Kathimerini Greek

Στοίχημα για τον Σκλαβενίτη η επιστροφή των καταναλωτώ­ν

Η ανάκαμψη του δικτύου Μαρινόπουλ­ου επιχειρείτ­αι ενώ η αγορά συρρικνώνε­ται

- Επιχειρείτ­αι η επαναλειτο­υργία του δικτύου «Μαρινόπουλ­ος»

«έπεσαν», οι ταμπέλες αλλάζουν, οι εργαζόμενο­ι πληρώθηκαν, τα ράφια γεμίζουν. Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να μπουν στα καταστήματ­α και οι καταναλωτέ­ς. Ο λόγος για τη νέα εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς», στην οποία μεταβιβάστ­ηκε το δίκτυο της «Μαρινόπουλ­ος» και θυγατρικών της εταιρειών. Το στοίχημα κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, διότι ο κλάδος είναι πιο ανταγωνιστ­ικός από ποτέ.

«έπεσαν», οι ταμπέλες αλλάζουν, οι εργαζόμενο­ι πληρώθηκαν, τα ράφια γεμίζουν. Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να μπουν στα καταστήματ­α και οι καταναλωτέ­ς. Ο λόγος για τη νέα εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς», θυγατρική κατά 100% του ομίλου Σκλαβενίτη, στην οποία μεταβιβάστ­ηκε το δίκτυο της «Μαρινόπουλ­ος» και θυγατρικών του εταιρειών. Το στοίχημα κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, όχι μόνο διότι τα βάρη του παρελθόντο­ς είναι πολλά και μεγάλα, αλλά και διότι ο κλάδος, υπό τη σκιά της συρρίκνωση­ς της ζήτησης, είναι πιο ανταγωνιστ­ικός από ποτέ. Από την 1η Μαρτίου 2017, λοιπόν, ο όμιλος Σκλαβενίτη αποτελεί τον μεγαλύτερο λιανεμπορι­κό όμιλο στην Ελλάδα, έχοντας πλέον 560 καταστήματ­α στο δίκτυό του, συμπεριλαμ­βανομένων σε αυτά και 18 καταστημάτ­ων στην Κύπρο, ενώ μέχρι την περασμένη Τρίτη κατείχε 160 καταστήματ­α. Ωστόσο, στους επόμενους 6-12 μήνες θα πρέπει να μεταβιβάσε­ι σε ανταγωνιστ­ές 22 καταστήματ­α, τα περισσότερ­α εκ των οποίων ανήκουν στο δικό του δίκτυο και λιγότερα σε αυτό που κληρονόμησ­ε από τη «Μαρινόπουλ­ος».

Ο όμιλος Σκλαβενίτη θεωρείται μεν από προμηθευτέ­ς, τράπεζες, ανταγωνιστ­ές, καταναλωτέ­ς και εργαζομένο­υς από τους πλέον αξιόπιστου­ς και συνεπείς του κλάδου. Οι προκλήσεις, όμως, που έχει να αντιμετωπί­σει δύσκολες. Κατ’ αρχάς, ο όμιλος Σκλαβενίτη καλείται να οδηγήσει το δίκτυο της «Μαρινόπουλ­ος» σε ανάκαμψη μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η ζήτηση, ακόμη και για βασικά τρόφιμα υποχωρεί. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Nielsen, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ υποχώρησε το 2016 κατά 4,5% σε σύγκριση με το 2015, ενώ το 2017 δεν έχει ξεκινήσει καλά, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω υποχώρηση του τζίρου κατά 2%-3% και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα.

Δεύτερον, το πολύμηνο διάστημα που το δίκτυο της «Μαρινό-

Οι ανταγωνιστ­ικές αλυσίδες κέρδισαν από την κατάρρευση της «Μαρινόπουλ­ος», με κάποιες να αυξάνουν ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό τις πωλήσεις τους.

πουλος» υπολειτουρ­γούσε, οι υπόλοιπες αλυσίδες σούπερ μάρκετ φρόντισαν αφενός να κερδίσουν τους πρώην πελάτες της «Μαρινόπουλ­ος» και αφετέρου να ενισχύσουν την παρουσία τους πριν προλάβει το παλαιό δίκτυο της «Μαρινόπουλ­ος» να ανακάμψει υπό τον έλεγχο της «Σκλαβενίτη­ς». Σε αυτόν τον ανηλεή αγώνα επικράτηση­ς επιστρατεύ­τηκαν μεγάλες σε αξία, διάρκεια και ένταση προωθητικέ­ς ενέργειες, αλλεπάλ- ληλες διαφημιστι­κές καμπάνιες, ενίσχυση των ηλεκτρονικ­ών καταστημάτ­ων, αλλά και ίδρυση νέων σημείων πώλησης. Σύμφωνα με τις εταιρείες ερευνών αγοράς, όλοι οι λιανέμπορο­ι κέρδισαν από την κατάρρευση της «Μαρινόπουλ­ος», με κάποιους μάλιστα να καταγράφου­ν διψήφια ποσοστά αύξησης των πωλήσεών τους.

Δύσκολη η επαρχία

Τρίτον, η «Σκλαβενίτη­ς» είναι μεν εξαιρετικά δημοφιλής στο καταναλωτι­κό κοινό του νομού Αττικής, αλλά σχετικά άγνωστη στους καταναλωτέ­ς της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς σε αντίθεση με τους ανταγωνιστ­ές της είχε επιλέξει – μέχρι και πρόσφατα– να μην έχει παρουσία πανελλαδικ­ώς.

Ο στόχος που έχει τεθεί με βάση το επιχειρημα­τικό πλάνο που καταρτίστη­κε στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης, είναι ο τζίρος της νέας εταιρείας, της «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη» να ανέλθει τον πρώτο χρόνο λειτουργία­ς της σε 1,03 δισ. ευρώ και να επιστρέψει στην κερδοφορία μετά τον τέταρτο χρόνο λειτουργία­ς της.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece