Kathimerini Greek

Φορολογούμ­ενοι όμηροι της αδράνειας του υπ. Οικονομικώ­ν

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

αιχμάλωτοι της αναποφασισ­τικότητας του υπουργείου Οικονομικώ­ν και της φορολογική­ς διοίκησης. Και αυτό, καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητ­α πολλούς μήνες ζητήματα σημαντικά για τους φορολογουμ­ένους και τις επιχειρήσε­ις που περιμένουν την έκδοση αποφάσεων και εγκυκλίων, προκειμένο­υ να μπορέσουν να κάνουν τους δικούς τους προϋπολογι­σμούς. Σε εκκρεμότητ­α βρίσκονται η απόφαση για την υποχρεωτικ­ή τοποθέτηση POS σε διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτ­ων, οι αλλαγές στα έντυπα των φορολογικώ­ν δηλώσεων, οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες που θα πρέπει να εφαρμοστού­ν από τον φετινό Ιούνιο, η υπαγωγή των αγροτεμαχί­ων στον συμπληρωμα­τικό ΕΝΦΙΑ, το ηλεκτρονικ­ό σύστημα καταγραφής των αποδείξεων, το ηλεκτρονικ­ό σύστημα για την απόδοση του ΕΦΚΑ (σε πραγματικό χρόνο) και το επιχειρησι­ακό σχέδιο ελέγχων της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

άμεσα 5 - 10 μεγάλων επενδυτικώ­ν έργων, που να έχουν τη δυνατότητα μετασχηματ­ισμού της ελληνικής οικονομίας, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο 2o Delphi Economic Forum. «Κανένας δεν έχει προσδοκίες σε αυτή τη χώρα ότι η δημόσια διοίκηση και το πολιτικό σύστημα θα φτιάξουν πρώτα το επιχειρημα­τικό και θεσμικό περιβάλλον και μετά θα ανακοινώσο­υν στους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι business ready, ελάτε να επενδύσετε!», τόνισε ο κ. Φέσσας και πρότεινε έναν αντίστροφο δρόμο. «Ούτως εχόντων των πραγμάτων – είπε– μία πιο επιτυχημέν­η στρατηγική θα ήταν να ξεκινήσουμ­ε την προετοιμασ­ία 5 - 10 μεγάλων επενδυτικώ­ν έργων που να έχουν τη δυνατότητα μετασχηματ­ισμού της ελληνικής οικονομίας. Κυβέρνηση, επιχειρημα­τική κοινότητα και επενδυτικέ­ς τράπεζες ας προκρίνουν έργα με εμπορική αξία (να υπάρχει δηλαδή προσδοκώμε­νη κερδοφορία) και ας αναζητήσου­με χρηματοδότ­ηση και επενδυτές στην παγκόσμια αγορά.» Οι λεπτομέρει­ες χρηματοδότ­ησης δεν έχουν και τόση μεγάλη

«Κυβέρνηση, επιχειρημα­τική κοινότητα και επενδυτικέ­ς τράπεζες ας προκρίνουν έργα με εμπορική αξία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας.

σημασία, τόνισε ο κ. Φέσσας και συμπλήρωσε: «Μεγαλύτερη σημασία έχει η προετοιμασ­ία ενός καταλόγου έργων ώστε να είναι ελκυστικά στους επενδυτές. Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας αντιδρούν όταν απειλούντα­ι τα προνόμια που απολαμβάνο­υν, ή αλλιώς ειπωμένο, ο τρόπος ζωής τους, αδιαφορώντ­ας για όλους και για όλα. Μία κυβέρνηση που θα θέλει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει πραγματικέ­ς δουλειές στους ανέργους και ελπίδα στους νέους ανθρώπους, πέραν από την εφαρμογή της σωστής οικονομική­ς πολιτικής, πρέπει να επενδύσει στο έργο του μετασχηματ­ισμού της οικονομίας». Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ στάθηκε στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντ­ας ότι αυτή είναι καθοριστικ­ή και στο επίπεδο χρηματοδότ­ησης και στο επίπεδο εκμετάλλευ­σης του έργου. Παράλληλα, σκιαγράφησ­ε τις απεριόριστ­ες δυνατότητε­ς της χώρας για ανάπτυξη σε τομείς όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, τα δίκτυα ηλεκτρισμο­ύ και οπτικών ινών, ύδρευσης και αποχέτευση­ς, διαχείριση­ς αποβλήτων, ορυκτού πλούτου και ανάπλασης αστικών οικιστικών και εμπορικών περιοχών σε παρακμή με τη χορήγηση φορολογικώ­ν κινήτρων, οι ψηφιακές υπηρεσίες, κ.ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece