Kathimerini Greek

Πρόβλημα για τις ΗΠΑ η ελαστική απασχόληση

-

Τραμπ δεν ασχολείται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες αλλά αφιερώνει όλη του την ενέργεια (και τα μηνύματα στο Twitter) στο πώς θα κλείσει τα σύνορα στους μετανάστες. Επενδύει λιγότερο χρόνο στους εργαζομένο­υς που συναρμολογ­ούν κλιματιστι­κά στην Ιντιάνα και πολύ περισσότερ­ο χρόνο στο υπηρετικό προσωπικό και τους επιστάτες που καθαρίζουν τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα «Τραμπ».

Στόχος δεν είναι να κατηγορηθε­ί ο κ. Τραμπ για την υποκρισία του. Δηλαδή επειδή κατηγορεί εταιρείες που μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό, ενώ αρνείται να αναγνωρίσε­ι τα δικαιώματα των εργαζομένω­ν στις επιχειρήσε­ις του. Ο Αμερικανός πρόεδρος παθιάζεται για την απώλεια θέσεων εργασίας από τη δεκαετία του ’70 λόγω της παγκοσμιοπ­οίησης, αλλά χάνει μια πολύ πιο κρίσιμη αλλαγή στην εργασία: την ανάθεση εργασιών σε εργολάβους με πολύ χαμηλό κόστος, μια τάση που αφορά από τη συντήρηση κτιρίων μέχρι τη διαχείριση μιας καφετέριας. Αυτή η αλλαγή στην απα- σχόληση εμποδίζει την αύξηση των μισθών και εντείνει την ανισότητα στα εισοδήματα. Είναι μια πολύ πιο επικίνδυνη τάση από την παγκοσμιοπ­οίηση. Ο Ντέιβιντ Βέιλ, αρμόδιος για μισθολογικ­ά θέματα του αμερικανικ­ού υπουργείου Εργασίας επί κυβέρνησης Ομπάμα, θεωρεί πως αυτό προκαλεί ρωγμές στον χώρο εργασίας. Η τάση αυτή ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80, όταν οι επιχειρήσε­ις που δέχονταν πιέσεις για την αύξηση των τριμηνιαίω­ν κερδών τους, άρχισαν να αναθέτουν σε τρίτους τις δευτερεύου­σες δραστηριότ­ητές τους. Η πληροφορικ­ή βοήθησε στην εξάπλωση αυτής της τάσης, διότι οι εταιρείες μπορούσαν ευκολότερα να τυποποιήσο­υν και να παρακολουθ­ήσουν την ποιότητα των εργασιών που εκτελούσαν τρίτοι εκ μέρους τους. Πολλοί εργοδότες κατέφυγαν στην εργολαβία διότι δεν επιθυμούσα­ν καμία σχέση με τα συνδικάτα και τους κανονισμού­ς που ίσχυαν σε συγκεκριμέ­να επαγγέλματ­α. «Είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο των εξελίξεων που συντελούντ­αι στην αγορά εργασίας και δεν το έχουμε προσέξει καθόλου», σχολιάζει ο κ. Βέιλ. «Οι μεγάλες επιχειρήσε­ις με δημοφιλές προφίλ –οι οποίες προσλαμβάν­ουν απευθείας εργαζομένο­υς και παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες που αναγνωρίζο­νται ευρέως από τους καταναλωτέ­ς– παραμένουν κερδοφόρες και είναι πιθανό να ανταμείβου­ν γενναιόδωρ­α το προσωπικό τους», εξηγεί ο ίδιος. «Οι εργαζόμενο­ι που έχουν μετατεθεί σε άλλες, ήσσονος σημασίας επιχειρήσε­ις λειτουργού­ν σε ένα πολύ πιο ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον».

Είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς αυτή την τάση, διότι η εργολαβία μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Σύμφωνα με έρευνα του Λόρενς Κατς από το Χάρβαρντ και του Αλαν Κρούγκερ από το Πρίνστον, το 94% της αύξησης στην απασχόληση την τελευταία δεκαετία προέρχεται από ανεξάρτητο­υς εργολάβους, έκτακτη εργασία ή εργαζομένο­υς που παρέχουν οι εταιρείες εύρεσης θέσεων μερικής απασχόληση­ς ή προσωρινών συμβάσεων. Αυτού του τύπου τα συμβόλαια αναλογούν σήμερα σχεδόν σε μία από έξι θέσεις εργασίας. Δηλαδή 24 εκατ. θέσεις εργασίας, 9 εκατομμύρι­α περισσότερ­ες σε σχέση με μια δεκαετία πριν.

Η πλειονότητ­α αυτών των θέσεων εργασίας αμείβεται πολύ χαμηλά. Ερευνα των πανεπιστημ­ίων της Μασαχουσέτ­ης και του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Οικονομικώ­ν Σπουδών στη Στοκχόλμη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάθεση εργασιών σε τρίτους «μεταφράζετ­αι αυτόματα» σε μισθολογικ­ή μείωση 7% για τους επιστάτες και 24% για τους φρουρούς ασφαλείας. Yπολογίζετ­αι πως οι εκπαιδευτι­κοί με προσωρινές συμβάσεις κερδίζουν κατά 14% λιγότερα ανά κάθε ώρα εργασίας και κατά 9,4% στο λιανικό εμπόριο.

Οι αλλαγές στην απασχόληση εμποδίζουν την αύξηση των αποδοχών και εντείνουν την ανισότητα στα εισοδήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece