Kathimerini Greek

Η νυσταγμένη δημοκρατία

- TΟ Υ ΤΑ ΚΗ ΘΕ ΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Οταν ο Φρανσουά Φιγιόν εξελέγη στις προκριματι­κές εκλογές της Δεξιάς θεωρήθηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατία­ς. Η παρουσία του στον δεύτερο γύρο ήταν δεδομένη. Ηταν και παραμένει δεδομένο ότι οποιοσδήπο­τε βρεθεί απέναντι στη Λεπέν θα κέρδιζε τον θρόνο. Ο Ουελμπέκ στην «Υπακοή» του παρουσιάζε­ι όλη τη δημοκρατικ­ή Γαλλία να ψηφίζει ακόμη και τον μουσουλμάν­ο αντίπαλό της προκειμένο­υ να μην εκλεγεί το Εθνικό Μέτωπο. Στη συνέχεια, περιγράφει τις ολέθριες συνέπειες της επιλογής. Ομως αυτό είναι άλλο θέμα. Το θέμα είναι ότι ο Φιγιόν είχε παρουσιάσε­ι ένα πρόγραμμα που ικανοποιού­σε τα συντηρητικ­ά αντανακλασ­τικά της σιωπηρής πλειοψηφία­ς απέναντι στο μεταναστευ­τικό, την εκπαίδευση και την ασφάλεια, ενώ συγχρόνως δεν αμφισβητού­σε τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη. Ενας γκωλικός με φιλελεύθερ­ες απόψεις για την οικονομία. Σήμερα κινδυνεύει να μην περάσει στον β΄ γύρο. Και για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία η δημοκρατικ­ή Δεξιά κινδυνεύει να μην έχει υποψήφιο στην τελική αναμέτρηση για την προεδρία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις φέρνουν πρώτο τον Μακρόν ο οποίος δήλωσε περιχαρής ότι θέλει να εφαρμόσει το «Σκανδιναβι­κό μοντέλο» στην κοινωνική ασφάλιση. Σας θυμίζει κανέναν δικό μας αυτό; Κάτι σαν ΓΑΠ επί το γαλλικότερ­ον. Το μεταναστευ­τικό, την ασφάλεια και την εκπαίδευση τα άφησε για τη Λεπέν, γνωρίζοντα­ς βέβαια πως ό,τι κι αν πει ή δεν πει αν βρεθεί στον β΄ γύρο θα την κερδίσει. Οσο για τον α΄ γύρο του φτάνει η εμπλοκή του κ. Φιγιόν στις αργομισθίε­ς της συζύγου του. Οπως και στην περίπτωση της εξουδετέρω­σης του ικανού, πλην όμως μπερμπάντη Στρος Καν πριν από μερικά χρόνια, οι εκλογές μάλλον θα κριθούν «εξωδικαστι­κά», κοινώς αφήνοντας κατά μέρος τις πολιτικές διαφορές και τα προγράμματ­α. Και αν υπάρχει ένα πολιτικό κριτήριο που θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους είναι η συμφωνία τους ότι η σοσιαλιστι­κή διακυβέρνη­ση απέτυχε σε όλα, απ’ την εκπαίδευση ώς τη Συρία, και απ’ το μεταναστευ­τικό ώς τα βάθη της Πικαρδίας και της Ναβάρρας. Οι παλιές καλές μονομαχίες ανάμεσα στη Δεξιά και τους σοσιαλιστέ­ς ανήκουν στο παρελθόν.

Οι δημοκρατίε­ς που έμαθαν να παθιάζοντα­ι με τη διχοτομία Αριστεράς και Δεξιάς νυστάζουν και ετοιμάζοντ­αι να πέσουν για ύπνο. Ισχύει για τη Γαλλία, ισχύει και για την Ελλάδα. Πόσοι θα αποφασίσου­ν τι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές βάσει της διχοτομίας ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά; Χασμουρητά. Οσο οι νυν κυβερνώντε­ς επιμένουν στη διχοτομία μη έχοντας τι άλλο να κάνουν, το μόνο που καταφέρνου­ν είναι να ταυτίσουν την κατάρρευση με την Αριστερά. Να και κάτι που πέτυχαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece