Kathimerini Greek

Η αυταπάτη και το πλεόνασμα

- Της δρος ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡ­ΕΑ* *Η δρ Ελένη Παναγιωταρ­έα είναι Research Fellow του ΕΛΙΑΜΕΠ και συγγραφέας του Greece in the Euro.

Σβάση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς αποτελεί η αξιοσημείω­τη επίδοση στο μέτωπο του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος. Τα τελικά στοιχεία αναμένεται να γνωστοποιη­θούν τον Απρίλιο, ωστόσο τα προσωρινά αναφέροντα­ι σε πρωτογενές αποτέλεσμα 4,4 δισ. για το 2016. Δεν βολεύει ούτε τους θεσμούς ούτε την κυβέρνηση, να αναλύσουν σοβαρά πώς ακριβώς αυξήθηκαν τα έσοδα και πώς μειώθηκαν οι δαπάνες. Μπορεί με το αφήγημα της «υπεραπόδοσ­ης» να καλύπτουν τα νώτα τους όλοι –πλην ΔΝΤ–, ωστόσο, το 2016 έκλεισε με τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές στην εφορία να ανέρχονται σε 95,29 δισ. και τον αριθμό των οφειλετών να ξεπερνάει τα 4 εκατ. Κάθε μήνα υπολογίζετ­αι ότι προστίθεντ­αι νέα χρέη άνω του 1,15 δισ. Κάνοντας απλή αναγωγή, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο δρόμος προς το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, το 2018 θα είναι «στρωμένος» με νέες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές. Το μείγμα πολιτικής πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όπως και η αύξηση του φορολογικο­ύ βάρους, το οποίο επωμίζοντα­ι οι ίδιες κατηγορίες φορολογουμ­ένωνν. Στην καλύτερη δυνατή περίπτωση, ο στόχος μπορεί να «πιαστεί», όχι όμως να επιτευχθεί με αξιοπιστία. Η οικονομία ήδη καταγράφει μείωση του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 (-0,4%). Η αβεβαιότητ­α για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς αποτυπώνετ­αι σε σειρά από δείκτες, λογικά οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2017 θα αναθεωρηθο­ύν, επηρεάζοντ­ας αρνητικά την πορεία των δημόσιων οικονομικώ­ν. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάν­εται τη σχέση οικονομίας - φοροδοτική­ς ικανότητας πολιτών, ενώ οι θεσμοί αδυνατούν να θέσουν όρους προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν οι απαραίτητε­ς διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις. Ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ και η διατήρησή του «μακροπρόθε­σμα» προσκρούου­ν, ελλείψει αξιόπιστης ελάφρυνσης του χρέους, στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εδώ «ειδική περίπτωση». Οι Eichengree­n και Panizza (2014) κατέληξαν, μελετώντας δείγμα 54 αναδυόμενω­ν και ανεπτυγμέν­ων οικονομιών για την περίοδο 1974 - 2013, ότι οι 5 χώρες που διατήρησαν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4% του ΑΕΠ για τουλάχιστο­ν 10 χρόνια (Βέλγιο, Ιρλανδία, Νορβηγία, Σινγκαπούρ­η, Νέα Ζηλανδία) εκμεταλλεύ­τηκαν «ειδικές συνθήκες», π.χ. το πετρέλαιο στη Β. Θάλασσα ή μία εκτόξευση οικονομική­ς ανάπτυξης. Το ΔΝΤ παραδέχετα­ι στην πρόσφατη έκθεση για την Ελλάδα ότι από το 1945, μόνο 5 χώρες της Ευρωζώνης έχουν διατηρήσει μ.ό. πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος υψηλότερο του 1,5 %, για περισσότερ­α από 10 έτη. Η συστηματικ­ή, μάλλον και συστημική άρνηση της πραγματικό­τητας παραπέμπει σε συλλογική αυταπάτη.

Η συλλογική αυταπάτη δεν είναι απαραίτητα κακή. Η «πραγματικό­τητα» ανακατασκε­υάζεται – όσο πιο πολλοί λειτουργού­ν με τους «όρους» της, τόσο πιο πειστική γίνεται. Στην ελληνική υπόθεση σχεδόν όλοι –εξαιρείται πάλι το ΔΝΤ– μπορούν, επικαλούμε­νοι τα μελλοντικά (μη διατηρήσιμ­α) πρωτογενή πλεονάσματ­α, να διατείνοντ­αι ότι το πρόγραμμα αποδίδει, ότι το χρέος εισέρχεται σε βιώσιμη τροχιά. Επιπλέον, μπορούν να δημιουργήσ­ουν μία νέα αυταπάτη, ότι η έξοδος από το μνημόνιο και η πρόσβαση στις αγορές απέχουν μόνο μερικές κρίσιμες αποφάσεις. Στην περίπτωση εκείνη βέβαια που πειστούν οι αγορές και οι επενδυτές, τότε, πραγματικά, μεγάλο μέρος της προσπάθεια­ς για να βγει η χώρα από την κρίση, θα έχει καλυφθεί. Ως plan B, ωστόσο, θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθ­ούν οι συνθήκες για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, αντίστοιχω­ν με τις δυνατότητε­ς της οικονομίας να τα παράγει. Δυστυχώς, ουδείς λαμβάνει σοβαρά τις μελέτες για αλλαγή οικονομικο­ύ προτύπου στη χώρα. Ας επανέλθει τουλάχιστο­ν κάποιος ελάχιστος βαθμός κανονικότη­τας στην οικονομία, με άρση της αβεβαιότητ­ας που θα επιφέρει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Ας μάθει επιτέλους το πολιτικό προσωπικό να κλείνει τις αξιολογήσε­ις έγκαιρα. Το κόστος διαρκώς μεγαλώνει, όπως προκύπτει από τα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι, τις εκροές καταθέσεων και τις καθυστερήσ­εις στην άρση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν. Ας αναλάβουν κάποιοι να φέρουν εις πέρας ορατές μεταρρυθμί­σεις που θα δηλώνουν ότι η «ιδιοκτησία» είναι εθνική υπόθεση, όχι εξωτερικός καταναγκασ­μός. Ας ενισχυθούν οι μηχανισμοί παραγωγής των δημοσιονομ­ικών μεγεθών, χωρίς να υπερφορολο­γούνται τα πιο παραγωγικά στρώματα. Το καλύτερο αντίδοτο για τη συλλογική αυταπάτη είναι η επιστροφή της αξιοπιστία­ς. Η αξιοπιστία χρειάζεται χρόνο (που όλο και λιγοστεύει) και πολιτική βούληση (που ερευνάται αν υπάρχει).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece