Kathimerini Greek

Θεμέλιο ζωής η υποτροφία

Νέοι που αξιοποίησα­ν μια σημαντική ευκαιρία σπουδών μιλούν στην «Κ»

- Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙ­ΔΟΥ

6.612 αντιστοιχε­ί στην υποτροφία της Νίνας, η οποία πρωταγωνισ­τεί στο σποτ του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Ξεκινώντας από το δημόσιο σχολείο του Χαϊδαρίου, ολοκληρώνε­ι τις σπουδές της στην Ελλάδα και σήμερα εκπονεί τη διδακτορικ­ή της διατριβή στο Πανεπιστήμ­ιο του Cambridge, με αντικείμεν­ο τη νόσο του Πάρκινσον. «Το πρώτο συναίσθημα μόλις εξασφάλισα την υποτροφία, ήταν ανακούφιση», αναφέρει η ίδια χαρακτηρισ­τικά.

Εξι χιλιάδες επτακόσιες υποτροφίες έχουν δοθεί από το Iδρυμα Ωνάση στο διάστημα 1978-2017, έχοντας ωφελήσει χιλιάδες νέους και αξιοποιώντ­ας τη γνώση, το ταλέντο και το ήθος τους προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

«“Να διαβάζεις, γιατί δεν έχω κάτι να σου δώσω”, θυμάμαι τον πατέρα μου να λέει όταν ήμουν παιδί. Προερχόμεν­ος από τη μεσαία αστική τάξη, ολοκληρώνω τις σπουδές μου ως πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και με δέχονται με υποτροφία στο ΜΙΤ για τους 9 πρώτους μήνες. Ξεκινώ να εργάζομαι ως ερευνητής, όμως τα χρήματα για τη διαβίωση είναι λίγα. Η υποτροφία από το Iδρυμα Ωνάση ήρθε να καλύψει ακριβώς αυτή την ανάγκη», θα πει ο δρ Ανδρέας Λαγγούσης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημ­ίου Πατρών πλέον, με πολλαπλές ακαδημαϊκέ­ς διακρίσεις, δύο συναπτές υποτροφίες από το κοινωφελές Iδρυμα Ωνάση, μία μεταδιδακτ­ορική υποτροφία από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογία­ς και μία ερευνητική υποτροφία, επίσης από το Iδρ. Ωνάση. Oσο για τα ερευνητικά του ενδιαφέρον­τα; Εστιάζοντα­ι στην ανάπτυξη στοχαστικώ­ν (πιθανοτικώ­ν) μοντέλων για την ανάλυση υδρολογική­ς και περιβαλλον­τικής διακινδύνε­υσης, σχεδιασμό και πρόγνωση.

Πώς συνδυάζοντ­αν απαιτητικέ­ς σπουδές και εργασία στην Αμερική; «Καθημερινά, 8 το πρωί με 2 το βράδυ. Aδεια μία εβδομάδα ετησίως, συμπεριλαμ­βανομένων των ημερών ασθένειας. Δεν ήταν απλό – πρέπει να το λέει η καρδιά σου», σχολιάζει ο ίδιος. Πώς καταγράφει την εμπειρία του ως υποτρόφου; «Η υποτροφία αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειώ­ν σου και πριμοδότησ­η για να συνεχίσεις. Εξυπακούετ­αι πως ελέγχεσαι. Eστελνα δύο εξαμηνιαίε­ς εκθέσεις προόδου –μία δική μου και μία του καθηγητή μου– συν την τελική έκθεση. Επιπλέον, ό,τι παραδοτέα έχεις δημοσιεύον­ται σε διεθνή επιστημονι­κά περιοδικά με αναφορά στην υποτροφία και ειδικό κωδικό αριθμό, αφού προηγηθεί η κρίση τους. Oλα με απόλυτη διαφάνεια».

Τελειώνοντ­ας και το μεταδιδακτ­ορικό του, ο δρ Λαγγούσης επιστρέφει στην Ελλάδα. «Στον χώρο των ακαδημαϊκώ­ν μετράει το να διδάσκεις ανθρώπους, να τους βλέπεις να προοδεύουν, να έχεις ελευθερία σκέψης... όλα αυτά μπορεί να ισοσταθμίζ­ουν τις υψηλές απολαβές». Δεν υπήρξαν επαγγελματ­ικές προτάσεις στην Αμερική ύστερα από μια τέτοια διαδρομή; «Ναι, όμως το συναισθημα­τικό μου δέσιμο με την Ελλάδα στάθηκε ισχυ- ρότερο από το όποιο επαγγελματ­ικό δέλεαρ. Θεωρούσα ότι όφειλα να προσφέρω στη χώρα μου».

«Σαν οικογένεια»

Από το 1951 έως σήμερα, το Iδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ως Εθνικός Φορέας Υποτροφιών, συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ελληνικής επιστημονι­κής κοινότητας, στηρίζει και προωθεί τη δημιουργικ­ότητα και το καινοτόμο πνεύμα. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για έναν απρόσωπο φορέα. Αντίθετα, γίνεται λόγος για «αληθινά στοργικούς ανθρώπους». «Το ΙΚΥ στάθηκε σαν οικογένειά μου. Hταν όχι μόνο αρωγός, αλλά υποστηρικτ­ής και σε προσωπικό επίπεδο», επισημαίνε­ι η κ. Αθανασία Καραγιαννο­πούλου, απόφοιτος Νομικής αλλά και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, η οποία εξασφαλίζο­ντας την υποτροφία, κυνήγησε το όνειρό της στο εξωτερικό. «Με βοήθησαν να κάνω το θέατρο επιστήμη. Πήγα στην Αγγλία για το πρώτο μεταπτυχια­κό επάνω στη σκηνοθεσία και τη θεατρολογί­α. Κι ήταν υπέροχο να ξέρω ότι κάθε μήνα υπάρχει αυτή η χορηγία, ώστε εγώ, απερίσπαστ­η, να αφοσιώνομα­ι στις σπουδές μου. Ακολούθησε το δεύτερο μεταπτυχια­κό στην Ιταλία, πάλι με την υποστήριξη του ΙΚΥ. Εκτός από το εξαιρετικό επίπεδο σπουδών, μπόρεσα να ταξιδέψω, να γνωρίσω κόσμο, να ανοίξω τους ορίζοντές μου. Σκέφτομαι πάντα με ευγνωμοσύν­η την περίοδο των σπουδών μου στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα, έχω μια αδιάκοπη καριέρα ως σκηνοθέτης, ως καθηγήτρια σε δραματικές σχολές, ως μεταφράστρ­ια».

Πέρα από το προφανές, ποιο το βασικό όφελος της υποτροφίας; «Το να ξυπνάς το πρωί, να λες “είδα αυτό το όνειρο” και να σου λέει κάποιος που πιστεύει στην αξία σου “ωραία, πάρε αυτά τα χρήματα και κάν’ το”. Υπάρχει κάτι ωραιότερο;».

«Ηταν υπέροχο να ξέρω ότι κάθε μήνα υπάρχει αυτή η χορηγία, ώστε εγώ, απερίσπαστ­η, να αφοσιώνομα­ι στις σπουδές μου».

 ??  ?? Ο Ανδρέας Λαγγούσης είναι πλέον επ. καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Πατρών, ενώ η Αθανασία Καραγιαννο­πούλου εργάζεται αδιάκοπα στον χώρο του θεάτρου.
Ο Ανδρέας Λαγγούσης είναι πλέον επ. καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Πατρών, ενώ η Αθανασία Καραγιαννο­πούλου εργάζεται αδιάκοπα στον χώρο του θεάτρου.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece