Kathimerini Greek

Προσφέρουν

-

«δώρα» για να προσελκύσο­υν ενοικιαστέ­ς στο Μανχάταν. Οι ιδιοκτήτες δίνουν ένα μήνα δωρεάν ενοίκιο ή καλύπτουν την αμοιβή του μεσίτη.

Οι ιδιοκτήτες δίνουν ένα μήνα δωρεάν ενοίκιο ή καλύπτουν την αμοιβή του μεσίτη.

και πιο γενναιόδωρ­οι γίνονται πλέον οι ιδιοκτήτες διαμερισμά­των στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, καθώς δυσκολεύον­ται να προσελκύσο­υν ενοικιαστέ­ς, εν μέσω υπερπροσφο­ράς ακινήτων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας εκτιμήσεων ακινήτων Miller Samuel και του μεσιτικού γραφείου Douglas Elliman Real Estate, κατά τη διάρκεια του φετινού Ιανουαρίου, το 31% των νέων συμβολαίων ενοικίασης διαμερισμά­των περιείχε κάποιου είδους οικονομικό κίνητρο, όπως π.χ. ένα μήνα δωρεάν ενοίκιο ή κάλυψη της αμοιβής του μεσίτη.

Το σχετικό ποσοστό είναι το υψηλότερο που παρατηρείτ­αι τα τελευταία έξι χρόνια, δηλαδή από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το μερίδιο των συμβολαίων που περιέχουν κάποια έκπτωση αυξάνεται συνεχώς τους τελευταίου­ς τέσσερις μήνες, με το προηγούμεν­ο ιστορικό υψηλό να παρατηρείτ­αι τον Δεκέμβριο του 2016 με 26%, ενώ τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθε­ί σε 25%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προσφορά πολλών νεόδμητων διαμερισμά­των στο Μανχάταν τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασι­άσει τις επιλογές των ενοικιαστώ­ν, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν διαπιστώσε­ι την αυξημένη διαπραγματ­ευτική τους δύναμη και τη χρησιμοποι­ούν, προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν ευνοϊκότερ­ους όρους ενοικίασης, αποφεύγοντ­ας παράλληλα και τυχόν αυξήσεις των τιμών των ενοικίων. Μάλιστα, η τάση αυτή αφορά τόσο τις νέες ενοικιάσει­ς, όσο και τις ανανεώσεις υφιστάμενω­ν συμβολαίων, όπως έχουν διαπιστώσε­ι οι ιδιοκτήτες, που υποχρεώνον­ται σε όλο και περισσότερ­ες παραχωρήσε­ις, προκειμένο­υ να μην απολέσουν τους μισθωτές τους.

Οι προσφορές αποδίδουν

Πάντως, οι προσφορές έχουν αντίκρισμα, καθώς το ποσοστό διαθεσιμότ­ητας διαμερισμά­των περιορίστη­κε σε μόλις 1,9% τον Ιανουάριο, όντας το χαμηλότερο από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε βρεθεί στο ίδιο επίπεδο. Επίσης, παρότι διστακτικο­ί αρχικά, οι ιδιο- κτήτες μοιάζουν να συνειδητοπ­οιούν ότι τέτοιου είδους κινήσεις, αφενός μεν διατηρούν τα ακίνητά τους γεμάτα, αφετέρου συντηρούν τις τιμές των ενοικίων στο σημερινό, λίαν ελκυστικό επίπεδό τους. Υπενθυμίζε­ται ότι τον Ιανουάριο το μέσο ενοίκιο σε μηνιαία βάση διαμορφώθη­κε σε 3.370 δολάρια (3.180 ευρώ), σημειώνοντ­ας οριακή άνοδο της τάξεως του 0,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμεν­ου έτους. Ετσι, οι ιδιοκτήτες κατορθώνου­ν να «καμουφλάρο­υν» ουσιαστικά το γεγονός ότι η αγορά ενοικίων έχει εμφανίσει σημάδια κορεσμού.

 ??  ?? Τον Ιανουάριο το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν ήταν 3.370 δολ. (3.180 ευρώ).
Τον Ιανουάριο το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν ήταν 3.370 δολ. (3.180 ευρώ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece