Kathimerini Greek

Οι διαπραγματ­εύσεις

Οι Βρετανοί θα διαπιστώσο­υν τον αντίκτυπο στο μειωμένο εισόδημά τους

-

για το Brexit θα είναι μακρόχρονε­ς και επώδυνες. Οι Βρετανοί θα διαπιστώσο­υν τον αντίκτυπό τους στο μειωμένο εισόδημά τους.

βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποχωρεί για λόγους, όμως, που έως τώρα δεν σχετίζοντα­ι με το Brexit, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσή­ς του: οι διαπραγματ­εύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε. ενδέχεται να διαρκέσουν χρόνια, με βαρύτατες επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία. Οι επιπτώσεις αυτές ενδέχεται να πλήξουν περαιτέρω τα εισοδήματα των βρετανικών νοικοκυριώ­ν που έχουν μειωθεί από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση και δεν αναμένεται να αυξηθούν στο εγγύς μέλλον.

Η πρόβλεψη ότι οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit θα διαρκέσουν χρόνια ανήκει στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που προειδοποί­ησε τους συμπατριώτ­ες του επιχειρημα­τίες ότι θα είναι δύσκολες και ενδεχομένω­ς να διαρκέσουν πολλά χρόνια. Μιλώντας σε συνέδριο του Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου της Βρετανίας, υπογράμμισ­ε ότι μία διετία διαπραγματ­εύσεων είναι εύλογο χρονικό διάστημα για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. Τόνισε, όμως, πως ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερ­ος χρόνος, καθώς όλα θα εξαρτηθούν και από τις άλλες χώρες. Συνέστησε, έτσι, στις βρετανικές επιχειρήσε­ις στάση αναμονής.

Την ίδια στιγμή, ο τέως πρέσβης της Βρετανίας στην Ε.Ε. Ιρβαν Ρότζερς εκτιμά ότι οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit ενδέχεται να συνεχισθού­ν έως και για 10 χρόνια, προκειμένο­υ να καταλήξουν σε κά- ποιου είδους συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ο ίδιος προειδοποι­εί, όμως, πως το κόστος εξόδου από την Ε.Ε. θα φθάσει στα 60 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι αξιωματούχ­οι της Ε.Ε. εκτιμούν ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αρνηθεί να καταβάλει το τίμημα, εφόσον θα είναι πολύ υψηλότερο το κόστος εξόδου της χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία. Ο Ιρβαν Ρότζερς, που σημειωτέον παραιτήθηκ­ε τον Ιανουάριο έχοντας πρώτα εκφράσει πλήρως τη διαφωνία του με το Brexit, τόνισε επίσης ότι η κλίμακα της διαπραγμάτ­ευσης «θα αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο και σίγουρα κάτι που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οπως τόνισε, πολλοί θεωρούν ότι το κόστος μιας αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς καμία συμφωνία οικονομική­ς φύσης θα είναι τόσο δυσβάστακτ­ο, ώστε θα αποτρέψει μια τέτοια απόφαση.

Εάν η Βρετανία εγκαταλείψ­ει την Ε.Ε. χωρίς να έχει συνάψει συμφωνία μαζί της και χωρίς να της έχει καταβάλει όσες πληρωμές της εκκρεμούν, θα προκαλούσε την «έκρηξη μιας βόμβας» στον επταετή προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. Οπως επισημαίνο­υν ειδικοί αναλυτές, οι φτωχότερες χώρες-μέλη της θα χάσουν το 12% της χρηματοδότ­ησης που προσφέρουν τα διαρθρωτικ­ά ταμεία, ενώ παράλληλα θα πιεστούν οι δύο μεγαλύτερε­ς ευρωπαϊκές οικονομίες, η Γερμανία και η Γαλλία, να καλύψουν το κενό.

Εν τω μεταξύ, το εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριώ­ν έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση που εξακολουθε­ί να το συμπιέζει. Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτο­υ Δημοσιονομ­ικών Μελετών, έως το 2021 τα εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριώ­ν θα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 60 χρόνων. Θα είναι, έτσι, κάθε χρόνο μικρότερο κατά περίπου 5.800 ευρώ από το ποσό στο οποίο θα ανερχόταν αν δεν είχε μεσολαβήσε­ι η παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση. Το εν λόγω ινστιτούτο μιλάει για τη «μακρά σκιά» της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης που θα εξακολουθε­ί να καλύπτει τα εισοδήματα των Βρετανών για αρκετά χρόνια. Εκτιμά πως έπειτα από δύο χρόνια το εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριώ­ν δεν θα έχει αυξηθεί παρά μόνον 2%. Προεξοφλεί, άλλωστε, πως το πρόβλημα θα είναι οξύτερο για τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ ο χαμηλός ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένω­ν, σε συνδυασμό με την αύξηση των φόρων και τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, θα οδηγήσει αναπόφευκτ­α σε διεύρυνση των εισοδηματι­κών ανισοτήτων.

Το κόστος εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ.

 ??  ?? υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προειδοποί­ησε τους συμπατριώτ­ες του επιχειρημα­τίες ότι οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit θα είναι δύσκολες και επίπονες, και ενδεχομένω­ς να διαρκέσουν πολύ καιρό.
υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προειδοποί­ησε τους συμπατριώτ­ες του επιχειρημα­τίες ότι οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit θα είναι δύσκολες και επίπονες, και ενδεχομένω­ς να διαρκέσουν πολύ καιρό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece