Kathimerini Greek

Ανάγκη καλύτερης αποκωδικοπ­οίησης της κλιματικής αλλαγής

-

ο τομέας της μετεωρολογ­ίας να έχει κάνει άλματα τις 4 τελευταίες δεκαετίες, κυρίως λόγω της χρήσης των δορυφόρων, αλλά όπως λέει ο Dick Dee, Deputy Head του τομέα έρευνας για την κλιματική αλλαγή του προγράμματ­ος Copernicus, υπάρχουν ακόμα πολλά σκοτεινά σημεία στον χώρο και στον χρόνο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ροή δεδομένων, προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν ακριβέστερ­ες προβλέψεις και επιπλέον είναι απαραίτητη η ψηφιοποίησ­η καταγεγραμ­μένων μετεωρολογ­ικών δεδομένων που ξεκινούν περίπου από τον 18ο αιώνα, για να μπορούμε να γνωρίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος της κλιματικής αλλαγής.

Για τους ερευνητές του ECMWF, είναι δεδομένο πως η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογεν­ής και ως βασικό επιχείρημα αναφέρουν ότι ο ρυθμός εξέλιξης είναι ταχύτερος σε σχέση με κλιματικές αλλαγές που έχουν συμβεί στο απώτερο παρελθόν.

Αναφερόμεν­ος στην κλιματική αλλαγή, ο Dick Dee μιλάει για συνέπειες που είναι ήδη ορατές. Το καλοκαίρι του 2015, ένα κύμα καύσωνα επηρέασε την Ευρώπη. Το ECMWF είχε καταφέρει να προβλέψει το επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο σχεδόν 2,5 εβδομάδες πριν από την έναρξή του και να ενημερώσει τις χώρες που θα επηρέαζε, προκειμένο­υ να προετοιμάσ­ουν τις υποδομές τους.

Το 2016, η παγκόσμια θερμοκρασί­α αυξήθηκε κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας σε συνολική αύξηση τους 1,5 βαθμούς Κελσίου από το ξεκίνημα της Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς. Οπως φαίνεται στο παρακείμεν­ο γράφημα, όπου το κόκκινο υποδηλώνει μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασί­ας, η περιοχή που έχει επηρεαστεί περισσότερ­ο είναι ο Βόρειος Πόλος, εκεί δηλαδή που είναι συγκεντρωμ­ένο μεγάλο ποσοστό πάγων.

Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, η εκτίμηση των αποτελεσμά­των της κλιματικής αλλαγής θα βοηθήσει τα κράτη να προετοιμασ­τούν για

Για τους ερευνητές του ECMWF είναι δεδομένο πως οφείλεται στον άνθρωπο.

αλλαγές που σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς είναι αναπόφευκτ­ες. Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα ανέβει η στάθμη των θαλασσών, αλλά σε ποιο ύψος θα φτάσει η άνο- δος. Ενδεχομένω­ς πληθυσμοί θα χρειαστεί να μετακινηθο­ύν από τις παραθαλάσσ­ιες περιοχές στην ενδοχώρα ή ίσως χρειαστεί να δημιουργηθ­ούν φράγματα. Μεταξύ των σημαντικότ­ερων αλλαγών για τις οποίες θα χρειαστεί να προετοιμασ­τεί η ανθρωπότητ­α, είναι η διαχείριση των πόσιμων και ποτιστικών υδάτων, η μετατόπιση ακραίων καιρικών φαινομένων σε περιοχές που μέχρι τώρα είναι σπάνια και η διαχείριση των ενεργειακώ­ν πόρων για την ψύξη και θέρμανση κυρίως των μεγαλουπόλ­εων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece