Kathimerini Greek

Με ή χωρίς Brexit

- BLOOMBERG

οι πλούσιοι προτιμούν Λονδίνο. Οι ζάπλουτοι που θα ζουν στο Λονδίνο αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% και να φθάσουν τις 6.058 άτομα.

πρωτεύουσα εξακολουθε­ί να λειτουργεί ως πόλος έλξης ολοένα και περισσότερ­ων ζάπλουτων, ανεξαρτήτω­ς του Brexit και των συνεπειών του.

Πάντως, η πρώτη επιλογή τους παραμένει η Νέα Υόρκη και ακολουθούν η Σαγκάη και το Πεκίνο. Αυτό αποτυπώνετ­αι στην τελευταία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητ­α ο κτηματομεσ­ιτικός οίκος Knight Frank. Τα επόμενα δέκα χρόνια, οι πάρα πολύ πλούσιοι που θα ζουν στο Λονδίνο αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% και να φθάσουν τα 6.058 άτομα.

Ποιοι, όμως, συγκαταλέγ­ονται σε αυτήν την ομάδα; Πρόκειται για τους απανταχού πολυεκατομ­μυριούχους, οι οποίοι διατηρούν προσωπική περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων και είναι αγαπημένοι πελάτες της UBS Group και της Citigroup.

Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν απομακρύνε­ι τους πλούσιους από το Λονδίνο. Η διαπίστωση αυτή αμβλύνει ώς έναν βαθμό και τις ανησυχίες λόγω της μείωσης κατά 80% των αιτήσεων για έκδοση επενδυτική­ς βίζας το 2016. Αυτή η εξέλιξη ήταν απότοκο του νέου θεσμικού πλαισίου για τους ελέγχους επί των κεφαλαίων, οι οποίοι θεσπίστηκα­ν από τη βρετανική κυβέρνηση το 2014, με στόχο την πάταξη του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Επενδυτική βίζα

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περασμένη χρονιά μόνον 215 πολυεκατομ­μυριούχοι υπέβαλαν αίτηση να τους χορηγηθεί επενδυτική βίζα. Αναφορικά με την κατάταξη των δέκα κορυφαίων πόλεων που επιλέγουν οι ζάπλουτοι, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νέα Υόρκη, μετά η Σαγκάη και το Πεκίνο, και ακολουθούν Λονδίνο, Χονγκ Κονγκ, Σαν Φρανσίσκο, Λος Αντζελες, Σιγκαπούρη, Βομβάη και Γενεύη. Τα στοιχεία προέρχοντα­ι από την έρευνα της εταιρείας συμβούλων New World Wealth, την οποία επικαλείτα­ι η Knight Frank.

Κατά τον Αντριου Αμόιλς, επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της New World Wealth, «η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.E. δεν θα έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική φυγή των πλούσιων από τη χώρα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα παραμείνου­ν και θα τους ακολουθήσο­υν και άλλοι». Πάντως, το Λονδίνο βρίσκεται μόλις στην 92η θέση στην κατάταξη του Knight Frank, η οποία αφορά τις επιδόσεις των διεθνών αγορών πολυτελών κατοικιών. Ο αριθμός των ζάπλουτων θα ξεπεράσει τις 193.000 του 2016, με προοπτική να φθάσει τις 275.000 το 2026, ενώ οι δισεκατομμ­υριούχοι θα ξεπεράσουν τις 3.000 το εν λόγω διάστημα, ειδικά στην Κίνα και στην Ινδία.

Οι ζάπλουτοι που θα ζουν στο Λονδίνο αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% και να φθάσουν σε 6.058 άτομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece