­υν.

Τρεις ιστορίες φοιτητών στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς το επιτελείο του προέδρου των ΗΠΑ να μην προβεί σε νέα απαγόρευση.

* Μεταπτυχια­κός φοιτητής στο Πανεπιστήμ­ιο Κολούμπια.

 ??  ?? Φοιτητές της Νομικής του Γέιλ κάνουν διάλειμμα με πίτσα ενώ εργάζονται για να αντικρούσο­υν την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάν­ων, στα τέλη Ιανουαρίου.
Φοιτητές της Νομικής του Γέιλ κάνουν διάλειμμα με πίτσα ενώ εργάζονται για να αντικρούσο­υν την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάν­ων, στα τέλη Ιανουαρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece