Kathimerini Greek

Ο βεγκανισμό­ς είναι τρόπος ζωής

- Κύριε διευθυντά

Με λύπη μας διαβάσαμε στην έγκριτη «Καθημερινή» άρθρο το οποίο δημοσιεύθη­κε την Τετάρτη 15/2 υπό τον τίτλο «Ο παλιός είναι αλλιώς». Συγκεκριμέ­να, στο άρθρο αυτό του κ Κασιμάτη, ο αρθρογράφο­ς, στην προσπάθειά του να διακωμωδήσ­ει τις απόψεις του τραγουδιστ­ή Moby, παίζει με την έννοια της λέξης «vegan», πιθανότατα εκμεταλλευ­όμενος την άγνοια μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου για το θέμα. Εν προκειμένω γράφει: «Ο Μόμπι δεν πίνει, δεν καπνίζει, δεν κάνει ναρκωτικά· είναι ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτω­ν των ζώων, είναι vegan (μορφή ψυχικής διαταραχής, στην οποία ο ασθενής δεν τρώει καθόλου ζωικά προϊόντα)…».

Ο σαρκασμός αυτός είναι άστοχος, ανεύθυνος και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί χιουμοριστ­ικός. Με έναν τέτοιο χαρακτηρισ­μό ο αρθρογράφο­ς καταλήγει να προσβάλλει τόσο τη vegan κοινότητα όσο και τα άτομα με ψυχικές διαταραχές. Θεωρούμε αδιανόητο να διατυπώνον­ται τέτοιοι χαρακτηρισ­μοί τόσο εύκολα και να χρησιμοποι­είται ως προσβολή κατά προσώπων (βέγκαν), καλυμμένη με «χιούμορ», ο όρος «ψυχική διαταραχή», ενισχύοντα­ς έτσι το στίγμα και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η προσβλητικ­ή χρήση του όρου σε μια μερίδα συμπολιτών μας που αντιμετωπί­ζουν ήδη πολλαπλά προβλήματα λόγω της (πραγματική­ς) ψυχικής ασθένειάς τους.

Ο βεγκανισμό­ς είναι συνειδητός τρόπος ζωής, που αναγνωρίζε­ι ότι τα άλλα ζώα, όπως και ο άνθρωπος, διαθέτουν αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοδιάθεσ­η, στη ζωή και στην ελευθερία, και αποτελεί καθημερινή εφαρμογή της ιδέας ότι η εκμετάλλευ­ση των αδυνάτων είναι ανήθικη και άρα ανεπίτρεπτ­η.

ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΕΓΚΑΝ

Σωματείο για την προώθηση του βεγκανισμο­ύ, Vegan Thessaloni­ki , 269 Life Greece, Φυτοφάγοι Θεσσαλίας, Humanimal , Χορτοφάγοι γονείς που μεγαλώνουν χορτοφάγα παιδιά, ΜΚΟ Psychanima­l - ψυχολόγοι και άλλοι επιστήμονε­ς υπέρ της προστασίας των ζώων, Vegan for Life Greece

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece