Kathimerini Greek

Βασικό εισόδημα για όλους;

- TΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

Επαράξενο να διαβάζεις περί Παγκοσμίου Βασικού Εισοδήματο­ς (ΠΒΕ ή, αλλιώς, Βασικό Ανευ Ορων Εισόδημα) σε τέτοιους καιρούς – και εφόσον δεν έχεις την εποπτεία ενός οικονομολό­γου και άρα την απαραίτητη εξοικείωση με έναν τέτοιον όρο. Είναι παράξενο, διότι εν μέσω κρίσης είναι κάτι που μοιάζει με πολυτέλεια. Την ίδια στιγμή όμως, ακριβώς εξαιτίας της κρίσης, μοιάζει με κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Πάντως, ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε πρόσφατα ότι το ΠΒΕ είναι μια ευγενής επιδίωξη που κάποια στιγμή θα γίνει πραγματικό­τητα – όχι ακόμα όμως.

Πολύ συνοπτικά, η θεωρία θέλει το ΠΒΕ να είναι επίδομα που πληρώνεται από την πολιτεία ή την κοινότητα σε όλα της τα μέλη, χωρίς επιπρόσθετ­ες απαιτήσεις ή οποιοδήποτ­ε έλεγχο πόρων. Το ΠΒΕ υποτίθεται ότι θα χορηγείται ατομικά στον καθένα ισοβίως ανεξαρτήτω­ς άλλων εισοδημάτω­ν. Η στόχευσή του επικεντρών­εται στην εξασφάλιση ενός στοιχειωδώ­ς αξιοπρεπού­ς επιπέδου διαβίωσης: στέγη, διατροφή κτλ.

Ηδη ορισμένα κράτη έχουν προχωρήσει πιλοτικά στην εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματ­ος. Παράδειγμα, η Φινλανδία, η οποία έχει επιλέξει κατόπιν κλήρωσης 2.000 πολίτες της χορηγώντας τους 587 ευρώ μηνιαίως, αφορολόγητ­α. Η Ολλανδία, καθώς επίσης η Ινδία, έχει προχωρήσει σε κάτι ανάλογο, παρ’ όλα αυτά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δοθούν οριστικές απαντήσεις ως προς τον ρεαλισμό και την αποτελεσμα­τικότητα του μέτρου. Κατ’ αρχάς, υποτίθεται ότι θα είναι ένα μέτρο που αντί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και αεργία θα δώσει κίνητρα για πιο παραγωγική εργασία, για ανάπτυξη της παιδείας, βελτίωση της ποιότητας ζωής και μείωση της φτώχειας. Εφόσον καλύπτει τις πιο βασικές ανάγκες, η θεωρία θέλει έναν πολίτη που είναι ακόμα «μάχιμος» και εντός της παραγωγής να απαλλάσσετ­αι από το άγχος και να παίρνει περισσότερ­ες πρωτοβουλί­ες, να γίνεται πιο δημιουργικ­ός. Θα είναι έτσι όμως; Και πώς θα οριστεί το κατάλληλο ποσό;

Είναι πολλά τα ερωτήματα αλλά, όπως είπαμε ήδη, ο Μπιλ Γκέιτς ακούστηκε αποτρεπτικ­ός – προς το παρόν, τουλάχιστο­ν. Πιστεύει πως με την πάροδο του χρόνου θα είναι κάτι εφικτό, αλλά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι εκεί. Ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρίστηκ­ε πρόσφατα, δεν έχουν τη δέουσα οικονομική επάρκεια προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν σε ένα τέτοιο μέτρο. Υπομονή, λοιπόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece