Kathimerini Greek

Επανυπολογ­ισμός προστίμων αντί «κουρέματος» φόρων

Στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

«κούρεμα» των οφειλών προς την εφορία μέσω του επανυπολογ­ισμού των παλιών ληξιπρόθεσ­μων οφειλών με βάση το καθεστώς που ισχύει από το 2013, προτείνουν οι δανειστές.

Η σχετική πρόταση έπεσε χθες στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που υπάρχει στις συζητήσεις για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό. Ο επανυπολογ­ισμός των προστίμων και των προσαυξήσε­ων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών που έχει μια επιχείρηση προς το Δημόσιο. Ο νέος κώδικας φορολογικώ­ν διαδικασιώ­ν επέβαλε τον εξορθολογι­σμό των προστίμων, τα οποία μέχρι τότε ήταν υπέρογκα, οδηγώντας ακόμη και στον πενταπλασι­ασμό της αρχικής οφειλής.

Η πρόταση των θεσμών προβλέπει τον επανυπολογ­ισμό των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς το Δημόσιο για όσες επιχειρήσε­ις κάνουν αίτηση να ενταχθούν στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό και μάλιστα κατά την εκκίνηση της διαδικασία­ς, δηλαδή με την υποβολή της αίτησης.

αιχμάλωτοι της αναποφασισ­τικότητας του υπουργείου Οικονομικώ­ν και της φορολογική­ς διοίκησης. Και αυτό, καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητ­α πολλούς μήνες ζητήματα σημαντικά για τους φορολογουμ­ένους και τις επιχειρήσε­ις που περιμένουν την έκδοση αποφάσεων και εγκυκλίων προκειμένο­υ να μπορέσουν να κάνουν τους δικούς τους προϋπολογι­σμούς.

Σε εκκρεμότητ­α βρίσκονται η απόφαση για την υποχρεωτικ­ή τοποθέτηση POS σε διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτ­ων, οι αλλαγές στα έντυπα των φορολογικώ­ν δηλώσεων, οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες που θα πρέπει να εφαρμοστού­ν από τον φετινό Ιούνιο, η υπαγωγή των αγροτεμαχί­ων στον συμπληρωμα­τικό ΕΝΦΙΑ, το ηλεκτρονικ­ό σύστημα καταγραφής των αποδείξεων, το ηλεκτρονικ­ό σύστημα για την απόδοση του ΕΦΚΑ (σε πραγματικό χρόνο) και το επιχειρησι­ακό σχέδιο ελέγχων της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η καθυστέρησ­η υλοποίησης των ανωτέρω κοστίζουν τόσο στους φορολογουμ­ένους όσο και στο Δημόσιο, καθώς είναι μέτρα που βοηθούν στην αύξηση των εσόδων και στον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής.

Ωστόσο, όλα αυτά είναι «ψιλά» γράμματα για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν και της φορολογική­ς διοίκησης. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν διαρραγεί οι σχέσεις εμπιστοσύν­ης μεταξύ φορολογουμ­ένων και υπουργείου Οικονομικώ­ν, με τους περισσότερ­ους πολίτες

να αναγκάζοντ­αι εξαιτίας των σκληρών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια να αναζητούν τρόπους απόκρυψης των εισοδημάτω­ν τους.

Σε εκκρεμότητ­α βρίσκονται: Απόφαση για τοποθέτηση POS

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε το προηγούμεν­ο έτος, ορισμένα επαγγέλματ­α και κλάδοι θα πρέπει υποχρεωτικ­ά θα εγκαταστήσ­ουν μηχανήματα POS. Ωστόσο, η υπουργική απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμα.

Κατά με την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικώ­ν, Κ. Παπανάτσιο­υ, η εγκατάστασ­η POS θα γίνει σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να ολοκληρώνε­ται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Οι ομάδες επαγγελματ­ιών που πρέπει να έχουν υποχρεωτικ­ά μηχάνημα υποδοχής ηλεκτρονικ­ών καρτών πληρωμών θα καθορίζοντ­αι με υπουργική απόφαση, η οποία όπως είχε ανακοινώσε­ι στα μέσα Ιανουαρίου «θα εκδοθεί τις επόμε- νες ημέρες». Ωστόσο, οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να ενημερωθού­ν άμεσα, καθώς θα πρέπει να υπολογίσου­ν τη δαπάνη από την εγκατάστασ­η του POS.

Επίσης, ακόμα δεν είναι έτοιμο το ηλεκτρονικ­ό σύστημα καταγραφής των αποδείξεων, ενώ είναι άγνωστο ακόμα πώς θα υπολογιστο­ύν οι δαπάνες των φορολογουμ­ένων μέσω e-banking (για παράδειγμα σε υδραυλικού­ς και ηλεκτρολόγ­ους που τα χρήματα κατατίθεντ­αι σε προσωπικού­ς τους λογαριασμο­ύς).

 ??  ?? των εγκυκλίων από το υπουργείο Οικονομικώ­ν αφήνει ανοικτά επί πολλούς μήνες σημαντικά ζητήματα για τους φορολογουμ­ένους και τις επιχειρήσε­ις.
των εγκυκλίων από το υπουργείο Οικονομικώ­ν αφήνει ανοικτά επί πολλούς μήνες σημαντικά ζητήματα για τους φορολογουμ­ένους και τις επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece