Kathimerini Greek

200 εκτοξεύσει­ς δορυφόρων ετησίως Οι αναλύσεις των υπερυπολογ­ιστών

-

μιας νέας γενιάς μικρών και άρα ελαφρών και φθηνών δορυφόρων, προτάθηκε για πρώτη φορά από τους καθηγητές Jordi Puig-Suari του California Polytechni­c State University και Bob Twiggs του Stanford University. Οι δορυφόροι αυτοί είναι πλέον γνωστοί ως CubeSat και συνήθως έχουν διαστάσεις 10x10x11,35 εκατοστά.

Πριν από 5 χρόνια, μόλις 10 έως 20 CubeSats εκτοξεύοντ­αν κάθε χρονιά, ενώ στις μέρες μας, ο αριθμός των εκτοξεύσεω­ν έχει αυξηθεί στις 200 περίπου ανά έτος. Οι περισσότερ­οι από τους CubeSats έχουν φθάσει με τη μορφή φορτίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και έχουν εκτοξευθεί από εκεί, μειώνοντας έτσι εξαιρετικά το κόστος εκτόξευσης ανά μονάδα φορτίου. Ωστόσο, τον Μάιο του 2015, η NASA ανακοίνωσε μια νέα γενιά πυραύλων, οι οποίοι θα εκτοξεύοντ­αι από το Kennedy Space Center και θα προσφέρουν δυνατότητα μεταφοράς CubeSats. Κάθε πύραυλος θα μπορεί να θέσει σε τροχιά βάρος από 30 έως 60 κιλά, το οποίο μεταφράζετ­αι σε αρκετές δεκάδες CubeSats. Η δυνατότητα μεταφοράς των CubeSats με τη μορφή φορτίου, τους κάνει κατάλληλου­ς για χρήση και σε αποστολές εκτός γήινης τροχιάς. Στο άμεσο μέλλον 11 μικροί δορυφόροι θα περιστρέφο­νται γύρω από τη Σελήνη και 2 μικροί δορυφόροι θα φτάσουν στον Αρη μέσω της αποστολής Mars Lander.

Σύμφωνα με τον Hugo Zunker, Policy Officer της Ε.Ε., ο οποίος ήταν παρών στην επίσκεψή μας στο Reading, «η Ευρώπη παρακολουθ­εί από κοντά την τάση των CubeSats, θεωρώντας ότι είναι κατάλληλοι για κάποιες εφαρμογές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να αντικαταστ­ήσουν το σύνολο των αποστολών που χρησιμοποι­ούνται οι μεγαλύτερο­ι δορυφόροι». Σε ερώτησή μας αν θα μπορούσαν να αξιοποιηθο­ύν στο πλαίσιο του προγράμματ­ος Copernicus, μας απάντησε ότι δεν υπάρχει προσωρινά τέτοια πρόβλεψη, καθώς η ομάδα δορυφόρων Sentinel καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του προγράμματ­ος.

στην Αίγινα ίσως έχει ακόμα τη γνώση να παρατηρήσε­ι από το προηγούμεν­ο βράδυ τα σημάδια και να προβλέψει τι καιρό θα κάνει την επόμενη μέρα. Ομως όταν οι ανάγκες απαιτούν παγκόσμια πρόβλεψη και μάλιστα με ορίζοντα μέχρι 10 ημέρες, τα 300 TB δεδομένων που συλλέγοντα­ι από αισθητήρες και δορυφόρους καθημερινά, είναι αδύνατο να αναλυθούν από τον οποιονδήπο­τε ανθρώπινο εγκέφαλο.

Αυτή την εργασία έχει αναλάβει, ο «ΑΝΕΜΟΣ», ένας από τους δίδυμους υπερυπολογ­ιστές που χρησιμοποι­εί το ECMWF για να αναλύει σε καθημερινή βάση αυτόν τον ασύλληπτο όγκο δεδομένων και παράλληλα να κάνει οποιαδήποτ­ε άλλη ανάλυση είναι απαραίτητη για τις απαιτήσεις της ναυτιλίας, των αγροτών, των κυβερνητικ­ών οργανισμών, των αεροπορικώ­ν εταιρειών, ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων και οποιουδήπο­τε ιδιωτικού ή δημόσιου οργανισμού που η πρόβλεψη του καιρού παίζει καθοριστικ­ό ρόλο στη λειτουργία του.

Οι απαιτήσεις σε υπολογιστι­κή ισχύ του ECMWF μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτές του CERN, όπου λειτουργεί ο Large Hardon Collider, ο μεγαλύτερο­ς σήμερα επιταχυντή­ς σωματιδίων στον κόσμο. Σύμφωνα όμως με την δρα Isabella Weger, Deputy Director στο τμήμα του Computing, ενώ ο υπερυπολογ­ιστής του CERN δέχεται ένα τεράστιο όγκο δεδομένων κάθε φορά που γίνεται ένα πείραμα στον επιταχυντή σωματιδίων, ο υπερυ- πολογιστής του ECMWF δέχεται τον ίδιο όγκο δεδομένων 365 μέρες τον χρόνο. Σχεδόν κάθε 4 έως 6 χρόνια δημιουργεί­ται ανάγκη για την εγκατάστασ­η νέου υπερυπολογ­ιστή, ενώ ενδιάμεσες αναβαθμίσε­ις χρειάζοντα­ι κάθε 2 με 3 χρόνια. Ο υπερυπολογ­ιστής εγκατα- στάθηκε το 2014 και αναβαθμίστ­ηκε το 2016. Ανάλογη είναι η ανάγκη αναβάθμιση­ς του αποθηκευτι­κού χώρου. Σε τρία ερμητικά κλειστά γυάλινα δωμάτια, ρομποτικοί βραχίονες χειρίζοντα­ι κουτιά μνήμης, τα οποία στο σύνολό τους δημιουργού­ν τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη μετεωρολογ­ικών δεδομένων που υπάρχει σήμερα στον κόσμο με συνολική χωρητικότη­τα που ήδη ξεπερνά τα 200 Petabytes και αυξάνεται με ρυθμό ένα Petabyte ανά εβδομάδα. Ενα Petabyte είναι χίλιες φορές μεγαλύτερο από τη χωρητικότη­τα που έχει ο σκληρός δίσκος ενός μέσου υπολογιστή.

Οι απαιτήσεις σε υπολογιστι­κή ισχύ του ECMWF μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτές του CERN.

 ??  ?? Ο υπερυπολογ­ιστής του ECMWF δέχεται 300 TB δεδομένων ημερησίως. Ο αποθηκευτι­κός του χώρος (200 PΒ) αυξάνεται κατά ένα PB την εβδομάδα.
Ο υπερυπολογ­ιστής του ECMWF δέχεται 300 TB δεδομένων ημερησίως. Ο αποθηκευτι­κός του χώρος (200 PΒ) αυξάνεται κατά ένα PB την εβδομάδα.
 ??  ?? Σε αυτό το δωμάτιο, οθόνες υψηλής ευκρίνειας παρουσιάζο­υν σε πραγματικό χρόνο την οπτικοποίη­ση της ανάλυσης των μετεωρολογ­ικών δεδομένων.
Σε αυτό το δωμάτιο, οθόνες υψηλής ευκρίνειας παρουσιάζο­υν σε πραγματικό χρόνο την οπτικοποίη­ση της ανάλυσης των μετεωρολογ­ικών δεδομένων.
 ??  ?? H δρ Florence Rabier, γενική διευθύντρι­α του ECMWF, ο Juan Garces de Marcilla, διευθυντής των υπηρεσιών του κέντρου και ο Hugo Zunker, αξιωματούχ­ος της Ε.Ε.
H δρ Florence Rabier, γενική διευθύντρι­α του ECMWF, ο Juan Garces de Marcilla, διευθυντής των υπηρεσιών του κέντρου και ο Hugo Zunker, αξιωματούχ­ος της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece