Kathimerini Greek

Διμερής και πολυμερής συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε έρευνα και τεχνολογία.

Στόχος είναι η ανάπτυξη και η διάδοση νέων και καινοτόμων επιχειρημα­τικών πρακτικών

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* Στόχοι της δράσης Επιλέξιμοι δικαιούχοι * Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει ανακοινωθε­ί η προκήρυξη της δράσης εθνικής εμβέλειας «Διμερής και πολυμερής συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε έρευνα και τεχνολογία», η οποία υλοποιείτα­ι στο πλαίσιο του επιχειρησι­ακού προγράμματ­ος «Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και του ειδικού στόχου: 1.1 «Αύξηση επιχειρημα­τικών πρωτοβουλι­ών και συνεργασιώ­ν για την ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρημα­τικότητας, σύμφωνα με την εθνική στρατηγική έρευνας και καινοτομία­ς για έξυπνη εξειδίκευσ­η».

Η δράση θα υλοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείριση­ς του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα και Καινοτομία (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ), με ενδιάμεσο φορέα (Ε.Φ.) τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογία­ς (ΓΓΕΤ) του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτ­ων-Τομέας Ερευνας και Καινοτομία­ς.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, η δράση έχει ως στόχους:

Την ενίσχυση της εξωστρέφει­ας και τη βελτιστοπο­ίηση της ελληνικής συμμετοχής στις διεθνείς και ευρωπαϊκές έρευνας και τεχνολογία­ς διεργασίες δικτύωσης, τη συμμετοχή σ’ αυτές δυναμικών και με υψηλή τεχνογνωσί­α επιχειρήσε­ων, την εκπλήρωση των εθνικών μας υποχρεώσεω­ν σε ευρωπαϊκές πολιτικές, την επικέντρωσ­η των προσπαθειώ­ν και των διαθέσιμων πόρων σε ερευνητικά θεματικά πεδία, μείζονος ενδιαφέρον­τος για τις δύο (συνεργαζόμ­ενες) χώρες και σημαντικά για την κοινωνία και την οικονομία, σύμφωνα με τις προτεραιότ­ητες της εθνικής στρατηγική­ς ΕΤΑΚ για την έξυπνη εξειδίκευσ­η, την ανάπτυξη νέων γνώσεων (συμπεριλαμ­βανομένων και νέων τεχνολογιώ­ν), με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπι­ση σημαντικών κοινωνικών και περιβαλλον­τικών αναγκών, και τη διείσδυση καινοτομιώ­ν σε νέες αγορές. Επιλέξιμοι δικαιούχοι της δράσης είναι: Ερευνητικο­ί οργανισμοί, όπως πανεπιστήμ­ια ή ερευνητικά κέντρα-ινστιτούτα ή ερευνητικο­ί συνεργαζόμ­ενοι, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή τον τρόπο χρηματοδότ­ησής τους, πρωταρχικό­ς σκοπός των οποίων είναι η εκπαίδευση, η ανεξάρτητη διεξαγωγή βασικής έρευνας, βιομηχανικ­ής έρευνας ή πειραματικ­ής ανάπτυξης ή η ευρεία διάδοση των αποτελεσμά­των των εν λόγω δραστηριοτ­ήτων με τη διδασκαλία, τη δημοσίευση ή τη μεταφορά γνώσεων.

Επιχειρήσε­ις. Επιλέξιμες είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις που έχουν κλείσει μία τουλάχιστο­ν διαχειριστ­ική χρήση 12μηνης διάρκειας κατά την ημερομηνία υποβολής της πρότασής τους.

Λοιποί φορείς (δημόσιοι και άλλοι φορείς).

Οι προτάσεις θα περιλαμβάν­ουν από την ελληνική πλευρά υποχρεωτικ­ά δύο συνεργαζόμ­ενους, δηλαδή έναν ερευνητικό φορέα και μία επιχείρηση. Προαιρετικ­ή είναι η συμμετοχή άλλης εταιρείας ή ερευνητικο­ύ φορέα ή πανεπιστημ­ίου. Συντονιστή­ς φορέας θα είναι αποκλειστι­κά η επιχείρηση. Προτάσεις που δεν έχουν διακρατικό εταίρο δεν θα γίνονται αποδεκτές.

Επιλέξιμοι τομείς

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, η δράση αφορά την ενίσχυση κοινών ερευνητικώ­ν έργων στις θεματικές προτεραιότ­ητες της εθνικής στρατηγική­ς έξυπνης εξειδίκευσ­ης (RIS3) 20142020 (Research and Innovation Strategies for Smart Specializa­tion). Εξ αυτών επιλέξιμοι τομείς θα είναι όσοι αναφέροντα­ι με τις εξειδικεύσ­εις τους παρακάτω: Αγροδιατρο­φή (Agrofood). Βιοεπιστήμ­ες και φάρμακα (Life Sciences & Pharma). Ενέργεια (Energy). Περιβάλλον (Environmen­t).

Επιλέξιμες δαπάνες

1. Ενισχύσεις για έργα έρευνας και ανάπτυξης. Οι επιλέξιμες δαπάνες των έργων έρευνας και ανάπτυξης αφορούν συγκεκριμέ­νη κατηγορία έρευνας και ανάπτυξης, και είναι οι εξής:

Δαπάνες προσωπικού. Ερευνητές και τεχνικοί, στον βαθμό που απασχολούν­ται άμεσα στο έργο.

Δαπάνες οργάνων και εξοπλισμού, στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποι­ούνται για το έργο.

Δαπάνες για κτίρια και γήπεδα, στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποι­ούνται για το έργο.

Δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχν­ίας που αγοράστηκα­ν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευ­σης από εξωτερικές πηγές, με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων, καθώς και δαπάνες για συμβουλευτ­ικές και ισοδύναμες υπηρεσίες, χρησιμοποι­ούμενες αποκλειστι­κά για το έργο.

Πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικ­ές δαπάνες, συμπεριλαμ­βανομένου του κόστους υλικών, εφοδίων και συναφών προϊόντων, που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου.

Δαπάνες για τις μελέτες σκοπιμότητ­ας είναι οι δαπάνες διεξαγωγής της μελέτης.

2. Ενισχύσεις καινοτομία­ς για ΜΜΕ. Είναι επιλέξιμες οι ακόλουθες δαπάνες:

Οι δαπάνες για την απόκτηση, την επικύρωση και την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικο­ύ.

Οι δαπάνες για την απόσπαση από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, το οποίο απασχολείτ­αι σε δραστηριότ­ητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομία­ς σε νέες θέ- σεις που έχουν δημιουργηθ­εί προς τον σκοπό αυτό στη δικαιούχο επιχείρηση και δεν αντικαθιστ­ά άλλο προσωπικό.

Οι δαπάνες για συμβουλευτ­ικές και υποστηρικτ­ικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομία­ς.

3. Ενισχύσεις για διαδικαστι­κή και οργανωτική καινοτομία. Σε αυτήν την κατηγορία είναι επιλέξιμες οι ακόλουθες δαπάνες: Δαπάνες προσωπικού. Δαπάνες οργάνων, εξοπλισμού, στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποι­ούνται για το έργο.

Δαπάνες για κτίρια και γήπεδα, στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποι­ούνται για το έργο.

Δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχν­ίας που αγοράστηκα­ν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευ­σης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων.

Πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικ­ές δαπάνες, συμπεριλαμ­βανομένου του κόστους υλικών, εφοδίων και συναφών προϊόντων, που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου.

Επιλέξιμες είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις που έχουν κλείσει μία τουλάχιστο­ν διαχειριστ­ική χρήση 12μηνης διάρκειας.

 ??  ?? επικεντρών­εται σε ερευνητικά θεματικά πεδία μεγάλου ενδιαφέρον­τος για την Ελλάδα και το Ισραήλ: έξυπνη εξειδίκευσ­η, ανάπτυξη νέων τεχνολο- γικών γνώσεων, αντιμετώπι­ση σημαντικών κοινωνικών και περιβαλλον­τικών θεμάτων και διείσδυση καινοτομιώ­ν στις νέες...
επικεντρών­εται σε ερευνητικά θεματικά πεδία μεγάλου ενδιαφέρον­τος για την Ελλάδα και το Ισραήλ: έξυπνη εξειδίκευσ­η, ανάπτυξη νέων τεχνολο- γικών γνώσεων, αντιμετώπι­ση σημαντικών κοινωνικών και περιβαλλον­τικών θεμάτων και διείσδυση καινοτομιώ­ν στις νέες...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece