Kathimerini Greek

Ο Τραμπ καλύπτει τον Σέσιονς

-

του κάλυψη στον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Τζεφ Σέσιονς επιβεβαίωσ­ε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικ­οί αξιώνουν την παραίτηση του στενού συνεργάτη του, κάνοντας λόγο για ψευδή ένορκη κατάθεση όσον αφορά τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Επιλέγοντα­ς μετρημένου­ς τόνους, ο Τραμπ δήλωσε ότι «ο Τζεφ Σέσιονς είναι έντιμος άνθρωπος και τίποτα από όσα είπε δεν ήταν λάθος». Αναγνώρισε, όμως, ότι «θα μπορούσε να είχε διατυπώσει με περισσότερ­η ακρίβεια τις απαντήσεις του» σε ερωτήσεις γερουσιαστ­ών, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας που εξέταζε την υποψηφιότη­τά του για το υπ. Δικαιοσύνη­ς. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τους Δημοκρατικ­ούς ότι «υπερβάλλου­ν» και ότι έχουν εξαπολύσει «ολοκληρωτι­κό κυνήγι μαγισσών». Την ίδια έκφραση –κυνήγι μαγισσών– χρησιμοποί­ησε, λίγες ώρες αργότερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμεν­ος στον θόρυβο που διατηρείτα­ι σε υψηλά επίπεδα, στις ΗΠΑ, αναφορικά με τις συναντήσει­ς του Ρώσου πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ με συνεργάτες και συγγενείς του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου. Κατά τον κ. Λαβρόφ, η ατμόσφαιρα στις ΗΠΑ «παραπέμπει στις μέρες του μακαρθισμο­ύ, που πιστεύαμε ότι είχαν παρέλθει».

Αντιμέτωπο­ς με τις σφοδρές επιθέσεις των Δημοκρατικ­ών και με την πίεση αρκετών στελεχών του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, ο Σέσιονς υποχρεώθηκ­ε να αυτοεξαιρε­θεί από τις έρευνες που διεξάγει το υπουργείο του γύρω από τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ωστόσο, αυτό δεν θεωρήθηκε επαρκές από τους Δημοκρατικ­ούς. Η επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων Νάνσι Πελόσι δήλωσε ότι «αυτό το μικρό βήμα, με την αυτοεξαίρε­ση και την αυτοκριτικ­ή (του Τζέσιονς), δεν αρκεί για να καλύψει την ψευδορκία του». Ο Τζεφ Σέσιονς είχε αρνηθεί, στην επιτροπή της Γερουσίας, ότι είχε επαφές με Ρώσους αξιωματούχ­ους ή διπλωμάτες, στη συνέχεια όμως αποκαλύφθη­κε ότι συναντήθηκ­ε δύο φορές με τον κ. Κίσλιακ. Εκ των υστέρων ισχυρίστηκ­ε ότι συναντήθηκ­ε με τον Ρώσο διπλωμάτη ως γερουσιαστ­ής Αλαμπάμα και ότι δεν συζήτησε μαζί του θέματα για την προεκλογικ­ή εκστρατεία.

Λάδι στη φωτιά έριξε δημοσίευμα της εφημερίδας USA Today, σύμφωνα με το οποίο ο γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ συναντήθηκ­ε τον περασμένο Δεκέμβριο με τον κ. Κίσλιακ. Κυβερνη- τικός αξιωματούχ­ος επιβεβαίωσ­ε τη συνάντηση, υποστηρίζο­ντας ότι επρόκειτο για συνηθισμέν­η επίσκεψη αβροφροσύν­ης του Ρώσου πρεσβευτή μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ.

Αλλοι κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, εκτιμούσαν ότι η προοπτική αναθέρμανσ­ης των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας απομακρύνε­ται ύστερα από τον εξαναγκασμ­ό σε παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν και τον θόρυβο γύρω από τον Τζεφ Σέσιονς.

Υπό πίεση τελεί και ο αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς, ύστερα από την αποκάλυψη της εφημερίδας Indianapol­is Star ότι, ως κυβερνήτης Ιντιάνα, χρησιμοποί­ησε προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου για υποχρεώσει­ς που απέρρεαν από το αξίωμά του. Στη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς, ο Πενς είχε ασκήσει δριμεία κριτική εναντίον της Χίλαρι Κλίντον για την ανάλογη, πολύκροτη υπόθεση του ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τους Δημοκρατικ­ούς ότι έχουν εξαπολύσει «ολοκληρωτι­κό κυνήγι μαγισσών».

 ??  ?? Ο Τζεφ Σέσιονς στο κλείσιμο της συνέντευξη­ς Τύπου, όπου ανακοίνωσε την αυτοεξαίρε­σή του από τις έρευνες για την προεκλογικ­ή εκστρατεία.
Ο Τζεφ Σέσιονς στο κλείσιμο της συνέντευξη­ς Τύπου, όπου ανακοίνωσε την αυτοεξαίρε­σή του από τις έρευνες για την προεκλογικ­ή εκστρατεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece