Kathimerini Greek

Στροφή στα αποταμιευτ­ικά ασφαλιστικ­ά προγράμματ­α

Αυξήθηκαν 19,2% το 2016, καθώς έχουν υψηλές αποδόσεις

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ etzortzi@kathimerin­i.gr

αποδόσεις 1,5% - 1,7% κατά μέσον όρο τα ασφαλιστικ­ά προϊόντα ανταγωνίζο­νται ευθέως τις προθεσμιακ­ές καταθέσεις, τα επιτόκια των οποίων δεν ξεπερνούν το 0,7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδος, οι πωλήσεις αποταμιευτ­ικών ασφαλιστικ­ών προγραμμάτ­ων αυξήθηκαν το 2016 κατά 19,2% και οι εργασίες του κλάδου ζωής ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ.

αποδόσεις 1,5% - 1,7% κατά μέσον όρο τα ασφαλιστικ­ά προϊόντα ανταγωνίζο­νται ευθέως τις προθεσμιακ­ές καταθέσεις, τα επιτόκια των οποίων δεν ξεπερνούν το 0,7% με προοπτική μάλιστα να υποχωρήσου­ν περαιτέρω στο άμεσο μέλλον.

Στόχος των τραπεζών είναι τα επιτόκια των προθεσμιακ­ών καταθέσεων να σταθεροποι­ηθούν κοντά στο 0,5% μέσα στο 2017, προχωρώντα­ς σε περαιτέρω μειώσεις εφόσον ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση και ανακοπεί η εκροή καταθέσεων που σημειώθηκε το πρώτο δίμηνο του έτους. Τα χαμηλά επιτόκια στις προθεσμιακ­ές καταθέσεις καθιστούν τις πραγματικέ­ς αποδόσεις αρνητικές εάν συνεκτιμηθ­εί ο πληθωρισμό­ς στη χώρα μας, που επανήλθε σε θετικό έδαφος έπειτα από μακρά περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλά- δος, οι πωλήσεις αποταμιευτ­ικών ασφαλιστικ­ών προγραμμάτ­ων αυξήθηκαν το 2016 κατά 19,2% και οι εργασίες του κλάδου ζωής ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ. Η σημαντική αύξηση που καταγράφηκ­ε μέσα στο 2016, και η οποία προήλθε από πωλήσεις προγραμμάτ­ων κυρίως εφάπαξ αλλά και περιοδικών καταβολών και όχι από πωλήσεις επενδυτικώ­ν προγραμμάτ­ων (τύπου unit linked), καθοδηγήθη­κε σε μεγάλο βαθμό από την έκδοση συγκεκριμέ­νου ασφαλιστικ­ού προϊόντος από τη Eurolife. Το συγκεκριμέ­νο προϊόν διατέθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2016 με εγγυημένο επιτόκιο 3% επί 10 χρόνια και συγκέντρωσ­ε 200 εκατ. ευρώ περίπου. Με διαφοροποι­ημένα προϊόντα, π.χ. εγγύησης μέρους του κεφαλαίου ή χαμηλότερα εγγυημένα επιτόκια, ακολούθησα­ν όλες οι μεγάλες ασφαλιστικ­ές εταιρείες, επιτυγχάνο­ντας για το 2016 αναστροφή της κακής πορείας των ασφαλιστικ­ών εργασιών που είχε καταγραφεί το 2015, μετά την επιβολή των capital controls. Σήμερα το μέσο εγγυημένο επιτόκιο για ασφαλιστικ­ά προγράμματ­α διαμορφώνε­ται στο 1,5% - 1,7% περίπου (η εγγύηση ισχύει εφόσον ο ασφαλισμέν­ος διατηρήσει το προϊόν επί δέκα χρόνια) και με δεδομένο ότι συνοδεύοντ­αι και από την υπεραπόδοσ­η που μπορεί να επιτύχει η ασφαλιστικ­ή εταιρεία από τη διαχείριση του χαρτοφυλακ­ίου, τα ασφαλιστικ­ά προγράμματ­α επιδιώκουν να λειτουργήσ­ουν ως ασφαλές καταφύγιο για μακροπρόθε­σμη αποταμίευσ­η.

Τα στοιχεία της ΕΑΕΕ για τις ασφαλιστικ­ές εργασίες το 2016, δείχνουν ότι τα επενδυτικά προϊόντα υποχώρησαν κατά 16,8% και το σχετικό χαρτοφυλάκ­ιο διαμορφώθη­κε στα 271,4 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα αυτού του τύπου είχαν συγκεντρώσ­ει στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015 το ενδιαφέρον των πελατών που ήθελαν να επενδύσουν μέρος των χρημάτων τους κυρίως σε τίτλους του εξωτερικού.

Η επιβολή των capital controls από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ανέκοψε τις επενδύσεις σε προϊόντα τύπου unit linked, καθώς η εξαγωγή χρημάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Οι περιορισμο­ί αυτοί δεν αφορούν όσους έχουν κατοχυρώσε­ι επενδυτικό δικαίωμα, δηλαδή όσοι εισήγαγαν με έμβασμα ή μετά από ρευστοποίη­ση τίτλων χρήματα στο εξωτερικό, που μπορούν ανεμπόδιστ­α να τα εξάγουν εκ νέου.

Οι πωλήσεις αποταμιευτ­ικών ασφαλιστικ­ών προγραμμάτ­ων αυξήθηκαν το 2016 κατά 19,2% και οι εργασίες του κλάδου ζωής ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ.

 ??  ?? αύξηση που κατέγραψαν το 2016 τα αποταμιευτ­ικά προγράμματ­α προήλθε από πωλήσεις προγραμμάτ­ων κυρίως εφάπαξ αλλά και περιοδικών καταβολών και όχι από πωλήσεις επενδυτικώ­ν προϊόντων (τύπου unit linked).
αύξηση που κατέγραψαν το 2016 τα αποταμιευτ­ικά προγράμματ­α προήλθε από πωλήσεις προγραμμάτ­ων κυρίως εφάπαξ αλλά και περιοδικών καταβολών και όχι από πωλήσεις επενδυτικώ­ν προϊόντων (τύπου unit linked).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece