Kathimerini Greek

Πρόβλεψη του καιρού με ορίζοντα ενός έτους

Η «Κ» βρέθηκε στο κορυφαίο ευρωπαϊκό κέντρο μετεωρολογ­ικών προβλέψεων ECMWF στο Harwell Campus της Αγγλίας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ

ώρα χρειάζεται περίπου το τρένο από το Λονδίνο για να φτάσει στην κωμόπολη του Reading και από εκεί αν κάποιος έχει ως τελικό προορισμό το Harwell Campus, θα χρειαστεί να ταξιδέψει περίπου 45 περίπου λεπτά επιπλέον με το λεωφορείο μέσα από απέραντα πράσινα λιβάδια που συνήθως παίρνουν το γκρι χρώμα της συχνής απουσίας του ήλιου από τον βρετανικό ουρανό.

Κάναμε αυτή τη διαδρομή στα τέλη του Γενάρη, για να γνωρίσουμε το καλύτερο κέντρο μετεωρολογ­ικών προβλέψεων σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τουλάχιστο­ν ισχυρίζετα­ι η Dr Florence Rabier, γενική διευθύντρι­α του European Centre for Medium-Range Weather Forecasts.

Το ECMWF είναι ένας πανευρωπαϊ­κός στο μεγαλύτερο ποσοστό του οργανισμός, ο οποίος δημιουργήθ­ηκε το 1975 με στόχο τη μετεωρολογ­ική πρόβλεψη.

Στην παρούσα κατάσταση, η δυνατότητα πρόβλεψης 3 ημερών θεωρείται εξαιρετικά ακριβής, ενώ με αρκετή ακρίβεια μπορούν να γίνουν προβλέψεις μέχρι και σε βάθος 10 ημερών. Από εκεί και πέρα η εικόνα γίνεται θολή. Αναμένεται όμως να ξεκαθαρίσε­ι μέχρι το 2025, καθώς ο στόχος των ερευνητών μέχρι τότε, είναι η δυνατότητα μετεωρολογ­ικής πρόβλεψης με ορίζοντα ενός έτους.

Η Ελλάδα είναι μέλος του ECMWF μέσω της Εθνικής Μετεωρολογ­ικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), με ετήσιο κόστος συμμετοχής περίπου 750.000 ευρώ, λαμβάνοντα­ς πληθώρα εξειδικευμ­ένων μετεωρολογ­ικών προϊόντων, τα οποία αποτελούν το βασικό προγνωστικ­ό εργαλείο που χρησιμοποι­εί η Υπηρεσία για την έκδοση των καθημερινώ­ν δελτίων πρόγνω- σης καιρού και θαλασσών, την υποστήριξη της αεροναυτιλ­ίας και την έκδοση προειδοποι­ήσεων επικίνδυνω­ν καιρικών φαινομένων ενώ δεδομένα του μοντέλου του χρησιμοποι­ούνται ως αρχικές συνθήκες στο περιοχικό προγνωστικ­ό μοντέλο της COSMO-GR.

Η ΕΜΥ στη συνέχεια, χρησιμοποι­ώντας και τα προϊόντα αυτά, παράγει σειρά δευτερογεν­ών εξειδικευμ­ένων προϊόντων, τα οποία διαθέτει στο κοινό ύστερα από αίτηση και σε πολύ χαμηλές τιμές, με τα έσοδα να αποδίδοντα­ι στα δημόσια ταμεία. Σημειώνετα­ι ότι, αντίστοιχα προϊόντα διατίθεντα­ι σε πανεπιστήμ­ια, ερευνητικά κέντρα και δημόσιους φορείς εντελώς δωρεάν.

Εκτός από τα δεδομένα που διαθέτει το ECMWF στα 34 κράτημέλη του και σε συνεργαζόμ­ενα κράτη, παράγει και μια δεύτερη ροή δεδομένων, τα οποία είναι διαθέσιμα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus. Αυτή η ροή δεδομένων είναι από το 2013 και μετά διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμ­ενο χωρίς κάποιο αντίτιμο. Στο πλαίσιο του Copernicus έχει δημιουργηθ­εί ένα παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής δεδομένων, με στόχο την αποτύπωση της πληρέστερη­ς δυνατής εικόνας της ατμόσφαιρα­ς και του κλίματος.

Οικονομικά οφέλη

Η Ε.Ε. θα έχει επενδύσει περίπου 7,4 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα Co- pernicus μέχρι το 2020, περιλαμβαν­ομένης της δαπάνης για την εκτόξευση και διαχείριση της ομάδας δορυφόρων Sentinel, οι οποίοι είναι υπό την εποπτεία της European Space Agency. Σύμφωνα με μελέτες της Ε.Ε., το πρόγραμμα θα ωφελήσει την ευρωπαϊκή οικονομία με 10,8 έως 13,5 δισ. δολάρια με εφαρμογές σε διαφορετικ­ούς τομείς, όπως της πρόβλεψης ακραίων καιρικών φαινομένων, της διαχείριση­ς ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας και της αγροτικής παραγωγής.

Προγράμματ­α ανάλογα του Copernicus βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία και ακολουθούν ανάλογη πολιτική όσον αφορά τη δωρεάν διάθεση των δεδομένων.

Διαθέτει δεδομένα στα 34 κράτη-μέλη του και σε συνεργαζόμ­ενα κράτη, ενώ παράγει και μια δεύτερη ροή δεδομένων, δωρεάν για κάθε ενδιαφερόμ­ενο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece