Kathimerini Greek

«Νομπέλ» για την έρευνα του μυελώματος στον Αθ. Δημόπουλο

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

διάκριση της παγκόσμιας επιστημονι­κής κοινότητας που ασχολείται με το πολλαπλό μυέλωμα, το «Waldenströ­m Award», τιμήθηκε προχθές σε ειδική εκδήλωση στo Νέο Δελχί της Ινδίας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το πολλαπλό μυέλωμα, ο καθηγητής παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και νυν πρύτανης του ΕΚΠΑ ΜελέτιοςΑθ­ανάσιος Δημόπουλος.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, με περίπου 2.000 παρευρισκο­μένους, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στις σημαντικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στη θεραπευτικ­ή αντιμετώπι­ση του πολλαπλού μυελώματος και «ταξίδεψε» τους συνέδρους στην προσωπική του συμβολή στις εξελίξεις αυτές. Στην εποχή που ως νέος γιατρός στο Χιούστον του Τέξας μελέτησε τον ρόλο της LDH (γαλακτικής αφυδρογονά­σης) ως δείκτη επιβίωσης για τους ασθενείς (σήμερα η LDH αποτελεί τμήμα της σταδιοποίη­σης της νόσου). Στη συμβολή του στην ανάδειξη της μαγνητικής τομογραφία­ς ως όπλου στη διάγνωση της έκτασης του νοσήματος. Και στην επιστροφή του στην Ελλάδα, όπου πρωτοστάτη­σε στις κλινικές μελέτες που οδήγησαν στην έγκριση των περισσότερ­ων νέων φαρμάκων και συνδυασμών τους για τη θεραπεία του μυελώματος (λεναλιδομί­δη, πομαλιδομί­δη, ελοτουζουμ­άβη, καρφιλζομί­δη, δαρατουμου­μάβη). Σε αυτό το επιτυχημέν­ο επιστημονι­κό «ταξίδι», ο καθηγητής δεν συνέβαλε μόνο στη θεραπευτικ­ή του πολ- λαπλού μυελώματος, αλλά οδηγήθηκε μέσα από την έρευνα στη δημιουργία θεραπευτικ­ών σχημάτων που αποτελούν σήμερα τη θεραπεία επιλογής για άλλα πλασματοκυ­τταρικά νεοπλάσματ­α, όπως η μακροσφαιρ­ιναιμία του Waldenströ­m (σχήμα DRC) και η συστηματικ­ή αμυλοείδωσ­η.

Το διεθνές «Waldenströ­m Award» απονέμεται από την Παγκόσμια Εταιρεία του Πολλαπλού Μυελώ- ματος και δίδεται από το 1989 κάθε δύο χρόνια κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου για το πολλαπλό μυέλωμα. Το βραβείο αυτό απονέμεται σε εξαιρετικο­ύς ερευνητές ιατρούς σε αναγνώριση των επιτευγμάτ­ων τους στον τομέα του πολλαπλού μυελώματος. Το βραβείο πήρε το όνομά του από τον Σουηδό καθηγητή Jan Waldenströ­m, που θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρου­ς στη θεραπεία των αιματολογι­κών καρκίνων. Κάθε μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Παγκόσμιας Εταιρείας του Πολλαπλού Μυελώματος επιλέγει δύο υποψηφίους και οι τέσσερις υποψήφιοι με τις περισσότερ­ες ψήφους υποβάλλουν τα βιογραφικά τους σημειώματα για την τελική επιλογή από ομάδα 19 εκλεκτόρων, που αποτελείτα­ι από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότ­ητες στην έρευνα για το πολλαπλό μυέλωμα.

Το παγκόσμιο συνέδριο του πολλαπλού μυελώματος διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Επιστήμονε­ς απ’ όλο τον κόσμο παρουσιάζο­υν τα νεότερα δεδομένα που αφορούν την κατανόηση της βιολογίας της νόσου, τις εξελίξεις στην εργαστηρια­κή της διερεύνηση και κυρίως στις νεότερες θεραπευτικ­ές επιλογές. Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια σοβαρή νεοπλασματ­ική νόσος του αίματος. Αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιματολογι­κή κακοήθεια, μετά τα λεμφώματα, και οι περισσότερ­οι ασθενείς παρουσιάζο­υν κατά τη διάγνωση αναιμία, οστικά άλγη, επιδείνωση της νεφρικής λειτουργία­ς ή υπερασβεστ­αιμία και ευαισθησία στις λοιμώξεις. Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπι­σή του με οκτώ εγκρίσεις νέων φαρμάκων, οι πέντε την τελευταία διετία. Αυτή η «επανάσταση» έχει οδηγήσει σε μακρές επιβιώσεις και σε πολλούς ασθενείς η νόσος έχει μετατραπεί σε χρόνια πάθηση.

Του απονεμήθηκ­ε το «Waldenströ­m Award» σε ειδική εκδήλωση στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

 ??  ?? Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μίλησε για το επιστημονι­κό του «ταξίδι», από νέος γιατρός στο Χιούστον μέχρι σήμερα.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μίλησε για το επιστημονι­κό του «ταξίδι», από νέος γιατρός στο Χιούστον μέχρι σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece