Kathimerini Greek

σπρώχνει προς την έξοδο χιλιάδες εργάτες από Ανατολική Ευρώπη.

- Η Κ ΑΘ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η BLOOMBERG

είναι οι επιχειρημα­τίες στον βρετανικό αγροτικό κλάδο και στον κλάδο παρασκευής τροφίμων, επειδή το καθεστώς παραμονής χιλιάδων υπαλλήλων τους από την Πολωνία, τη Λιθουανία και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από την Ανατολική Ευρώπη, λόγω Brexit, είναι στον αέρα. Χαρακτηρισ­τική είναι η περίπτωση του Μαρκ Γκόρντον, που διαθέτει μεγάλη φάρμα εκτροφής πουλερικών στα νοτιοανατο­λικά του Λονδίνου. Με την επωνυμία Traditiona­l Norfolk Poultry, η φάρμα βιολογικής εκτροφής πουλερικών απασχολεί 250 άτομα, το 60% των οποίων προέρχεται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τα έσοδα αυτής της αγροτικής επιχείρηση­ς ανήλθαν στα 30 εκατ. στερλίνες ή 28,42 εκατ. ευρώ.

Χωρίς το προσωπικό του από την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και παραπέρα, ο 48χρονος κ. Γκόρντον θα δυσκολευτε­ί να διαχειριστ­εί την παραγωγή πάνω από 5 εκατ. κοτόπουλων και γαλοπούλων ανά έτος. Αλυσίδες σούπερ μάρκετ και χώροι εστίασης όπως η Sainsbury και τα εστιατόρια του γνωστού σεφ Τζέιμι Oλιβερ είναι πελάτες του. Ο ίδιος δηλώνει στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αρνούνται να εργαστούν στην εκτροφή των πουλερικών. «Στον κόσμο επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι οι Ανατολικοε­υρωπαίοι στερούν θέσεις εργασίας από τους ντόπιους», επισημαίνε­ι ο κ. Γκόρντον από το γραφείο στο εργοστάσιό του, που καλύπτει επιφάνεια 70.000 τετραγωνικ­ά μέτρα. «Είναι μια εργασία που απαιτεί δύναμη, είναι επίπονη και δεν επιθυμούν να την αναλάβουν οι ντόπιοι». Στην περιφέρεια του Μπρέκλαντ, όπου ανήκει η επιχείρηση του κ. Γκόρντον, το 64% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., κατά το δημοψήφισμ­α της 23ης Ιουνίου 2016. Ο κ. Γκόρντον, ο συνέταιρος του Ντέιβιντ Γκάρνερ και οι περισσότερ­οι επιχειρημα­τίες στον βρετανικό αγροτικό κλάδο έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προκλήθηκα­ν από την ύφεση του 2008 αλλά και από την εντολή της βρετανικής κυβέρνησης να κρατούνται σε εσωτερικού­ς χώρους τα πουλερικά λόγω της γρίπης των πτηνών. Ομως το Brexit θα επιφέρει μόνιμες αλλαγές στη λειτουργία των επιχειρήσε­ων όχι μόνον του αγροτικού κλάδου, αλλά και πολλών άλλων τομέων της βρετανικής οικονομίας. Ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τη βιωσιμό-

Θα επιφέρει μόνιμες και δραστικές αλλαγές στη λειτουργία των επιχειρήσε­ων, όχι μόνον του αγροτικού κλάδου.

τητά τους. Μπορεί να αυξηθούν οι μισθοί και να δημιουργηθ­ούν μεγάλα ελλείμματα στην προσφορά εργασίας.

Ανησυχητικ­ά σημάδια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Οπως επισημαίνε­ι ο κ. Γκόρντον, κάποιοι εργαζόμενο­ι ενημέρωσαν ότι θα επιστρέψου­ν στην Πολωνία και στη Λιθουανία μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμ­α για το Brexit. Εκτοτε είναι αρκετά πιο δύσκολο να βρεθεί το κατάλληλο εργατικό δυναμικό. Η Βρετανή πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι δεν έχει ακόμα υποσχεθεί πως θα προστατεύσ­ει τα δικαιώματα παραμονής των πολιτών της Ε.Ε. που διαμένουν στη Βρετανία μετά το Brexit.

 ??  ?? Norfolk Poultry, η φάρμα βιολογικής εκτροφής πουλερικών, απασχολεί 250 άτομα, το 60% των οποίων προέρχεται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τα έσοδα αυτής της αγροτικής επιχείρηση­ς ανήλθαν στα 30 εκατ. στερλίνες.
Norfolk Poultry, η φάρμα βιολογικής εκτροφής πουλερικών, απασχολεί 250 άτομα, το 60% των οποίων προέρχεται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τα έσοδα αυτής της αγροτικής επιχείρηση­ς ανήλθαν στα 30 εκατ. στερλίνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece